25 & 50 jaar geleden

25 jaar geleden

SEPTEMBER 1986

maandag 1 De Groningse hoofdcommissaris Eric Nordholt wordt genoemd als de meest waarschijnlijke kandidaat voor opvolging van hoofdcommissaris Jaap Valken.
donderdag 4 De laatste gedoogruimte voor verslaafden houdt op te bestaan. Na klachten van winkeliers timmert de politie op last van de burgemeester ‘Ons Eigen Stekkie’ in Ganzenhoef dicht. Enkele ‘bestuursleden’ worden aangehouden op verdenking van handel in heroïne.
zondag 7 Opening in de Koopmansbeurs van de meerdaagse manifestatie ‘DDR een verrassend land’, met tentoonstellingen, muziek, films en theater, een initiatief van de Vereniging Nederland-DDR.
maandag 8 Opnieuw is het lijstje schilderijen van Rembrandt ingekort. Onderzoek van het Rembrandt Research Project naar 103 schilderijen uit de periode 1631-1634 wijst uit dat 38 er niet door de meester zelf zijn geschilderd, maar door leerlingen of navolgers.
dinsdag 9 De directie van het Hirschgebouw aan het Leidseplein draagt vier Franse kroonluchters uit 1912 over aan directrice Cox Habbema van de Stadsschouwburg.
donderdag 11 Heineken Nederland besluit definitief tot sluiting van de Amsterdamse vestiging aan de Stadhouderskade, waar 300 mensen werken. Onduidelijk is nog of het gebouw als toeristische attractie behouden blijft. Jaarlijks bezoeken 100.000 toeristen de bakermat van het concern.
zaterdag 13 De tippelzone aan de De Ruyterkade gaat dicht. Het gemeentebestuur kondigt de sluiting aan per 1 januari 1987, conform een schriftelijke toezegging die burgemeester Ed van Thijn eerder aan de bewoners deed.
dinsdag 16 Prinsjesdag begint gewelddadig door toedoen van de links-radicale actievoerders van ‘Commando’s Lubbers Halfstok’. Ze plaatsen een bom bij het Paleis op de Dam, gooien ruiten in bij panden van de wijkopbouworganen en prikken banden van politiewagens lek.
vrijdag 19 De Explosieven Opruimingsdienst moet voor de tweede keer deze week aan de slag. Nu vanwege een aluminium koffer die is achtergelaten bij de achteringang van het Novotel. De koffer blijkt gevuld met kleren; de eigenaar wordt opgespoord op een computerbeurs in de nabijgelegen RAI. “Als iemand zo maar een koffer achterlaat vinden wij dat vreemd”, zegt J. Willemsen van Novotel.
maandag 22 “Het Muziektheater is uitgegroeid tot publiciteitsonderwerp van het jaar, zelden is een gebouw zo beschreven en belicht”, grapt burgemeester Van Thijn bij de overdracht van de nieuwe theaterzaal aan directeur Wim Sinnige van de Stichting Muziektheater. De stichting huurt het complex van de gemeente voor het symbolische bedrag van één gulden per jaar.
dinsdag 23 De opening van het Muziektheater gaat met veel tumult gepaard. De ME moet demonstranten op een afstand houden zodat de gasten naar binnen kunnen. Koningin Beatrix en prins Claus maken noodgedwongen hun entree door een zijingang. De openingsvoorstelling bestaat uit de opera Ithaka van Otto Ketting en het ballet Zoals Orpheus van Toer van Schayk.
donderdag 25 Met een ‘geluidswal voor de vrede’ demonstreren actievoerders voor de poort van het Marinecomplex op Kattenburg tegen de komst van een NAVO-vloot in Amsterdam uitgerekend midden in de Vredesweek. Mogelijk zijn er kernwapens aan boord van de schepen, die hebben deelgenomen aan de oefening ‘Northern Wedding’. Er zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen en 200 agenten ingezet opdat de oorlogsbodems veilig kunnen afmeren aan de Oostelijke Handelskade.
Dr. Ben Sajet overlijdt op 99-jarige leeftijd. Hij was PvdA-gemeenteraadslid van 1923-1962 en actief in de sociale geneeskunde en bejaardenverzorging.
vrijdag 26 Het opbouwwerk vreest het ontslag voor 30 opbouwwerkers, na intrekking van de gemeentelijke subsidie van f 1000.000,-.
dinsdag 30 Autoprostitutie is te gevaarlijk voor de prostituees, stellen ambtenaren van de afdeling Algemene Zaken in een rapport aan burgemeester Van Thijn. Zij vinden dat het gemeentebestuur na 1 januari 1987 geen nieuwe gedoogzone moet instellen. Ook wijzen zij het idee af om alle meisjes van de tippelzone aan de De Ruyterkade te laten werken in het Wallengebied. Het is “onverantwoordelijk” om de verslaafde meisjes te verplaatsen naar het centrum van de heroïnehandel, aldus de onderzoekers.

‘Wij willen ook wel eens lekker eten’
Stadion De Meer wordt begin september een aantal keren door onbekenden bezocht. Onder het motto ‘Wij willen ook wel eens lekker eten’ doen de nachtelijke bezoekers zich in het restaurant te goed aan patat, biefstukken, ingeblikte gehaktballen en pils. Ze zeggen te handelen uit naam van de fanatieke supporters van de F-Side. De inbraken zijn een protest tegen de bouw naar buitenlands voorbeeld van skyboxen met luxe stoelen, goed gevulde koelkast en een luxe restaurant, die voor f 10.000,- per seizoen gehuurd kunnen worden. Ajax-administrateur Gerard Holsheimer doet aangifte bij de politie voor inbraak en vernieling en huurt extra bewaking in om herhaling te voorkomen.

50 jaar geleden

SEPTEMBER 1961

vrijdag 1 Feestelijk ontvangst bij de Amsterdamsche Huishoudschool aan het Zandpad van adjunct-directrice Saar Manger ter ere van haar 40-jarig jubileum als lerares. De jubilaresse ontvangt van bestuur, docenten en leerlingen een verrekijker en een automatische wasmachine.
zaterdag 2 Pionier van de Nederlandse opera Sopraan Greet Koeman (54) overlijdt aan een nierziekte.
woensdag 6 Inwoners van Landsmeer en Oostzaan gaan met autobussen naar Haarlem om bij het provinciebestuur te protesteren tegen de voorgenomen annexatie door Amsterdam. Wethouder A. Bakker van Landsmeer verwijt Amsterdam dat het Waterland als recreatiegebied heeft voorbestemd terwijl aanvankelijk woningbouw was geraamd.
vrijdag 8 Er komt geen strafvervolging vanwege het instorten van het pand Rapenburgerstraat 73 op 14 juli j.l. bij de start van bouwwerkzaamheden voor een nieuwe plasticfabriek op het braakliggend perceel ernaast. “Duidelijk is gebleken dat niemand enige grove onachtzaamheden kan worden verweten”, aldus de rechter.
Gealarmeerde agenten treffen in het trappenhuis van de Commelinstraat 34 de stervende Alberta de Waal aan. De 36-jarige weduwe en moeder van drie kinderen is na een slepend conflict door haar bovenbuurman E.F. (30) met een groot mes verscheidene malen in borst en zijde gestoken. De 30-jarige elektricien bekent de moord direct: “Ik was de kop kwijtgeraakt en heb in het wilde weg door het dolle heen gestoken…”
vrijdag 15 Keesings Historisch Archief bestaat 50 jaar; in het Carlton Hotel worden de 75-jarige I. Keesing jr. en zijn mededirectieleden in de bloemetjes gezet.
zaterdag 16 Wethouder Goos van ’t Hull opent het Erasmuspark. Dat is al in 1928 aangelegd als Jan van Galenpark, maar werd in de oorlog volledig opgestookt.
zondag 17 Tijdens de kermis op de Palmgracht valt de 17-jarige Gonda Krom uit de luchtschommel en wordt met een gebroken linkerarm opgenomen in het Weesperpleinziekenhuis.
vrijdag 22 “We wilden eerst een beetje wennen”, aldus directeur H.A. van Wijlen van het nieuwe Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad bij de officiële opening van het gebouw, dat al een jaar in gebruik is. Architect Aldo van Eyck schittert door afwezigheid. Vanwege meningsverschillen met het bestuur, aldus Het Parool. Maar voorzitter baron Van der Eeltz verklaart dat de architect in het buitenlands vertoeft.
zaterdag 23 “Toen ik in 1915 bij Ajax kwam had ik nooit gedacht dat ik hier mijn 80ste verjaardag zou vieren”, zegt oud-trainer Jack Reynolds op de feestelijke receptie in stadion De Meer. De jarige benadrukt dat hij met zijn kenmerkende aanpak waarin discipline en krachttraining voorop stonden het “sterkste team” van Nederland heeft gebouwd.
De Amsterdamse uitvinder J.G. van Baan mag van de Amsterdamse politie zijn kleine reddingsboot niet in de grachten demonstreren en wijkt daarom uit naar de pier van Scheveningen. De lancering is een succes.
zondag 24 “Ik heb 27 jaar gediend als herder en .... herdershond”, blikt de hervormd predikant Jan Buskes terug bij zijn afscheid in de Westerkerk. “Emigratie naar het Gooi of zo” sluit hij uit. “Alsof emeriti in een reservaat horen. Nee, laat mij maar op Zorgvliet begraven worden.”
dinsdag 26 De besturen van de vakbonden NVV, KAB en CNV richten een pleidooi aan de Tweede Kamer voor bouwen in de Bijlmermeerpolder om de krotten in de oude wijken op te kunnen ruimen.
donderdag 28 Na een bezoek aan zijn broer in Haarlem ontsnapt de gevaarlijke psychopaat C.W. bij het overstappen op het Centraal Station aan de aandacht van zijn verplegerbewaker. Het gehele Amsterdamse politiekorps wordt opgedragen naar de man te zoeken.

Amsterdamse haring ongevaarlijk
De ruim 200 Amsterdamse haringhandelaren voelen zich op maandag 25 september ernstig gedupeerd door een televisie-uitzending van de VARA over de theoretische kans op besmetting van op de wal gekaakt haring met de Eustoma-larve. Sinds de uitzending is de omzet aan de haringkramen fors teruggelopen. Juist in Amsterdam is er geen kans op de gevreesde larve, aldus de handelaren, omdat de plaatselijke Keuringsdienst van Waren het kopen van ongekaakte haringen niet toestaat. Daardoor zijn Amsterdamse haringen ook duurder dan elders.