25 & 50 jaar geleden oktober 1962 en oktober 1987

OKTOBER 1987

donderdag 1 Boze buurtbewoners zetten een kraker uit zijn woning in de Govert Flinckstraat. Na ingrijpen van agenten kan hij zijn huisraad weer naar binnen brengen.
maandag 5 Wethouder Michael van der Vlis reageert positief op de plannen van het ABP en projectontwikkelingsmaatschappij Mabon voor de bouw tussen het Centraal Station en de Houthavens van ruim 1500 woningen en 40.000 m2 aan kantoorruimte, plus de aanleg van een jachthaven bij het Stenen Hoofd.
Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelt de Amsterdamse Ellen T. (44) voor het voorbereiden van spionage voor de Sovjet-Unie na diefstal van vijf octrooien voor een nieuw soort pantservoertuig.
woensdag 7 De twee Israëlische toeristen Daniel Oz en Mira Serussi beschuldigen een agent ervan dat hij bij hun arrestatie voor het illegaal verkopen van schilderijen op de Dam had gevraagd “of hun ouders in de gaskamers hadden gezeten”. Commissaris Eric Nordholt neemt de zaak hoog op, reageert zijn woordvoerder.
donderdag 8 De bewoners van een aantal flatgebouwen aan de IJdoornlaan worden geëvacueerd na een bommelding bij een benzinestation van Shell. De recherche houdt rekening met een actie van RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie) die eerder brand stichtte bij de Makro. Terwijl alle politieaandacht uitgaat naar de bommelding, overvallen twee gewapende mannen het nabijgelegen bankfiliaal van de ABN. De buit is f 40.000,-.
Er dreigt een onzekere toekomst voor Frankendael, nu het gemeentebestuur verhuizing aankondigt van de in het park gevestigde stadskweektuin.
De recherche maakt de arrestatie bekend van een rechercheur van de narcoticabrigade die vertrouwelijke informatie aan mensen in het drugscircuit zou hebben doorgespeeld.
dinsdag 13 Bij een brand in de Makassarstraat loopt een 24-jarige bewoonster ernstig beenletsel op als ze met een sprong uit het raam op de tweede verdieping aan de vlammen probeert te ontkomen.
Het oude stadhuis aan de Oudezijds Voorburgwal gaat voor f 23 miljoen over in handen van projectontwikkelaar IGB uit Alkmaar, die er een luxe hotel, bejaardenwoningen en winkels in wil vestigen.
Het treinverkeer tussen Amsterdam en Haarlem raakt ontregeld na een sabotagedaad met chemicaliën op signaleringskabels.
woensdag 14 Het winkelcentrum De Amsterdamse Poort in de Bijlmermeer gaat open.
Enkele honderden leerlingen van 16 en 17 jaar oud dreigen van openbare scholen te worden verwijderd als hun ouders geen schoolgeld gaan betalen. De kinderen zijn nog gedeeltelijk leerplichtig. “Wij willen niet worden gezien als een papieren tijger”, zegt de gemeentelijke onderwijsdienst.
donderdag 15 Amsterdammers met een kabelverbinding krijgen de beschikking over de Encytel, een encyclopedie die te raadplegen is op televisie.
vrijdag 16 De hevige storm die West-Europa teistert, richt ook in Amsterdam zware schade aan.
zondag 18 Charges op het Rembrandtplein als teveel scholieren afkomen op een feest in discotheek Escape, waarvoor 2000 uitnodigingen zijn verstuurd terwijl er maar voor 1500 jongeren plaats is.
dinsdag 20 Rembrandt heeft de immense Nachtwacht vermoedelijk geschilderd in de galerij achter zijn woonhuis, denken deskundigen nu de verkoopakte uit 1634 van het pand achter het Rembrandthuis is gevonden.
woensdag 21 In een met videobewaking beveiligde woning in de Oosterparkstraat worden diverse hydrolysepersen aangetroffen, alsmede weegapparatuur en verpakkingsmaterialen waarmee plakken hasj handelsklaar kunnen worden gemaakt. Ook ligt er 75 kilo hasj in poedervorm.
donderdag 22 Drie onbekende mannen overmeesteren de 57-jarige J.E.P. voor zijn woning aan het Korte Water in Osdorp en ontvoeren hem in zijn eigen Mercedes. Het slachtoffer is als eigenaar van sexclub/gokhuis Boccacio in Laren en mede-eigenaar van gokclub Louis Seize geen onbekende van de politie.

Ontruiming woonwagenterrein Artis
Politie en stadsreiniging beginnen op 16 oktober met de ontruiming van het illegale woonwagenterrein bij Artis. Vanwege het ontbreken van sanitair, de aanwezigheid van open beerputten, kadavers en drugsspuiten loopt de volksgezondheid gevaar. Bewoner en kunstenaar Jack Ooms wordt aangehouden als hij zich verzet tegen de sloop van zijn kunstzinnige woonheuvel, die in veel tijdschriften heeft gestaan. De bewoners geven toe dat het op sommige plaatsen “een beetje een bende was”, maar vinden de ontruimingsactie een overdreven overval. Bewoner Dirk: “Het zou gaan om vuilnis alleen, maar nu slopen ze de hele boel.” Volgens de politie wordt het terrein steeds meer bewoond door passanten en is er een toename van prostitutie en drugshandel.

OKTOBER 1962

dinsdag 2 De Nederlandse Spoorwegen stellen het tracé vast voor de ondergrondse spoorlijn tussen het Museumplein en Schiphol. De financiering van de nieuwe railverbinding, die door de Haarlemmermeer wordt doorgetrokken naar Den Haag, is nog niet rond. De verwachting is dat de lijn vanwege de hoge kosten de eerste jaren niet rendabel zal zijn.
zaterdag 6 Achttien gezinnen in de Bilderdijkstraat worden ijlings geëvacueerd als hun met zware balken gestutte woningen dreigen in te storten.
dinsdag 16 Directeur J.P. Bakker van het Hervormd Rusthuis in de Oranje Nassaulaan demonstreert de door hem ontwikkelde ‘stalen verpleegster’ die patiënten zittend of liggend uit bed kan takelen. Volgens de uitvinder dé oplossing voor het verpleegsterstekort of voor zware patiënten die nu noodgedwongen het bed moeten houden.
Politie te paard houdt een oogje in het zeil bij de opening van de Jaap Edenbaan, als de massaal toegestroomde schaatsers een paar dagen later dan gepland bezit nemen van de ijsbaan.
donderdag 18 Na de vaststelling dat de driejarige Adrie E. aan hondsdolheid is overleden, beveelt burgemeester Gijs van Hall op grond van artikel 60 van de Veewet dat alle honden in de stad moeten worden gemuilkorfd.
Schoolhoofd D. de Gans van de Jac. P. Thijsseschool in Osdorp start een handtekeningenactie voor het indelen van de Bijlmermeer bij Amsterdam. Hij windt zich op over “mensen die vanachter een bureau nieuwe steden gaan scheppen, terwijl ze Amsterdammers in de oude wijken in krotwoningen laten zitten.”
vrijdag 19 Het hondsdolle hondje dat Adrie E. noodlottig besmette, heeft ten minste nog twaalf andere mensen gebeten. Aan de hand van getuigenverklaringen heeft de GGD een goed beeld van de route die het kleine witte beestje door het centrum heeft gevolgd. De politie zal de eerste dagen coulant optreden tegen overtreders van de muilkorfplicht voor buiten lopende honden, omdat rekening wordt gehouden met een muilkorftekort.
Rechercheurs van de zedenpolitie arresteren in de Rivierenlaan op aanwijzingen van leerlingen van een middelbare meisjesschool de 16-jarige scholier A.D. voor het prikken van meisjes met een stopnaald in hun zitvlak.
zaterdag 20 De hondsdolheid eist een tweede slachtoffer: een 16-jarige jongen uit de Spaarndammerstraat. Ook bij de kat van een gezin aan de Reinier Vinkeleskade wordt rabiës vastgesteld. De politie heeft dertig loslopende honden en één kat opgepakt.
donderdag 25 Ondanks de halvering van het aantal Zwarte Pieten bij de intocht hopen de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen en de Nederlandse Jeugdgemeenschap op steun van de gemeenteraad voor hun actie om het Sinterklaasfeest “beter aan te passen aan de psyche van kleuters”. Vooral de “opeenhoping van verenigings- en winkelsinterklazen” is slecht voor de kinderen.
Vanaf vandaag is er een landelijk verbod op keuringen, verkopingen en tentoonstellingen van honden en katten. Amsterdamse katten en honden mogen niet meer buiten de stad komen. In het Vliegenbos schiet een agent een zwerfkat dood die een meisje heeft gebeten.
vrijdag 26 De 16-jarige schimmel Emor van de Schinkelhaven Manege wordt na een speurtocht door dr. Jan Gajentaan uitgekozen voor de intocht van Sinterklaas.
zaterdag 27 Een agent trekt op een binnenvaartschip in de Ertshaven zijn pistool als de schipper en zijn hond, die zonder muilkorf loslopend op de kade is aangetroffen, een dreigende houding aannemen.
maandag 29 De Amsterdamse dierenarts Th. Kreuger twijfelt aan de sleutelrol van het witte hondje. Hij heeft de vakliteratuur erop nageslagen en denkt dat ratten en muizen de hondsdolheid van Duitsland naar Nederland brachten. Als dat klopt, zijn de genomen maatregelen verkeerd. “De vaccinatie van alle honden en katten is nodig, gevolgd door een intensieve bestrijding van ratten en muizen.”

Tekst: Peter de Brock