50 jaar geleden April 1962

APRIL 1962

zondag 1 Wapenhandelaar Paul Wilking, alias Pistolen Paultje, wordt aangehouden. Hij zou betrokken zijn bij jarenlange grootscheepse wapendiefstal uit een depot op de luchthaven Schiphol.
woensdag 3 De politie presenteert het eerste exemplaar van de nieuwe surveillanceauto: een witte Volkswagen Kever.
vrijdag 6 “Ik had hier zo een trek in!”, zegt de 23-jarige leerling-chemigraaf B.P. nadat hij een gestolen fiets door acht etalageruiten van de Bijenkorf heeft gegooid.
Twee bouwvakkers raken gewond bij een ongeluk in de bouwput van De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein doordat een heistelling omvalt en op een stoomketel terechtkomt.
zondag 8 De Amsterdamse stratenmaker Henk Cornelisse wint de door zware storm geteisterde amateurklassieker Ronde van Noord-Holland.
Het Britse tieneridool Cliff Richard geeft een concert van twee uur in het Concertgebouw.
maandag 9 Enkele bekende onderwereldfiguren komen bij de balie van het hoofdbureau van politie vragen wanneer de zondag gearresteerde Pistolen Paultje vrijkomt. Ze willen hem “ter verantwoording” roepen voor het lekken van de adressen, aldus de politie. Na zijn arrestatie vorige week zondag is tientallen huizen gezocht naar gestolen wapens. Dertig agenten werden ingezet, slechts twee lege kogelhulzen gevonden.
Bewoners van Kattenburg vragen de gemeenteraad om een soepelere vergoedingsregeling voor mensen die vanwege de stadssanering de wijk moeten verlaten.
dinsdag 10 In een goudkleurig badpak wordt de hoogblonde Annette Bleeker (20) in een rokerig Concertgebouw gekozen tot Miss Amsterdam 1962.
woensdag 11 “Dit gebouw wordt een sieraad voor de stad”, weet burgemeester Gijs van Hall. Hij mag vandaag de eerste paal slaan voor het “moderne krantenbedrijf” van Het Parool in de Wibautstraat.
donderdag 12 Opening van de asfaltfabriek van Smid en Hollander aan de Sextantweg.
Het Centraal Bureau Huisvesting wijst de eerste woningen toe aan bewoners van een bouwvallige flat in de Vijzelstraat. Het gebouw is in 1955 deels ingestort. De omstreden sloop lijkt zo weer een stapje naderbij te komen.
Kruideniersketen De Gruyter opent een supermarkt in Buitenveldert: het eerste nieuwe Amsterdamse filiaal in 60 jaar.
zaterdag 14 Tienduizend demonstranten nemen deel aan de PvdA-optocht Geen oorlog om Nieuw Guinea. Ze willen een vreedzame oplossing van het conflict met Indonesië en geen nieuwe troepenuitzendingen.
zondag 15 Jazzclub Sheherazade in de Wagenstraat wordt gesloten. Er komen nog maar weinig bezoekers en de leden van het huisorkest Diamond Five – tevens eigenaars van de nachtclub – hebben onderling ruzie.
Leden van de Kölnische Gesellschaft für christlich-jüdische Zusammenarbeit leggen kransen bij de Dokwerker en het Nationaal Monument.
maandag 16 Er moet een brug over de Schinkel komen in het verlengde van Cornelis Krusemanstraat, vinden B&W. Het college stelt daarom voor de begraafplaats Huis te Vraag en het weiland erachter te kopen.
woensdag 18 De opbrengst van de jaarlijkse expeditie met de walvisvaarder Willem Barendsz is slechts de helft van vorig jaar: 72.648 vaten traan, 1726 ton vleesmeel en 1582 ton vlees. Een tegenvallend resultaat, vindt de Nederlandse Maatschappij voor de Walvisvaart.
vrijdag 20 Twee fikse branden vandaag. Oudpapierhandel Wessels aan de Meeuwenlaan en het woonhuis annex atelier van modeontwerper P.E. Frankema op de Egelentiersgracht gaan in vlammen op.
zondag 22 Tientallen Duitse paastoeristen worden slachtoffer van anti-Duitse gevoelens: autobanden worden lek geprikt of voorzien van het plakkaat ‘Heim ins Reich’.
donderdag 26 Met nog vijftien seconden speeltijd maakt scheidsrechter Martens een einde aan de Intertotofinale tussen Ajax en Feijenoord, als bij de stand van 4-2 honderden Amsterdamse supporters het veld opstromen om de Ajacieden te huldigen.
vrijdag 27 Een grote politiemacht kan niet verhinderen dat honderd jongeren met een zitdemonstratie tegen Amerikaanse kernproeven een half uur lang het Museumplein blokkeren.

Brug blijft gesloten voor Koningssloep
Een klein incident ontsiert een bijzondere Koninginnedag, waarop behalve de verjaardag van koningin Juliana ook haar zilveren huwelijksfeest met prins Bernhard wordt gevierd. Voor de eerste keer in 144 jaar blijft een brug gesloten voor de Koningssloep. Ook na enige tijd wachten is er nog steeds geen brugwachter om de Nieuwe Amstelbrug te openen. Het vaartuig – de “gouden koets te water” – met de Oranjes aan boord kan alleen verder als de koninklijke standaard en de mast worden gestreken. De overhaast opgetrommelde brugwachter van de Berlagebrug komt te laat. Politiehoofdcommissaris H. J. van der Molen laat direct weten dat de gemeentepolitie “geen bemoeienis” heeft met het regelen van de tocht. Volgens commandant te water luitenant-kolonel A.K. Holthuis is het incident een gevolg van een coördinatiefout.