25 jaar geleden: oktober 1986

25 jaar geleden
TEKST: Peter de Brock

Oktober 1986
donderdag 2 “Goedemorgen wethouder”, hoort Ada Wildekamp in de vroege ochtend vanachter haar gesloten voordeur. Een groep vroeg wakkere demonstranten doet een rondje wethouders met het “dringende verzoek” niet te bezuinigen op het buurtmaatschappelijk werk. Collega-wethouder Michael van der Vlis doet gehuld in kamerjas wél slaperig open, maar gooit de deur weer snel in het slot. Conclusie van een demonstrant: “Die heeft een ochtendhumeur…”
zaterdag 4 “De gezondheidszorg in de binnenstad krijgt een ernstige knauw”, reageert huisarts Wilfred van Oijen als woordvoerder van de Amsterdamse Huisartsen Vereniging op het besluit van B&W om de vaste parkeerplaatsen voor artsen op te heffen. “Artsen hebben het altijd over leven en dood”, aldus parkeerambtenaar Hoogeveen, “maar dat geldt ook voor een juwelier in de binnenstad die een eigen parkeerplaats voor zijn winkel wil hebben.”
zondag 5 In het VU-ziekenhuis overlijdt de 24-jarige Jos Bakker, nadat hij op het Kleine-Gartmanplantsoen is geraakt door een verdwaalde politiekogel, die is afgevuurd om een einde te maken aan een opstootje voor het City Theater.
dinsdag 7 Adjunct-directeur John Tjon A Ten van het GVB vreest als gevolg van de rijksbezuinigingen op het openbaar vervoer voor het verlies van honderden banen.
Minister Rudolf de Kort van Economische Zaken ontvangt op de Efficiency Beurs in de RAI namaakgeld uit een gelduitgifteautomaat, een zogenoemde flappentapper.
woensdag 8 Met de arrestatie van zeventien verdachten denkt de politie een bende inbrekers en tasjesdieven te hebben opgerold, die met een café aan het Van der Helstplein als uitvalsbasis voornamelijk opereerden in en rondom het Vondelpark.
donderdag 9 Voor het vertrek van de Olympische Trein van het Centraal Station naar het Zwitserse Lausanne, waar de Amsterdamse delegatie hoopt de Spelen van 1992 binnen te halen, ontvangt burgemeester Ed van Thijn een koffertje met de namen van 75.142 mensen die f 19,92 hebben gedoneerd.
Amsterdamse studenten protesteren tegen de bezuinigingsplannen van onderwijsminister Wim Deetman met het uitrollen van een tien kilometer lange papieren protestrol met hun klachten.
vrijdag 10 Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam besluit de Agnietenkapel te bestemmen tot universiteitsmuseum.
woensdag 15 De gemeenteraad gaat akkoord met de benoeming van voormalig PvdA-Kamerlid Nora Salomons tot eerste ombudsvrouw van de stad.
zaterdag 18 Volgens een rapport van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting dreigt de leegstand van 21% in de Bijlmermeer een financiële ramp te worden voor corporatie Nieuw Amsterdam, die vrijwel alle Bijlmerwoningen beheert.
dinsdag 21 “In Hoorn krijgen we voor f 1.500.000,- grond en een splinternieuw bedrijfspand”, verdedigt directeur J.J. Hilarius van Klene’s Suikerwerkfabriek de verhuizing uit de Jordaan naar West-Friesland. “Maar liever waren we in Amsterdam gebleven.” Met het aangekondigde vertrek van de van oorsprong Rotterdamse dropfabriek verdwijnt het laatste industriële bedrijf uit de binnenstad.
woensdag 22 Wethouder Roel van Duijn verricht de officiële opening van winkelcentrum De Amsterdamse Poort in Amsterdam-Zuidoost.
zaterdag 25 De herdenking bij het politiehoofdbureau van de dood van kraker Hans Kok, een jaar geleden in een politiecel, ontaardt in vechtpartijen tussen krakers en de Mobiele Eenheid.
maandag 27 De Amsterdamse politie dreigt een groep actievoerders die de stad hebben volgehangen met het affiche ‘Jullie hebben Hans Kok vermoord, wij pakken jullie’, met daaronder de namen van 40 agenten en ambtenaren, met alle wettelijke middelen keihard aan te pakken. Korpsen van overloopgemeenten waar veel Amsterdamse agenten wonen, wordt aangeraden een verhoogde surveillance in te voeren. Woordvoerder Klaas Wilting: “Het loopt nu de spuigaten uit! Straks wil er geen agent meer in Amsterdam aan de bak.”
donderdag 30 Wethouder Michael van der Vlis neemt schaterlachend het eerste exemplaar van dé Sinterklaassurprise van het jaar in ontvangst: een kartonnen bouwplaat van de impopulaire wielklem.

Amsterdam boycot W.F. Hermans
“Gekken moet je altijd zoveel mogelijk gelijk geven”, reageert schrijver W.F. Hermans vanuit zijn woonplaats Parijs op 8 oktober, als de gemeente Amsterdam hem op de zwarte lijst heeft gezet vanwege het negeren van de culturele boycot van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. De lopende fototentoonstelling van de schrijver in het Stedelijk Museum blijft buiten schot, aldus adjunct-hoofd kunstzaken Peter Brunsmann: “De enige reden is dat het een beetje ongeloofwaardig is om die expositie drie dagen voor het einde te sluiten.” Hermans spreekt van “tirannie” en beknotting van de vrije meningsuiting na het geven van een paar gastcolleges op Zuid-Afrikaanse universiteiten “die niet betekenen dat ik voor apartheid ben.”