25 & 50 jaar geleden maart 2012

MAART 1987

TEKST: Peter de Brock

zondag 1 maart: Op het Rembrandtplein krijgt zanger Harry Slinger van de Amsterdamse band Drukwerk als Prins Carnaval Harry 1 de stadssleutels uit handen van burgemeester Ed van Thijn.
maandag 2 maart: Amsterdamse taxichauffeurs starten een boycot tegen het Pulitzer, Sonesta en Krasnapolsky uit protest tegen de pendelbusjes van en naar Schiphol.
De Leidsestraat afsluiten met slagbomen zodat er eindelijk een einde komt aan de stremmingen van het tramverkeer door auto’s die het inrijverbod negeren? Verkeerswethouder Michael van der Vlis ziet niets in dit plan van collega wethouder Rick ten Have (Openbare Werken), dat f 228.000,- zou kosten.
Balletje-balletje blijft de Nieuwendijk teisteren, zegt de politie. Maatregelen en waarschuwingen halen niets uit. “Er is nu zoveel publiciteit over geweest, dat iedereen nu toch wel moet weten dat hij bedonderd wordt”, verzucht een woordvoerder.
dinsdag 3 maart: Het gemeentebestuur neemt disciplinaire maatregelen tegen de 450 ambtenaren van de afdeling Wegen die al geruime tijd weigeren hun werkstaten in te vullen. Rekeningen kunnen niet worden verstuurd, bijvoorbeeld aan de PTT voor straatwerkzaamheden.
donderdag 5 maart: De 25-jarige André Kooren Vinkoert wordt op de brug over de Albardagracht in Geuzenveld opgewacht door de 31-jarige R.H., de ex van zijn verloofde, die hem na een woordenwisseling doodschiet met zes kogels. De dader slaat op de vlucht, maar meldt zich later op het politiebureau.
donderdag 5 maart: De gemeentelijke carillons verkeren in zo’n slechte staat dat het aantal speeluren is teruggebracht van vier naar drie uur per week. Alle reden voor het Links Akkoord (CPN, PSP, PPR en EVP) om de noodklok te luiden.
maandag 9 maart: De rampendienst op het stadhuis wordt bezet uit protest tegen de Navo-oefening Wintex-Cimex. De politie arresteert 21 actievoerders en drie journalisten.
maandag 16 Er dreigen bijna 6000 arbeidsplaatsen verloren te gaan bij de gemeente door de invoering van de stadsdeelraden, zegt de medezeggenschapscommissie van de ambtelijke diensten. De commissie zegt het vertrouwen in B&W op.
maandag 23 maart: Bassist en zanger Manke Nelis viert zijn 50-jarig artiestenjubileum in theater Carré.
dinsdag 24 maart: De Amsterdamse politie heeft tientallen klachten ontvangen van passagiers die onheus zijn behandeld door taxichauffeurs sinds taxiboycot van vijf hotels drie weken geleden is gestart. “Een van onze gasten werd ongevraagd naar de Pillenbrug gebracht waar hij direct werd beroofd”, zegt hotelmanager Frank Tideman van Krasnapolsky. “Onzin,” reageert woordvoerder H. Domdrop van het actiecomité. “Wij staan er zelf verbaasd over, maar we hebben deze actie totaal in de hand.”
woensdag 25 maart: De bouw van het Stadhuis wordt een maand stilgelegd om de organisatie te kunnen verbeteren. Ook willen de uitvoerders weten of de gemeenteraad akkoord gaat met f 40 miljoen extra bouwkosten.
woensdag 25 maart: Op het Buikslotermeerplein wordt de eerste Amsterdamse giromaat in gebruik genomen.
zaterdag 28 maart: Vernieuwd en al gaat de bloemenmarkt op het Spui vandaag weer open.
Adèle Bloemendaal zet definitief een streep door haar succesvolle solovoorstelling 'In korte broek'. Zij heeft haar stem verloren door een overschreeuwactie in de populaire televisieserie De Brekers. Het nieuwe De la Mar moet nu ineens op zoek naar een vervangende act. Adèle zou er ruim vijf weken op de planken staan.
maandag 30 maart: Cinema Parisien op de Nieuwendijk, een van de oudste bioscopen, sluit de deuren. Het interieur gaat naar het Nederlands Filmmuseum.
dinsdag 31 Na drie maanden actievoeren krijgen de Amsterdamse stratenmakers hun zin: wethouder Rick ten Have geeft ze een werkgelegenheidsgarantie tot 1990.

Gijzelaar gedood bij metrostation
Een gewapende man zaait op maandag 2 maart dood en verderf in de Bijlmermeer. Het begint ermee dat hij op de Hogehilweg seksuele toenadering zoekt naar een 23-jarige vrouw. Die verzet zich en na een korte worsteling schiet hij twee kogels in haar heup en vlucht naar metrostation Bullewijk. Hij stapt in de metro en bedreigt verschillende passagiers. Op metrostation Strandvliet stapt hij weer uit en gijzelt een 27-jarige passagier, die hij later doodschiet in de Boris Pasternakstraat. Kort daarna wordt hij aangehouden. Daarbij richt hij tweemaal zijn wapen op de agenten, dat beide keren weigert. De man is een bekende van de politie: de 24-jarige M.P., die al meerdere keren is gearresteerd voor geweldsmisdrijven en verkrachtingen.

MAART 1962

donderdag 1 maart:
De Britse toneelschrijver Harold Pinter arriveert in Amsterdam voor de premiere van zijn theaterstuk Het Verjaardagsfeest door Toneelgroep Centrum.
vrijdag 2 maart: Rechercheurs van bureau Overtoom arresteren de 28-jarige vertegenwoordiger A.V. op de verdenking dat hij 1500 puzzelkaarten met een gezamenlijke waarde van f 18.000 heeft verduisterd van zijn werkgever Safe. Die organiseert wekelijks een puzzelactie voor het postorderbedrijf Wehkamp.
zondag 4 maart: Een wandelaar redt in het Amsterdamse Bos de jonge schapendoes Pluisje uit een wak in de dichtgevroren Grote Vijver. Tevergeefs: twee dagen later overlijdt het dier.
woensdag 7 maart: Een brand verwoest de zolderverdieping van het 17de-eeuwse huis aan de Oudezijds Voorburgwal 101. De lagere verdiepingen lopen ernstige waterschade op. De klokgevel van het monument blijft bespaard
zaterdag 10 maart: Tramkoor Kunst en Broederschap viert zijn 50-jarig bestaan in Theater Bellevue.
woensdag 14 maart: Het vernieuwde Surinameplein krijgt maar liefst 63 verkeerslichten.
zaterdag 17 maart: Kinderen vinden menselijke gebeenten op een zandhoop tussen de Jan van Galenstraat en de Jan Evertsenstraat. Vrijwel zeker zijn het geruimde resten van een kerkhof.
De jaarlijkse Stille Omgang dreigt te worden verstoord door twee dronken mannen. Als twee agenten ingrijpen, krijgen ze een fles jenever op hun hoofd en raken buiten gevecht. dinsdag 20 maart: De Novelleprijzen 1961 van Amsterdam worden toegekend aan Inez van Dullemen, Anton Koolhaas en B. Roest Crollius.
vrijdag 23 maart: Om de doorstroming van het verkeer te verbeteren, willen B&W de Haarlemmer Houttuinen verbeteren en de inrichting van het Haarlemmerplein en Nassauplein veranderen. Het voorstel uit 1960 om de Lijnbaansgracht te dempen, wijst het college af. “De te verkrijgen parkeerruimte voor 250 auto’s weegt niet op tegen het opheffen van de natuurlijke waterbegrenzing van de binnenstad.”
zaterdag 24 maart: Rechercheurs van bureau Warmoesstraat houden de 49-jarige kelner C.K. aan voor ontvoering van zijn 38-jarige ex-vriendin uit haar woning in Amsterdam-Noord. De vrouw wist de aandacht van voorbijgangers te trekken door een briefje uit het raam van zijn woning aan de Nieuwezijds Kolk te gooien. De man had haar eerder gedwongen om in de prostitutie te werken.
maandag 26 maart: Met de slagzin ‘In heel Nederland een jubileumtegel aan de wand’ start in het stadhuis de landelijke actie voor verkoop van een jubileumtegel ter gelegenheid van het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard. De opbrengst is bestemd voor een nationaal huldeblijk. Bekende artiesten zullen de tegels aan de man brengen, zoals Wim Ibo en Hetty Blok in De Bijenkorf en het cabaretechtpaar Marijke en Sieto Hoving in een kruidenierszaak in de P.C. Hooftstraat.
dinsdag 27 maart: Na zes dagen zoeken wordt het lichaam van de zevenjarige Wim Verrips opgedregd uit de Dijksgracht bij de Oosterdokskade. Er zijn geen sporen van een misdrijf. De jongen was verdwenen terwijl hij met vriendjes speelde op onbebouwde terreinen in West.
donderdag 29 maart: Siegfried van Praag krijgt de Amsterdamse Boekverkopersprijs 1962 uitgereikt voor zijn boek Jeruzalem van het Westen.
Bij diamantair O. Goldstoof in de Henri Polaklaan slagen twee onbekende buitenlandse mannen erin om een partij diamanten ter waarde van f 30.000,- om te wisselen voor waardeloze stukjes glas.
Vrijdag 30 maart: Een vrolijk versierde feesttrein voortgetrokken door een tractor brengt Vlaamse en Nederlandse schrijvers voor het jaarlijkse Boekenbal van de Stadsschouwburg naar het Concertgebouw.

Feestelijk onthaal Sjoukje Dijkstra
Op Schiphol wordt op 20 maart Sjoukje Dijkstra feestelijk onthaald na het behalen van de wereldtitel kunstrijden op de schaats in Praag. Uiteindelijk moet de Europees en Wereldkampioene door de politie worden ontzet. Een van de eersten die de Amstelveense feliciteert is KNSB-vice-voorzitter H.Wesseloo. Een dag later is hij een stuk minder enthousiast. De schaatsbond worstelt met sommige van de spontaan aangeboden cadeaus, die de amateurstatus van de schaatster ter discussie zouden kunnen stellen. “De meeste van de cadeaus waren niet van te voren aangekondigd als beloning”, stelt Wesseloo. “Maar ik vind wel dat het aanbieden van een auto wat overdreven is. Het aanbieden van een platinaring, hoe kostbaar ook, kan men aanmerken als een zeer persoonlijke blijvende herinnering. Van een auto kan ik jammer genoeg niet hetzelfde zeggen.”