25 & 50 jaar geleden, januari 1988 & 1963

Januari 1988

zondag 1
De 10-jarige Abdel Ahaddoukh wordt doodgestoken aangetroffen in een portiek in de Solostraat. De politie houdt een 41-jarige Belg aan die op de derde vierdieping woont, bij wie het slachtoffer volgens de buren vaak met vriendjes over de vloer kwam.
maandag 4 Drie zwaarbewapende mannen rammen om negen uur ’s ochtends met een kleine vrachtwagen een raam aan de achterzijde van het AMRO Bankfiliaal aan de Middenweg. Het bankpersoneel is net bezig met het tellen van het geld uit de nachtkluis. De overvallers gaan er in een gestolen Volkswagen Golf vandoor richting Schellingwouderbrug, waar de auto later uitgebrand wordt aangetroffen. De buit is onbekend.
Het nieuwe Barbizon Palace Hotel op de kop van de Zeedijk is “een beschamende vertoning”, vindt directeur Ab Oskam van de dienst Ruimtelijke Ordening. “Liefdeloos en respectloos”, noemt hij in zijn nieuwjaarstoespraak dit soort nieuwbouw in de binnenstad. “De PvdA wil het liefst bouwen in de stijl van het oude Victoria Hotel, maar dat is niet meer van deze tijd”, reageert architect Gerard de Klerk.
woensdag 6 Twee dagen nadat hij bij Ajax is opgestapt als technisch directeur, betuigt Johan Cruijff alweer spijt over zijn impulsieve actie. Maar voorzitter Ton Harmsen heeft er tabak van: “Er is in Europa geen coach die zoveel invloed heeft. Misschien zijn we zelfs wel te lankmoedig geweest, maar het houdt een keer op.” Cruijff en Ajax ruziën al maanden over contractverlenging.
woensdag 6 Twintig wagenbegeleiders van het GVB krijgen ontslag omdat ze een strafblad blijken te hebben. Antecedentenonderzoek in het kader van de nieuwe Wet Personenvervoer bracht een en ander aan het licht.
vrijdag 8 Tiny Carmiggelt reageert verbijsterd op het plan van acteur en buurtgenoot Ton van Duinhoven om een standbeeld op te richten voor haar amper een maand geleden overleden man en schrijver Simon Carmiggelt. “Het gaat allemaal wel heel snel…”
woensdag 13 De gemeente trekt f 500.000,- uit voor de bestrijding van graffiti op kunstwerken en oorlogsmonumenten.
donderdag 14 De Amsterdamse Politiekapel geeft In een uitverkocht Concertgebouw een speciaal optreden uit protest tegen het stopzetten van de f 1,3 miljoen subsidie. Operazanger Marco Bakker, violiste Vera Beths en pianist Daniël Wayenberg doen mee.
De Amsterdamse VVD wil dat het voor mensen met lage inkomens moeilijker moet worden zich in de stad te vestigen.
De Stichting Nederlands Museum Scheepjes in Flessen presenteert haar bouwplan voor een onderkomen aan de Prins Hendrikkade vlakbij het Scheepvaartmuseum. “Het maken van scheepjes in flessen is een uitstervend ambacht”, aldus initiatiefnemer Jan Visser, “waarvoor de maritieme musea nooit veel belangstelling hebben gehad.”
zaterdag 16 De Coöperatieve Vereniging Witkar is opgeheven; anderhalve maand geleden waren de drie witkarren al van straat gehaald.

Januari 1963

dinsdag 1
Holysloot, Zunderdorp, Ransdorp en Durgerdam zijn door hevige sneeuwval geïsoleerd geraakt. Een bulldozer van de stadsreiniging probeert de dorpen weer bereikbaar te maken.
vrijdag 4 Vanwege de aanhoudende strenge winter verstrekken B&W een bedrag van f 12,50 gulden aan stadgenoten die een uitkering van de sociale dienst ontvangen.
zondag 6 Op het Stationsplein worden acht jongens aangehouden voor het gooien van fietsen op het ijs van het Open Havenfront.
dinsdag 8 Bij een gasexplosie in een woning in de Goudsbloemstraat raakt een bewoner ernstig gewond. Op straat spelende kinderen worden bezaaid met glasscherven, maar lopen slechts een paar wondjes op.
Kelner G. Wouters redt een 8-jarige drenkeling uit een wak bij het Apollo Paviljoen. Het is niet de eerste keer: de 24-jarige kelner is al voor vier eerdere reddingen onderscheiden door het Carnegie Heldenfonds.
woensdag 9 Glibberend over het gladde wegdek valt M. Frank in de Borgerstraat van zijn motor met zijspan, waarna het onbemande voertuig op de kruising met de J.P. Heijestraat een fietser aanrijdt en via een hoop sneeuw tegen een lantarenpaal tot stilstand komt.
vrijdag 11 De Amsterdamse agent G.P.S. (34) zal door het Openbaar Ministerie niet worden vervolgd voor het doodschieten van een autodief in de nacht van 9 en 10 november 1962 in Amsterdam Noord. Hij heeft “in overeenstemming met zijn ambtsinstructie” op de benen gericht, zegt de officier van justitie. “Ik weet ook niet hoe het komt dat hij de arrestant in de nek heeft getroffen. Pistoolschieten is een nogal moeilijk vak.”
dinsdag 15 Veel Amsterdammers trotseren in de nachtelijke uren de vrieskou voor de start van de uitverkoop.
woensdag 16 De haven puilt uit van honderden binnenvaartschepen die wachten op het invallen van de dooi.
vrijdag 18 De 11-jarige Emma Charlotte van Wageningen overlijdt in de buurt van haar ouderlijke woning aan de Arent Janzs. Ernststraat als ze bij het voeren van de hongerende vogels door het ijs zakt.
zaterdag 19 Ruim 1500 man gemeenteambtenaren beginnen met het sneeuw- en ijsvrij maken van de belangrijkste verkeersroutes.
In de Daniel Stalpertstraat raken vijf gezinnen na een brand dakloos en in de Balthazar Floriszstraat vatten de kleren van weduwe J.J. Tigchelaar-Meijer vlam bij het bijvullen van haar oliegestookte kachel.
dinsdag 22 Een groep militairen van de Mijnenschool bewerkt in de Troelstralaan de bovenlaag van de gemeentelijke zandopslag met trotyl. Het zand, waarmee de gladheid wordt bestreden, is tot meer dan 50 centimeter onder de bovenlaag bevroren.
De aanvoer van petroleum is volkomen gestagneerd, terwijl ook kolen met de dag schaarser worden.
woensdag 23 De druk van het stadgas daalt sterk door een storing. Bewoners wordt opgeroepen waakvlammen van gastoestellen te doven en gaskachels ’s nachts niet onbewaakt te laten branden.
woensdag 23 “De Amsterdamse brandstofvoorraden zijn voor twee weken toereikend,” bezweert wethouder Frans van Wijck in een poging om de bewoners gerust te stellen. “Er is geen stagnatie in de aanvoer van groente, melk, brood en binnenlands fruit.”
maandag 28 “Ik kom dit seizoen niet meer op televisie”, zegt de populaire presentatrice Mies Bouman in het Concertgebouw bij de bekendmaking van de eindopbrengst van de televisieactie Open het Dorp, ruim f 21 miljoen.