25 & 50 jaar geleden juni 1987 en 1962

Juni 1987

maandag 1 Direct na zijn installatie als hoofdcommissaris van politie onthult Eric Nordholt een beschilderde GVB-tram waarmee het politiekorps personeel hoopt te werven en de kloof met de burgers te dichten.
woensdag 3 Ter herinnering aan het Jordaanoproer van 1934 wordt op de Noordermarkt het monument Eenheid de sterkste keten van beeldhouwer Sophie Hupkens onthuld.    
Op het Alexanderplein worden twee gewapende mannen aangehouden verdacht van betrokkenheid bij de gepleegde gewapende overval op het postkantoor aan de Oosterdoksdijk eerder op de dag.
donderdag 4 De politie deelt raken klappen uit bij de arrestatie van de 27-jarige Piet H., die bij de herkraak van een voormalig kraakpand aan de Amstelveenseweg met een honkbalknuppel een agent het ziekenhuis inslaat.
vrijdag 5 Staatsbezoek van Erich Honecker, staatsraadvoorzitter van de Duitse Democratische Republiek (DDR).
    Een grote uitslaande brand verwoest het pand Sarphatistraat 48, twee belendende panden lopen enorme brandschade op.
maandag 8 Viering van het eeuwfeest van de Sint Nicolaaskerk.
maandag 15 Zes ongewapende Turkse actievoerders gijzelen twee medewerkers van een Turkse bank aan het Damrak om aandacht te vragen voor het overlijden van vier leden van de linkse beweging Devrimci Sol in een Turkse gevangenis na een hongerstaking van twee maanden.
donderdag 18 “Dat die Duitser niet even een weekje geduld kan hebben”, verzucht politiewoordvoerder Klaas Wilting als er voor het eerst na de heringebruikname van het Huis van Bewaring aan de Havenstraat iemand ontsnapt. De Duitser zat vast voor diefstal en zou over zeven dagen vrij komen. Een trampassagier ziet het gebeuren: “Hij ging heel sierlijk met een vastgeknoopt touw koelbloedig en atletisch van het dak naar de straat.”
vrijdag 19 Voortaan gaat burgemeester Ed van Thijn ‘spontaan’ de wijken in te gaan. “Dan kan hij ook eens een café binnenstappen”, zegt woordvoerder Gijs van Stijgeren. “De burgemeester vindt een van minuut tot minuut georganiseerd programma met opgelegd pandoer en veel protocol niet de ideale manier om de mensen in de stad te ontmoeten.”
    De Amsterdamse PvdA wijst plan van voor lokale referenda van wethouder Walter Etty af.
maandag 22 “Shit, ik zit er pas een half jaar”, reageert directeur Joost Nuissl van de Kleine Komedie als hij uit de krant verneemt dat de gemeente de subsidie wil schrappen. “Het gaat alleen om de centen. Wie bedenkt nu dat een van de beste en oudste theaters van Amsterdam, dat tot de goedkoopste behoort met een gemiddelde bezettinggraad van 336 bezoekers, te duur is? Geen zinnig denkend mens!”
dinsdag 23 De artotheken trekken de bel: zij kampen met een tekort aan kunstwerken door de opheffing van de beeldende kunstenaarsregeling (BKR). Dankzij de BKR was er tot voor kort een geregelde aanwas van gemeentelijke kunstaankopen.
woensdag 24 Het raadsdebat over de kostenoverschrijding bij de bouw van het stadhuis annex muziektheater wordt uitgesteld tot na het zomerreces. Er is een bouwkrediet van f 80 miljoen aangevraagd. Oppositiepartijen VVD en Links Akkoord willen een onderzoekscommissie naar de alsmaar stijgende bouwkosten.
woensdag 24 De Amsterdamse Hells Angels proberen met een bezoek aan de kinderen van het Emma Kinderziekenhuis hun slechte imago op te vijzelen.
zaterdag 27 Een financiële strop dreigt voor de 28.000 Amsterdam ambtenaren als minister Kees van Dijk een streep zet door de collectieve verzekering die de gemeente heeft afgesloten bij OHRA. In zijn ogen mag “de overheid haar werknemers niet verplichten tot het afsluiten van contracten bij particulieren.”
dinsdag 30 De politie arresteert 11 jongeren op verdenking van vernielingen en plunderingen tijdens de uit de hand gelopen feestelijkheden nadat Ajax in mei de de Europacup 2 had gewonnen.

Juni 1962

vrijdag 1 De herdenkingstentoonstelling ‘350 jaar Nederland-Turkije’ wordt in het Rijksmuseum geopend.
woensdag 6 Na twee jaar is de eerste fase van de restauratie van het Paleis op de Dam voltooid. De cv-installatie is vernieuwd en een kelder van 625 m2 aangelegd.
    B&W vragen aan de gemeenteraad f 36 miljoen krediet voor het ophogen van de Buikslotermeerpolder, waar de uitbreiding van Amsterdam Noord moet komen.
    Aan de Tugaleweg wordt een monument onthuld voor de ter plaatse door de Duitsers gefusilleerde landgenoten. De familie Sukel heeft hier 17 jaar lang iedere dag de vlag gehesen en gestreken.
    Uit een open vitrine in het Rijksmuseum wordt een 17de-eeuwse eikenhouten beeld van Christus als leraar in de tempel gestolen.
donderdag 7 Het bij de recente gemeenteraadsverkiezingen gekozen raadslid A.G. Hamers van de lijst Veiliger Verkeer kan niet in de raad plaatsnemen omdat hij “indien hij al inwoner van de stad is, niet overeenkomstig de bepalingen ten minste een jaar in de stad zijn domicilie heeft gehad.”
    De gemeente adviseert bewoners in de nabijheid van de Westlandgracht om hun kelders te conroleren. Het waterpeil zal stijgen met 1.70 meter door de ophoging van de Westelijke uitbreidingsgebieden tot boven polderpeil.
    Uit het water van het Oostelijk Marktkanaal wordt het lijkje van de 5 jarige Cornelis Sprong opgedregd, die de verlokking van een drijvend voorwerp in het water niet kon weerstaan.
vrijdag 8 In de Nieuwe Willemsstraat stelt de 35-jarige expeditieknecht H.K. de interesse van twee agenten in zijn echtelijke twist niet op prijs en slaat met een bijl op ze in. Hij mist.
dinsdag 12     In het Vliegenbos worden twee uit Duitsland gedeserteerde Engelse militairen gearresteerd bij het verstoppen van hun jeep.
woensdag 13 De gemeenteraad besluit tot het toevoegen van fluoride aan het drinkwater.
zondag 17 Op het Spui wordt Ronny Hazenbroek (6) uit de Utrechtsedwarsstraat benoemd tot Amsterdams Lieverdje ‘van vlees en bloed’ door een jury voorgezeten door de cineast Louis van Gasteren.
dinsdag 19 “Teneinde de drinkwatervoorziening in de toekomst te kunnen garanderen” komt er een tweede transportleiding van Jutphaas aan de Lek naar de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Vogelenzang.
vrijdag 22 Het treinverkeer bij het CS raakt ernstig ontregeld door de ontsporing van een posttrein op het spooremplacement bij de Zaanstraat.
zaterdag 23 “Na het voetbal is het nu tijd voor het theater.” Hans Boskamp kondigt zijn vertrek van de voetbalvelden aan. De voormalige linksachter van Ajax, BVC Amsterdam en DWS/A kondigt zijn vertrek aan van de voetbalvelden. Hij gaat concentreren op zijn andere passie: “Ik ben opgegroeid in de showwereld. Voetbal en toneel zijn niet combineren.”
zondag 24 Groepen jongeren bestormen het door het studentencorps ingerichte lustrumterrein van de gemeentelijke universiteit op het Amstelveld. Het dak van de Incatempel wordt vernield, waterleidingen kapot getrokken en eetkramen omvergetrokken. Ook artiesten moeten het ontgelden: rolschaatsers worden van de demonstratiebaan getrokken en de zanger Claudiano wordt hardhandig van de bühne verwijderd.
donderdag 28 Alle leden van de Tweede Kamer ontvangen een schrijven en een boek van het Amsterdamse gemeentebestuur als een laatste pleidooi voor het toewijzen van de Bijlmermeerpolder aan de stad om woningen te bouwen.