25 jaar geleden: april 1987

TEKST: Peter de Brock

APRIL 1987

woensdag 1 Verkeerswethouder Michael van der Vlis opent de Watertaxicentrale bij het Noord-Zuid-Hollands Koffiehuis.
donderdag 2 In de voormalige seks- en gokpanden (in 1983 afgebrand) van wijlen Marits ‘Zwarte’ Jopie de Vries aan de Oudezijds Achterburgwal komen 35 koopflats. Aannemer Hillen en Roosen heeft de panden voor f 700.000,- gekocht.
zaterdag 4 De Optiebeurs aan het Rokin wordt geopend door minister Rudolf de Korte van Economische Zaken.
dinsdag 7 Vijf krakers en drie journalisten worden gearresteerd bij de ontruiming van kraakpand Singel 114.
Johan Cruijjf blijft nog één seizoen technisch directeur bij Ajax.
woensdag 8 “Bijlmerbajes vertoont lekken”, kopt Het Parool naar aanleiding van de gewapende ontsnapping vorige week vrijdag van twee gevangenen. Metaaldetectoren worden weinig gebruikt en het personeel ontloopt controles. Directeur Peter Scheffelaar Klots wast zijn handen in onschuld. “Natuurlijk zouden we overal een metaaldetector kunnen neerzetten, maar dan heb je ook personeel nodig om ze te bedienen. En daar is geen geld voor.”
vrijdag 10 Carré haalt de show Sweet Saturday Night al na twee voorstellingen van de planken. De recensies waren vernietigend - “Armetierig zooitje!” - en bij de première ontbraken de hoofdrolspelers.
Modeontwerpster Fong Leng gaat failliet en moet haar winkel en atelier in de P.C. Hooftstraat sluiten. Reden is dat de Olympische Spelen van 1992 niet naar Amsterdam komen. “Ze heeft door de alleenrechten op een groot aantal Olympische opdrachten geen aandacht besteed aan nieuwe plannen”, aldus de curator.
dinsdag 14 Het parkeerterrein van de verkeersdienst aan de Anne Frankstraat staat propvol onverzekerde auto’s. De politie heeft dankzij een nieuw computersysteem in de surveillancewagens in de eerste drie maanden van dit jaar al 370 auto’s van de weg gehaald, 70 meer dan in heel 1986.
woensdag 15 Op de Dam houden enkele honderden oud verzetsmannen een stil protest tegen de dreigende aantasting van het verzetspensioen.
De Amsterdamse vreemdelingenpolitie krijgt als eerste korps van de vier grote steden versterking voor de marechaussee om de groeiende stroom vluchtelingen op te vangen. De gemeente trekt geld uit voor 65 extra overnachtingsplaatsen van dakloze asielzoekers.
De gemeenteraad voelt niets voor het plan van B&W om het Olympisch Stadion te renoveren en wil de mogelijkheid bekijken van woningbouw op de huidige locatie en een nieuw stadion elders.
woensdag 22 Het Filmmuseum moet de filmcultuur in ons landen verstevigen, door zich actief te richten op het publiek en de organisaties die met film bezig zijn, aldus een rapport aan cultuurminister Elco Brinkman.
Marco van Basten neemt na de 3-0 zege van Ajax tegen Real Zaragoza in de halve finale van de Europacup 2 het vliegtuig naar Milaan voor contractbesprekingen met AC Milan. “Ik voel nu al dat dit een goed gesprek zal worden”, verklapt de spits.
Donderdag 23 Er staan lange rijen voor het Concertgebouw bij de start van de kaartverkoop voor de pianorecital van de 84-jarige Russische legende Wladimir Horowitz.
vrijdag 24 Maarten Lamers, de leider van de Amsterdamse Satanskerk, wordt door de rechtbank vrijgelaten na een technische fout van de belastingdienst.
dinsdag 28 Discotheek 36 op de Schaal van Richter wordt op last van de burgemeester dichtgetimmerd vanwege de grootschalige drugshandel. Omroep Veronica moet op zoek naar een andere locatie voor de populaire talkshow RUR van Jan Lenferink.
woensdag 29 De oplage van actieblad Bluf! met een special over de BVD wordt in beslag genomen op verdenking van het publiceren van staatsgeheimen. Ook het fotoarchief van drukkerij De Raddraaier verdwijnt in de politiewagens.
De gemeente biedt het Agogisch Centrum een alternatieve bouwlocatie om het Burgerweeshuis van architect Aldo van Eijck te behoeden voor sloop.

Woonbootbewoners moeten wal opruimen
“Een bloemetje of een plantje is goed, maar wanneer de oever zodanig volgroeit dat het water van de Amstel voor de anderen niet meer te zien is, wordt het wel een probleem”, schrijft de gemeente op donderdag 2 april in een brief aan alle woonbootbewoners op de Amstel tussen de Torontobrug en de Rozenoordbrug. Aanleiding voor de brief zijn klachten van walbewoners die het een doorn in het oog is dat de overburen de walkant illegaal inpikken en er vervolgens een zooitje van maken. Ambtenaar Plasmans: “De mensen hebben steeds meer moeite met het gedrag van de woonbootbewoners. Maar als onze medewerkers van de stadsreiniging de rommel willen opruimen, stuiten ze steeds op verzet.” De maximale boete per overtreding bedraagt f 5000,-.