25 & 50 jaar geleden maart 1988 en 1963

Maart 1988

woensdag 2 In de vervuilde woning van een drugsverslaafde vrouw op het Dapperplein schiet de politie 260 tamme ratten dood met een windbuks.
zaterdag 5 Demonstranten voeren in Maison de Bonneterie actie tegen de verkoop van bontjassen en eisen dat Amsterdam een ‘bontzaakvrijegemeente’ wordt. Het winkelende publiek reageert misnoegd.
woensdag 9 De gemeenteraad gaat akkoord met de bouw van een 23 meter hoge minaret bij de in 1982 opgerichte Al Kabir-moskee aan de Weesperzijde.
donderdag 10 Het GVB wil af van de kaartverkoop op bus en tram.
zaterdag 12 “Het is een jongensdroom”, zegt burgemeester Ed van Thijn als hij bekendmaakt nog een tweede ambtstermijn te ambiëren.   
donderdag 17 Amsterdam krijgt er een attractie bij: het Nationale Natuur- en Milieupark in het Amstelpark. Architect Benthem Crouwel heeft een ondergronds centrum ontworpen waarboven zes grote expositiebollen zweven. Jaarlijks worden 750.000 bezoekers verwacht.
zaterdag 19 Zes hotelboten achter het Centraal Station moeten binnen een maand dicht omdat de veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd. De exploitanten spelen de vermoorde onschuld: “Wij wisten wel dat er iets speelde, maar dit is nieuw voor ons.”
woensdag 23 De wedstrijd eierenvangen in winkelcentrum Reigersbos gaat niet door na dreigementen van activisten. Voorzitter Scheffer van de winkeliersvereniging: “De eieren waren allemaal afgekeurde kneusjes. Wij denken nu aan met groene zeep ingesmeerde ballen. Maar als die slimmeriken door hebben dat daar walvisvet in zit, hebben we weer een probleem.”
zaterdag 26 de gemeente kondigt een grote renovatie aan van het Leidseplein waarbij de installatie van de ijsbaan ondergrond gaat en de houten kiosken en de reclameparaplu verdwijnen.
maandag 28 Acteur Jan Blaaser (65) overlijdt.
woensdag 30 Het centrum krijgt een ‘hartoperatie’ tegen het dichtslibben door autoverkeer, maakt wethouder Michael van der Vlis bekend. De belangrijkste ingrepen zijn de aanleg van een parkeergarage bij de Kalverstraat en de invoering van eenrichtingsverkeer op Damkrak en Rokin.

Maart 1963

zondag 3 De 11-jarige durfal Gerard Rooseman wordt door de brandweer van een drijvende ijsschots in de Amstel gehaald.
woensdag 6 B&W pleiten nog eens voor toevoeging van de Bijlmermeer aan het grondgebied van Amsterdam. “Het plan van de minister voor een zelfstandige gemeente waarin ook Diemen en Ouder-Amstel opgaan is ontoereikend om tegemoet te komen aan de noden die de hoofdstad bedreigen.”
De Stichting tot Oplossing Parkeerproblemen (STOP) adviseert de gemeente om een ondergrondse parkeergarage voor 4000 auto’s onder de Singelgracht te bouwen en parkeerterreinen aan de rand van de stad aan te leggen voor forensen uit Haarlem en het Gooi.
donderdag 7 Tachtig gezinnen uit de Borgerstraat en de Polanenstraat moeten op korte termijn hun in “verregaande staat van bouwvalligheid” verkerende woningen verlaten.
donderdag 14 “Ik ben een gevoelsmens die voor 100% gelukkig wil leven”, verklaart Fred van Beek bij de terugkeer uit zijn gevangenschap in West-Berlijn. Vorige maand was hij daar opgepakt wegens vermeende spionageactiviteiten, maar de veiligheidsdiensten zijn niet langer geïnteresseerd in de Amsterdamse haarkunstenaar en damesmasseur. “Gelukkig leven leek me door bepaalde omstandigheden in Nederland niet meer mogelijk en daarom was ik naar Oost-Berlijn gegaan.”
zondag 17 Een onbekende snijdt het linnen dak van de auto van prinses Irene open bij het Hilton Hotel en gaat er vandoor met haar tas.
donderdag 21 Watertramlijnen zijn de oplossing voor de verkeersproblemen in de binnenstad, meent de Amsterdamse zakenman B.I. Reyn.
vrijdag 22 Op last van Willem l’Ecluse wordt beslag gelegd op het gebouw Felix Meritis aan de Keizergracht, waar de redactie van De Waarheid en het partijbestuur van de CPN zijn gevestigd. De winkelier in schoonheidsartikelen uit Zutphen wil eerherstel na een artikel in de communistische krant waarin wordt beweerd dat hij in de oorlog een verzetsgroep heeft verraden.
zondag 24 Aartsrivaal Feyenoord verslaat Ajax in een volgepakt Olympisch Stadion met 1-3.
zaterdag 30 Kindertelevisieheld Swiebertje opent met veel tromgeroffel en schallende fanfares de noodwinkel van C&A boven het water van het Damrak.