25 en 50 jaar geleden

25 jaar geleden

NOVEMBER 1986

zaterdag 1 Het warenhuis Metz & Co in de Leidsestraat gaat weer open na een ingrijpende renovatie. De befaamde dakkoepel van Rietveld is nu voor het publiek toegankelijk als café-restaurant.
maandag 3 In de speeltuin in de Gaasperstraat onthult burgemeester Ed van Thijn het monument Markt alleen voor joden van Truus Menger. Tijdens de bezetting werd de speeltuin in de Rivierenbuurt door de Duitsers aangewezen als marktterrein voor Joden.
vrijdag 14 Het Amstelpark krijgt een ooievaarsnest; in de polders langs de Amstel worden regelmatig doortrekkende ooievaars gesignaleerd.
woensdag 19 Na 332 jaar krijgt Amsterdam beroemdste begijntje Cornelia Arents eindelijk een gedenksteen. De in de tuinmuur gemetselde steen van beeldhouwer Hans ’t Mannetje wordt in druilerig weer feestelijk onthuld bij haar in de goot gelegen laatste rustplaats. Zij wilde daar in 1654 begraven worden als boetedoening voor haar familie.
donderdag 20 De ondernemingsraad van het GVB luidt de noodklok: Amsterdam moet een aantal onrendabele bus en tramlijnen opheffen en onmiddellijk stoppen met de aanleg van dure nieuwe verbindingen. “Gebeurt dat niet dan zal het bedrijf onherroepelijk tientallen arbeidsplaatsen moeten opheffen.”
De bekende Amsterdamse uitgever Geert van Oorschot ontvangt tijdens het eerste lustrum van de Letterenfaculteit van de Katholieke Universiteit in Tilburg een eredoctoraat.
zondag 23 In een al maandenlang uitverkocht Concertgebouw geeft de fameuze 83-jarige Russische pianist Vladimir Horowitz een pianorecital. Onder de toehoorders zijn koningin Beatrix en prins Claus.

DECEMBER 1986
dinsdag 2 Het omstreden evangelistenechtpaar Jenny en Lucas Goeree uit Zwolle is op de Westelijke Eilanden actief aan het flyeren met het evangelisatieblad Evan 12. Daarin staat het door de rechtbank verboden artikel over de moord op Jezus: die zouden de Joden op hun geweten hebben, waardoor zij de vervolging door de eeuwen heen over zichzelf hebben afgeroepen. De Anne Frankstichting roept de mensen op om aangifte te doen bij de politie.
donderdag 4 “’Ik was aan het uitslapen maar meteen wakker”, reageert bewoner Eric Bruinendaal als om kwart voor elf met een enorme klap een giek van een bouwkraan tegen zijn slaapkamerraam valt in de Riouwstraat.
dinsdag 9 “Met die Van Dijk is geen zinnig gesprek mogelijk”, klaagt burgemeester Van Thijn bij premier Lubbers. In Het Parool vergelijkt hij de minister van Binnenlandse Zaken met Scrooge, de bekende vrek uit A Christmas Carol van Charles Dickens. “Ik ben door hem voor joker gezet, maar dat pik ik niet.”
woensdag 10 Vandalen onthoofden de beelden op de ‘Pillenbrug’ in de Nieuwe Hoogstraat van beeldhouwster Marti van der Loo. De brandweer vist in het water van de Oudezijds Achterburgwal een van de hoofden op.
vrijdag 12 De ooit vermaarde stationsrestauratie op het Centraal Station, die in 1982 moest sluiten, gaat vandaag weer open, met dank aan de inspanningen van een actiegroep.
dinsdag 16 De bomen in de Vondelparkbuurt krijgen stalen beugels ter bescherming tegen schade door parkerende automobilisten. Ze zijn betaald door de buurtbewoners zelf.
vrijdag 19 De Groene Amsterdammer viert in Paradiso zijn 110-jarig bestaan. Thema van de avond: ‘Is het geschreven woord tot ondergang gedoemd?’
woensdag 31 In Amsterdam zijn dit jaar 60 mensen overleden aan drugsgebruik, waaronder 54 buitenlanders.

“U wilt niet luisteren naar het volk”
Wethouder Minny Luimstra van Jeugdzaken en Volkontwikkeling en zeven raadsleden krijgen het op dinsdag 2 december zwaar te verduren in een overvolle hotelzaal van Krasnapolsky. De aanwezigen steken hun woede over de voorgestelde bezuinigingen op het buurt- en clubhuiswerk niet onder stoelen of banken. Vooral het korten van de kinderopvang brengt veel emoties los. “Bij ons staan door uw houding al 60 kinderen op de wachtlijst”, zegt een medewerker van kinderdagverblijf De Belhamel in de Da Costabuurt. Dat mag wel wat heftiger denkt een collega uit de Postjesbuurt: “Bij ons hebben we 1000 mensen die opvang willen en die niet kunnen krijgen.” Een afgematte politicus na afloop: “Het ging beter dan vorig jaar…”

50 jaar geleden

NOVEMBER 1961
woensdag 1 Kolonel L.E. Hinrichs volgt de brigade-generaal G. Dijkstra op als Gouverneur van Amsterdam.
Protestmars naar het Museumplein tegen de Russische atoomproeven.
zaterdag 4 De broers Frits en Hein Schiller vieren in het gelijknamige familiehotel hun 60-jarig jubileum. Schilder en hotelier Frits viert meteen ook zijn 75ste verjaardag.
zondag 5 “Sommige spelers van Ajax schijnen te menen dat tegen semiprofs op halve kracht kan worden gespeeld”, oordeelt de sportredactie van Het Parool als het Limburgse Fortuna in de slotfase een 3-0 achterstand weet om te buigen naar een 3-4 overwinning.
maandag 6 Als bewoner J. van Os de Man op het Linnaeushof zijn gasstraalkachel aansteekt, volgt een zware gasexplosie die zijn woning grotendeels verwoest.
dinsdag 7 Rosa Spier, ‘de moeder van de Nederlandse harpschool’, ontvangt op een drukbezochte receptie in het Apollo Paviljoen uit handen van wethouder Robbert van den Bergh de zilveren medaille van de stad Amsterdam “als dank voor haar verdienste voor het muziekleven in de hoofdstad.”
zaterdag 11 Betoging in de RAI tegen kernproeven georganiseerd door Jeugd voor de Vrede en het Comité 1961 voor de Vrede.
dinsdag 14 Sportschoolhouder Rien Becht ontvangt in zijn sportschool de eerste taxichauffeurs die deelnemen aan een speciaal voor hen georganiseerde cursus zelfverdediging, een mengeling van judo, jiujitsu en de minder bekende Chinese gevechtssport Kuntau.
woensdag 15 De gemeenteraad besluit tot restauratie van het Hoogduitse synagogencomplex aan het Jonas Daniël Meijerplein.
zaterdag 18 Een felle uitslaande brand verwoest een grote loods van scheepswerf Het Fort van de familie De Vries Lentsch in Amsterdam Noord. De schilders- en elektricienwerkplaats gaan geheel verloren. Enkele jachten in de winterstalling lopen brandschade op, waaronder de wedstrijdboot Tromp 2. Vier stalen jachten in aanbouw worden vernield.
zaterdag 25 Opening van het winkelcentrum op het August Allebéplein in Overtoomse Veld.

Bekeuringen voor Zebrazondaars.
Twee weken lang bleef het bij waarschuwingen, maar op woensdag 15 november begint de straatdienst van het Amsterdamse politiekorps in de binnenstad boetes uit te schrijven bij drukke oversteekplaatsen. Ook 35 agenten van de karabijnbrigade doen mee. Zebrazondaars die met “grove nonchalance gemakzucht en dikwijls onwetendheid” oversteken, gaan genadeloos op de bon. Alleen twee schoolkinderen op het Stationsplein kunnen op enige coulance rekenen en worden door ‘Oom Agent’ geëscorteerd over het zebrapad.

DECEMBER 1961
zaterdag 9 Ruim 7300 schaatsers uit het hele land nemen nog vóór de officiële opening later deze maand de Jaap Edenbaan in gebruik, de eerste kunstijsbaan van Nederland.
woensdag 13 “Overal ter wereld stelt het toenemende verkeer de bestuurders van grote steden voor onoplosbare problemen”, verdedigt burgemeester Gijs van Hall in de gemeenteraad het Amsterdamse verkeersbeleid. Die is niet helder, luidt de kritiek. Hij is het er niet mee eens: “Alvorens maatregelen te nemen op bepaalde onderdelen, moeten die grondig overwogen zijn.”
donderdag 14 Met een doffe dreun worden vier 40 meter hoge schoorstenen op het terrein van de Westergasfabriek opgeblazen.
Bij het openbaar onderwijs in Amsterdam komen nog steeds grote schoolklassen voor, zo blijkt uit de Statistische Mededelingen van de afdeling Onderwijs. In de top-drie staan klassen op de Prof. G. van der Leeuwschool, de Vancouverschool en de Prinses Beatrixschool met respectievelijk 48, 47 en 46 kinderen.
vrijdag 15 Het is van een “nare traagheid”. Wethouder Willem Steinmetz heeft weinig goede woorden over voor het personeel- en loonbeleid van de regering. Hij uit zijn kribbige kritiek tijdens de behandeling in de gemeenteraad van het nijpende personeelstekort bij de gemeentelijke diensten. Die is ontstaan na de invoering van de vijfdaagse werkweek.
woensdag 27 Minister Marga Klompé heit in de Jordaan de eerste paal voor het gemeenschapscentrum De Palm de grond in.
vrijdag 29 De brandweer bevrijdt in de Javastraat de 27-jarige medicijnbesteller H. Krippendor uit zijn benarde positie: hij hangt aan de dakgoot van een brandend huis. Toen hij op straat hoorde dat zich op de zolder van het brandende pand nog twee kinderen zouden bevinden, was hij naar binnen gerend.