25 & 50 jaar geleden februari 1988 en 1963

Februari 1988

maandag 1
Er moet een ringsneltram komen om de stad bereikbaar te houden en de toename van het autoverkeer een halt toe te roepen, meent wethouder Michael van der Vlis.
dinsdag 9 De voormalige chauffeur van André Hazes krijgt van de politierechter f 1500,- boete voor valsheid in geschrifte. In mei 1986 heeft hij een valse doktersverklaring opgesteld zodat Hazes een optreden in een discotheek kon afzeggen.
woensdag 10 Première in Tuschinski van de film Amsterdamned van Dick Maas.
donderdag 11 Minister Jan de Koning van Sociale Zaken doet bij de opening van het tweede Centrum voor Beroepsoriëntatie een felle aanval op de falende aanpak van de werkloosheid door Amsterdam: “De stad moet eindelijk eens orde op zaken stellen.” Wethouder Piet Jonker bijt van zich af: “De minister stelt voor dat wij hier Gods water door Gods akker laten vloeien, maar welke instrumenten krijgen wij dan om iets aan de werkloosheid te doen?”
vrijdag 12 Vijf basisscholen krijgen de jaarlijkse Kohnstammprijs voor lesmethoden om Turkse kinderen hun moedertaal aan te leren.
woensdag 17 Cabaretier Youp van ’t Hek start een actie voor behoud van de met sluiting bedreigde Kleine Komedie. Busmaatschappij Centraal Nederland beplakt ter ondersteuning 54 streekbussen met de sticker: ‘Amsterdammers, de Kleine Komedie mag niet dicht, ’t Hek is van de Dam’.
zondag 21 Architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, de ontwerper van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam, overlijdt op 90-jarige leeftijd.     
donderdag 25 “Natuurlijk kun je kritiek hebben op de Israëlische regering, maar dit is belachelijk”, zegt Kamerlid Jan Schaefer. Hij doelt op een spandoek van een groepje actievoerders waarop fascisme en zionisme gelijk worden gesteld, dat hij samen met andere boze omstanders probeert te bemachtigen.                                                                                                            
maandag 29 Met een papieren boom op de Dam vraagt de stadsreiniging aandacht voor de plaatsing van 275 containers voor oud papier waarmee de Amsterdammers 950.000 bomen kunnen redden.

Februari 1963

zaterdag 2 Acteur, toneelschrijver en regisseur Herman Bouber overlijdt op 77-jarige leeftijd.
dinsdag 5 De DAF Combi met opklapbare achterbank, de DKW middenklasser F 12 met een kruissnelheid van 125 kilometer per uur en de door het Nederlandse leger aangekochte terreinwagen Munga van Auto-Union zijn de primeurs op de 46ste AutoRAI.
donderdag 7 Met het oog op de aanleg van een metrostation praat de gemeente met eigenaar J.F. van Gerve over de overname van bioscooptheater Calypso in de Marnixstraat en het aangrenzende feestgebouw Bellevue op de Leidsekade.
vrijdag 15 De vooral in toneelkringen bekende Amsterdamse haardeskundige, chiropodist en masseur Fred van Beek wordt in West-Berlijn gearresteerd op verdenking van spionage voor de DDR.
zaterdag 16 De leerling-metaalbewerker Freddie Cornelisse (16), bakkenschipper Dirk Boogaard (18) en leerling-stratenmaker Henk Klockenberg (16) slaan na middernacht meteen alarm als zij vlammen zien in een etalage van C&A op het Damrak. Het mag niet baten: het modemagazijn voor dames en kinderen en het landelijk hoofdkantoor van de textielketen branden volledig af. Kortsluiting is de oorzaak.
zondag 24 Duizenden mensen trekken met de auto de stad in om de smeulende resten van de afgebrande C&A te bekijken, waardoor op het Damrak een file ontstaat.
maandag 25 C&A steekt de drie jonge ontdekkers van de brand in het nieuw als dank voor hun snelle actie. De brandweer kon daardoor voorkomen dat het vuur oversloeg naar de omgeving. Het trio kiest dezelfde outfit van kostuum, overhemd, das en sokken, als “gemeenschappelijke herinnering” aan de bewuste nacht.