25 & 50 jaar geleden november 1987 en 1962

NOVEMBER 1987

dinsdag 3 Op de Prinsengracht worden de laatste buitenopnamen gedraaid voor de Engelse televisiefilm De schuilplaats van Anne Frank. De film is gebaseerd op het dit jaar verschenen boek Herinneringen aan Anne Frank van Miep Gies, die in deze serie wordt gespeeld door de Amerikaanse Oscarwinnares Mary Steenbruggen. Huub Stapel speelt haar man Henk.
woensdag 4 De Europacupwedstrijd tussen Ajax en HSV is het toneel van actievoerende politieagenten tegen ontslagen en bezuinigingen op de ongemakkentoeslag. Hun stunt om 50.000 pamfletten vanuit een vliegtuig in het Olympisch Stadion te laten werpen, mislukt echter door de harde wind. Agenten die de grasmat op willen, worden tegengehouden door suppoosten.
zaterdag 7 Bij een uitslaande brand in een opslagplaats van de Universiteitsbibliotheek van de UvA aan de Nieuwe Prinsengracht gaat veel historisch materiaal verloren: de archeologische verzameling van de Vereniging VOC, een collectie oude schoolboeken en het archief van drukker Jesse, betrokken bij het drukken van de illegale Het Parool.
maandag 9 In een kraam op het Waterlooplein treft Joke Kniesmeijer, medewerker van de Anne Frank Stichting, foto’s en brieven aan van de Joodse tandarts Frits Pfeffer, die met de familie Frank zat ondergedoken. Anne noemt hem in haar dagboek Albert Dussel.
dinsdag 10 De politie neemt het Bulldog-imperium op de korrel, dat al jarenlang miljoenen omzet in de softdrugshandel. Bij een inval neemt zij een grote partij hasj in beslag en worden dertig mensen aangehouden.
dinsdag 17 De gemeente stuurt 42 leerlingen van school als blijkt dat hun ouders het lesgeld van f 1030,- niet hebben betaald.
maandag 23 De vier grootste illegale radiostations zijn het doelwit van een omvangrijke politieactie. Dertien mensen worden gearresteerd.
Directeur Paul Sonke van de Amsterdamse Theaterschool besluit “gezien de opgeroepen emoties aan Joodse zijde” het omstreden eindexamentoneelstuk Het vuil, de stad en de dood van Rainer Werner Fassbinder van het repertoire te nemen.
maandag 30 Schrijver Simon Carmiggelt, stadschroniqueur en vanaf het eerste uur medewerker van Het Parool, overlijdt op 74-jarige leeftijd.

November 1962

zaterdag 3 De politie controleert bijna 50.000 auto’s die de stad willen verlaten op meegesmokkelde honden en katten. Slechts twee automobilisten negeren het vervoersverbod dat het ministerie heeft uitgevaardigd in verband met de hondsdolheid. In de stad gaan dertien hondenbezitters op de bon voor overtreding van het muilkorfverbod en worden twee loslopende katten doodgeschoten.
dinsdag 6 Bewoners en bedrijven aan het Museumplein en in de Paulus Potterstraat en de Van de Veldestraat reageren verbolgen als ze op drie lantarenpalen een kennisgeving ontdekken over de onteigening van enkele panden voor de bouw van het rijksmuseum Vincent van Gogh. “Wij begrijpen de noodzaak van dit museum, maar het is krenkend dat wij tot op heden niets rechtstreeks van de overheid hebben mogen vernemen.” Publieke Werken houdt vast aan het formele standpunt: “Het rijk onteigent, wij leggen slechts de plannen ter visie.”
woensdag 7 Amsterdam moet een gooi doen naar de Wereldtentoonstelling in 1970, vindt KVP-raadslid Geurt Brinkgreve. Het terrein tussen de RAI en Amstel is er de ideale plek voor.
dinsdag 13 In het Wilhelmina Gasthuis overlijdt loodgieter J. Rijkhoff (60) aan de gevolgen van rabiës. Hij is het vierde Amsterdamse slachtoffer van hondsdolheid.
zaterdag 17 De 32-jarige monteur en carrosseriebouwer F.F.K. zit sinds enkele dagen vast op bureau Leidseplein op verdenking van poging tot moord op zijn vrouw en twee dochters van drie en vijf jaar door gasverstikking in hun woning aan Da Costakade.
zondag 18 In de derby op het Mosveld maakt Ajax korte metten met stadsgenoot De Volewijckers: 0-5.
maandag 19 De politie zet achttien man extra personeel in bij een actie tegen dubbelparkeerders op de grachten.
woensdag 28 In een bijzondere zitting van de gemeenteraad herdenkt burgemeester Gijs van Hall de vandaag op 82-jarige leeftijd overleden prinses Wilhelmina.

‘Lieve mensen, heel hartelijk bedankt…
Op maandag 26 november gaat in de RAI de eerste grote televisieshow voor een goed doel de lucht in. Regisseur Theo Ordeman van de AVRO regisseert 23 uur lang Open het dorp voor de bouw van een speciale gemeente voor gehandicapten. De respons is overweldigend. Geld en goederen stromen binnen. Hordes kinderen met volle spaarpotten komen langs, vrachtwagens vol spullen rijden naar Amsterdam. De uitzending moet twintig minuten worden gestaakt vanwege het opdringende publiek. Een geëmotioneerde presentatrice Mies Bouwman besluit de “overweldigende nonstop-show” met de legendarische woorden: “Lieve mensen, heel hartelijk bedankt…”

December 1987

dinsdag 1 De Amsterdamse recherche arresteert de extreem gewelddadige leider van de Chinese bende Tai Huen Chai, die een kwart van de heroïnehandel in handen heeft en de Chinese horeca beheerst.
woensdag 2 Acteur Jules Croiset wordt in het Vlaamse Brugge ontvoerd. Hij is een van de felste actievoerders tegen het toneelstuk Het vuil, de stad en de dood.
donderdag 3 Croiset weet “na een nacht in een soort rioolbuis” aan zijn ontvoerders te ontsnappen.
Het 100-jarige theater Carré krijgt het predicaat ‘Koninklijk’
maandag 14 De meerdaagse veiling van de inboedel van het Lido markeert na 54 jaar het einde van het uitgaanscomplex. Alleen het uit 1884 daterende herenhuis zal de sloopkogel bespaard blijven.
woensdag 16 Amsterdam neemt voor f 2,5 miljoen het schilderij Compositie met twee lijnen van Mondriaan over van de gemeente Hilversum. Het doek komt in het Stedelijk Museum te hangen.
donderdag 19 De Theaterschool krijgt bezoek van de onderwijsinspectie om uit te zoeken waarom Fassbinders omstreden stuk als eindexamenwerk is gekozen. Schooldirecteur Paul Sonke: “Wij hoeven toch niet pseudo ondergronds te gaan?”
woensdag 23 Het bestuur van Ajax gaat vooralsnog niet in op het verzoek van technisch directeur Johan Cruijff om te praten over een tweejarige verlenging van zijn contract.

Zware explosie in Pieter Baststraat
“Ik zat gewoon een appeltje te eten, en ineens was er die enorme knal en kwamen de muren op me af.” De 86-jarige mevrouw Visser uit de Pieter Baststraat vertelt wat haar overkwam toen donderdag 19 december een zware explosie een gat in de gevelwand sloeg. “Maar het was mijn tijd nog niet en ik ben een oude taaie.” De ravage in de straat is enorm en veertig mensen zijn dakloos, maar er vallen slechts drie gewonden. Een medewerker van het GEB sluit een gaslek uit: “Na een gasexplosie blijft de gaslucht hangen, maar hier heeft niemand gas geroken.” De brandweer en de Explosieve Opruimingsdienst en het Gerechtelijk Laboratorium doen onderzoek.

December 1962

zaterdag 1 Het tellen in de Spaarbank voor de Stad Amsterdam is eindelijk voltooid. Maar liefst 70 geldsorteermachines, 160 man bankpersoneel en 30 AVRO-medewerkers kwamen er aan te pas om de eindstand van de actie Open Het Dorp te bepalen: f 13,5 miljoen, exclusief de waarde aan geschonken goederen.
maandag 3 Bewakers van het distributiecentrum in aanbouw van Vroom en Dreesmann op het industrieterrein aan de Amstel, vangen in een lege melkfles een wilde muis met een afgebeten staart. Het dier, dat sterft, wordt overgebracht naar het Centrale Dierdeskundige Instituut in Rotterdam voor onderzoek op rabiës.
woensdag 5 Directeur Willem Sandberg van het Stedelijk Museum schenkt bij zijn pensionering het museum een collectie van 90 werken die kunstenaars speciaal voor hem hebben gemaakt.
De recherche houdt er ernstig rekening mee dat de sinds maandag vermiste 37-jarige prostituee Jeanne V.B., beter bekend als Zwarte Jeanne, slachtoffer is geworden van represailles door de Amsterdamse onderwereld, omdat zij haar man wegens souteneurschap (voor de derde keer) had aangegeven bij de zedenpolitie.
donderdag 6 Start van de verplichte inenting van alle honden tegen hondsdolheid.
Burgemeester Gijs van Hall slaat in de Wibautstraat de eerste paal voor het nieuwe gebouw van De Volkskrant.
In het water van de Oudezijds Achterburgwal wordt het stoffelijk overschot gevonden van de 81-jarige mevrouw G. Janssen. Vermoedelijk is zij na het openen van de op het water uitkomende achterdeur van haar woning aan de Zeedijk gevallen en in de gracht verdronken.
donderdag 13 Een felle brand bij N.V. Fijnhout in de Minervahaven vernielt voor f 1 miljoen aan hout.
maandag 15 Willem Sandberg neemt na ruim achttien jaar afscheid als directeur van het Stedelijk Museum.
vrijdag 21 Het ministerie van landbouw trekt met onmiddellijke ingang het vervoersverbod voor honden uit Amsterdam en Nieuwer-Amstel in.
zaterdag 22 Hevige sneeuwval belemmert het verkeer in en om de stad.