25 & 50 jaar geleden

25 jaar geleden

MEI 1987


zaterdag 2 De redactie van actieblad Bluf! krijgt op last van de Amsterdamse rechtbank de adreswikkels van abonnees terug die bij een inval door de politie in beslag waren genomen.
zondag 3 Koningin Beatrix en prins Claus openen het nieuwe Joods Historisch Museum.
maandag 4 Op het Transvaalplein onthult burgemeester Ed van Thijn een herdenkingsteken ter nagedachtenis van het wegvoeren van de Joodse bewoners uit de Transvaalbuurt tijdens de bezetting.
dinsdag 5 De kinderen van de Nicolaas Maasschool adopteren het Ravensbrückmonument.
Vier Amsterdamse ziekenhuizen kunnen aidspatiënten gaan behandelen met het aidsremmende middel Retrovir van de Britse fabrikant Wellcome.
woensdag 6 GEB-personeel probeert buiten gas en licht af te sluiten van het kraakpand Haarlemmerdijk 108. Drie bewoners die de GEB-ers bestoken met materiaal, worden gearresteerd
donderdag 7 De buit van de inbraak in het bureau Algemene Zaken op het stadhuis in de nacht van 28 op 29 april blijkt veel groter dan de autoriteiten eerst toegaven. “Er is echt heel veel weg”, zegt een anonieme ambtenaar. Chef M. Leewis wil niet zeggen welke stukken hij mist en of er ook verslagen van het driehoeksoverleg tussen burgemeester, officier van justitie en hoofdcommissaris bij zitten.
vrijdag 8 Het Leger des Heils viert zijn eeuwfeest in het gebouw aan de Overtoom.
Er doet zich een kleine tbc-explosie voor in de stad; de GG en GD telt 200 besmettingen.
maandag 11 Met het stuk slaan van een fles champagne tegen de boeg wordt de museumboot in de vaart genomen: de nieuwste Amsterdamse attractie, die negen musea aandoet.
Ajax wil in september een kliniek openen voor sportblessures. Iedereen kan er terecht, zegt algemeen directeur Arie van Eijden.
dindag 12 “Wij blijven staan. Dat bedrijf van jullie gaat echt niet failliet als er een paar uur geen trams rijden.” Bejaarden en personeelsleden van vier Amsterdams bejaardentehuizen blokkeren de tramremise in de Lekstraat uit protest tegen de voorgenomen bezuinigingen op de bejaardenzorg, waardoor sluiting dreigt.
donderdag 14 Vrouwendiscotheek Labyrinth opent haar deuren in de Koggestraat als eerste “professionele disco voor alleen vrouwen” in Nederland.
vrijdag 15 Jacob van Lennepkade 338 is de 25000-ste woning die de gemeente voor behoud en herstel aankoopt van particulier eigenaren.
zaterdag 16 Op de Torensluis wordt het borstbeeld van Multatuli onthuld.
Óf het Amsterdamse Historisch Museum óf de Stadsschouwburg moet uit de gemeentelijke kunstbegroting worden geschrapt, zegt wethouder Minnie Luimstra, anders haal ik de opgelegde bezuiniging van 12% op de kunstbegroting niet.
donderdag 21 Geen Afrikaanse vorsten, Indiase Maharadja’s en Arabische oliesjeiks meer in de Kalverstraat, nu Zumpolle na 75 jaar vertrekt naar de P.C. Hooftstraat. “Met weemoed nemen we afscheid”, zegt Jan Paul Zumpolle, de derde generatie die de winkel in lederwaren en reisartikelen runt. “Wij gaan onze klanten achterna. De Kalverstraat is geen slechte winkelstraat, maar een attachékoffer van f 700,- verkoop je er niet.” De rijken der aarde kwamen er langs: “Die gingen met koffers vol onze zaak uit na het besteden van een ton, cash betaald.”
zaterdag 23 Het Stedelijk Museum moet twee keer zo groot worden, wil het een rol in de internationale kunstwereld blijven spelen, zegt directeur Wim Beeren in Het Parool. “Ik denk dat er echt buitengewoon schone nieuwbouw moet verrijzen aan het Museumplein. Het zou goed zijn als dat binnen vijf of tien jaar gaat gebeuren.”
maandag 25 Voor het eerst presenteert de gemeente het betaald voetbal een rekening wegens de inzet van extra agenten. Het Olympisch Stadion moet f 30.000,- betalen aan de Amsterdamse politie voor de organisatie van de eredivisiewedstrijd Ajax-Feyenoord vorige week (uitslag 1-3).
dinsdag 26 Bij 55,7% van de bedrijven in Zuidoost is de afgelopen vijf jaar één of meer keren ingebroken, blijkt uit een enquête van Het Parool.

Voetbalfeest ontaardt in plunderingen
Na veertien jaar verovert Ajax onder de bezielende leiding van trainer Johan Cruijff weer een Europese beker. Marco van Basten scoort op 13 mei in Athene tegen het Oost-Duitse Lokomotive Leipzig de winnende treffer voor de Europacup II. Na het laatste fluitsignaal ontaarden de feestelijkheden op het Leidseplein in vernielingen, plunderingen en rellen. Uit het filiaal van de ABN worden alle computers gejat en de nabijgelegen McDonald’s gaat in brand. “Dit zijn echt ratten”, meent politiewoordvoerder Klaas Wijting. “Het merendeel van de arrestanten komt van buiten de stad. Van die gasten die klagen over Amsterdam en er hier dan een zooitje van maken.”

50 jaar geleden

MEI 1962

dinsdag 1
Royalty schuift aan bij het vorstelijke diner ter ere van het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard in het Amstel Hotel: erfprins Jan van Luxemburg, de sjah van Perzië met zijn gade keizerin Farah Diba, de Zweedse prinses Margareta, koning Olaf van Noorwegen en koningin Elizabeth van Engeland met haar man prins Philip.
donderdag 3 De 17-jarige automonteur W.E.S. wordt aangehouden als hij op de Nieuwendijk een stopteken negeert en op een agent inrijdt. De jongen blijkt een ritje te maken met de auto van zijn onkundige vader.
vrijdag 4 “Amsterdam heeft in de oorlog dat deel van de bevolking verloren dat roem en kleur aan de stad heeft gegeven”, zegt burgemeester Gijs van Hall bij het ontsteken van de eeuwige vlam in de Hollandsche Schouwburg.
De dodenherdenking op het Mercatorplein verloopt voor het eerst sinds enkele jaren relatief rustig. De massaal aanwezige de politie arresteert slechts zes nozems voor het ingooien van ruitjes van een tramhuisje. In 1959 ontstonden er ordeverstoringen toen er tijdens de twee minuten stilte een auto met een Duits kenteken passeerde. Daarna was het elk jaar weer raak.
zondag 6 Jazzdiva Eartha Kitt geeft in het Concertgebouw een meeslepend optreden.
De Volenwijckers verlaten juichend het hoofdveld aan het Mosveld als ze de derby tegen Ajax met 3-1 hebben gewonnen.
Hengelsportwinkelier Ko van Hoorn trakteert zijn relaties, klanten en vrienden als opmaat naar het nieuwe visseizoen op de eerste van vier film- en cabaretvoorstellingen in een vol Tuschinski. Ter ere van zijn 25-jarig jubileum krijgt hij een nieuwe auto aangeboden.
woensdag 9 Een coulante wachtman op het Museumplein geeft enthousiaste voorbijgangers toestemming om de bloeiende narcissen te plukken. Hij verkeert in de veronderstelling dat het gras toch gemaaid gaat worden.
Alle Amsterdammers kunnen gratis een grotere vuilnisemmer krijgen bij de Stadsreiniging. De dienst start een actie om de stad schoner te maken met ook een vliegende veegbrigade, voorlichting op school en een schoonmaakwedstrijd.
vrijdag 11 “U bent kampioen fietsenstelen”, zegt de rechter tegen 29-jarig kamermeisje en geeft haar een jaar hechtenis, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor het stelen en doorverkopen van 25 fietsen.
zaterdag 19 De heer J. van Schaffelaar (82) overlijdt in het Wilhelmina Gasthuis na een val van de trap in zijn woning in de Wilhelminastraat.
zondag 20 Honderden leden van een internationale Erbengemeinschaft komen bijeen in Krasnapolsky. Zij doen aanspraak op het fortuin van de in 1920 overleden Franz Valentin Emmerich, Duits kapitaal dat door de Amerikaanse overheid is bevroren.
De Amsterdamse Hockey & Bandy Club is voor de tiende keer hockeykampioen van Nederland, na een sensationele 2-4 overwinning in Eindhoven op EMHC.
dinsdag 22 Dagblad Trouw gaat een nieuw, modern krantenbedrijf bouwen aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal, op de plaats van Boek- en Handelsdrukkerij C.A. Spin & Zoon.
donderdag 24 De strafzaak tegen de eigenaars van tijdschriftenketen Univers wegens bezit van pornografisch materiaal wordt opgeschort. De rechter wil meer tijd om de duizenden in beslag genomen foto’s, films en dia’s te kunnen beoordelen op hun onzedelijke karakter.
zaterdag 26 Ondanks het verbod van het productschap Vis- en Vleesproducten blijft een aantal Amsterdamse haringstallen groene haring verkopen van buiten de visafslag.

Treffen tussen agenten en corpsstudenten
De stemming zit er goed in na de zege van studentenroeivereniging Nereus bij de Varsity, de corporale roeiklassieker. Na de nachtelijke triomftocht in open rijtuig door de stad worden bij thuiskomst op de sociëteit aan de Sarphatistraat kozijnen uit de sponningen gerukt en samen met het meubilair op straat in brand gestoken. Waarna er een hard treffen volgt met agenten, als de dronken studenten de brandweer hinderen. Een paar uur later beweert Senaatslid H. Goemans dat zich rond het gebouw “geen noemenswaardige incidenten” hebben plaatsgevonden. “Alles wat los en normaliter zelfs vast zit, zoals lampen, zijn de zaterdag voor de wedstrijd uit de grote zaal weggehaald en op zolder opgeslagen.” Maar in een telegram aan hoofdcommissaris H.J. van der Molen die op het feest aanwezig was betreurt het corps de incidenten: “Waarschijnlijk was door uw aanwezigheid de feestvreugde te groot geworden …”