25 en 50 jaar geleden februari 1986 & 1961

Februari 1986

zaterdag 1 “Ik zak door de bodem van mijn geweten,” verklaart wethouder Tineke Klinkenberg (CPN) als ze haar brandweerportefeuille ter beschikking stelt uit onvrede met het besluit van B&W om de schouwdienst, bewaking en trainingen niet meer 24 uur per dag te laten uitvoeren, wat voor 33 brandweerlieden ontslag betekent. Zij heeft eerder andere toezeggingen gedaan aan de brandweer. Burgemeester Van Thijn noemt haar handelwijze niet verstandig: “Het is logisch dat je meningen aftast, maar als je iets toezegt zonder goedkeuring van het gemeentebestuur loop je een groot risico.”
maandag 3 Filmproducent Matthijs van Heijningen maakt bekend dat de jonge Danny de Munck na zijn succesvolle debuut in Ciske de Rat nu de hoofdrol krijgt in een nieuwe verfilming van Op hoop van zegen.
    Terwijl ze de politie belt, wordt de 43-jarige Theodora Zijlstra in haar woning aan de Kometensingel doodgeschoten door haar ex. De dader meldt zich later met zijn jachtgeweer bij het hoofdbureau.
donderdag 6 Enkele Japanse effectenhuizen vragen het lidmaatschap aan van de Amsterdamse effectenbeurs. 25 Japanse bedrijven gaan hier aandelen verhandelen als de beurzen van Tokio en New York gesloten zijn.
vrijdag 7 Enkele Amsterdammers blijken onder valse voorwendselen ertoe zijn gebracht hun handtekening te zetten onder de kieslijst van de Centrum Democraten voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik ben een overtuigd communist”, aldus de heer Van Wijk uit Amsterdam-Noord, die dacht te tekenen tegen de huurverhoging: ”Mijn stem krijgen die lui niet!”
De Magere Brug staat uit het lood na een aanvaring door een tanker. Met een noodvoorziening wordt het omlaag komen van de brugklep voorkomen.
zaterdag 8 Actievoerders kapen in buurthuis Betondorp de lunch van leden van Kamercommissie Volkhuisvesting die op werkbezoek zijn in Amsterdam. “Als we niet oppassen hebben mensen met een minimumuitkering binnenkort niets anders te eten dan soep”, zegt actievoerster Marie Alteraar.
vrijdag 14 De Universiteit van Amsterdam worstelt met een begrotingstekort van ƒ 10 miljoen en een personeelsoverschot van 200 mensen, en stelt daarom een vacaturestop in.
zaterdag 15 In jeugdhonk De Sleutel in Oost wordt een jeugdbende opgerold op verdenking van een reeks diefstallen en inbraken in het hele land.
dinsdag 18 De Raad van State verwerpt het beroep van achttien Amsterdammers tegen fraude met de kieslijst van de Centrum Democraten.  De kieswet staat het intrekken van handtekeningen niet toe. Reactie van een klager in de zaal: “Schoften!”
zaterdag 22 Projectontwikkelaar Gerard Bakker accepteert het bod van f 800.000,- van de gemeente op het Tetterodecomplex aan de Bilderdijkstraat.
    Een gala ter nagedachtenis van Willy Alberti in Carré brengt f 65.000,- op voor het Ronald McDonald Kinderfonds.
donderdag 27 Een Utrechtse oud ijzerhandelaar treft bij een opruimactie het bronzen beeld van Arthur van Schendel aan, dat in 1981 is gestolen uit het Leidsebosje.

Februari 1961

woensdag 1 Een insluiper in bioscoop Edison gaat er vandoor met een van de twee in Nederland roulerende kopieën van de film Op Hoop van Zegen. Een Amsterdamse filmkopieerbedrijf biedt aan om een nieuwe kopie te maken van de enige resterende kopie in Groningen.
donderdag 2 Terwijl de Amsterdamse politiekapel de Eurovisiemars inzet, stelt prins Bernhard met een kleine draagbare zender een verkeerszuil op groen bij de RAI. Daarmee is het nieuwe beursgebouw aan het Europaplein geopend. De prins maakt eerst een rondje langs de laatste automodellen op de AutoRai en kruipt vervolgens voor een ritje in de Levacar: een vehikel dat zich op een dun laagje lucht over rails voorbeweegt. De AutoRAi heeft de Europese première. Burgemeester Van Hall spreekt van een “een Europees huis aan het Europaplein.” De buurt verwacht volgens Het Parool “geen gouden bergen” en vreest aantasting van het woonkarakter.
De Crematorium Vereniging Nederland dient bij B&W het verzoek in voor de bouw van een crematorium in de Lutkemeerpolder.
zaterdag 4 De Nederlandse Textieljaarbeurs verhuist van de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht naar de nieuwe RAI. De textielbaronnen waren de grootste exposant van de Jaarbeurs.
Verkeersminister H. Korthals opent bij het aquaduct onder de Ringvaart van de Haarlemmermeer de nieuwe rijksweg tussen Amsterdam en Rotterdam.
De 24-jarige melkbezorger J.C.B.P. wordt na het verlaten van een café aangehouden, omdat hij al enige dagen de dagopbrengst niet heeft afgedragen. Ook heeft hij diverse postorderbedrijven opgelicht en niet-afbetaalde goederen verpand bij de Bank van Lening.
zondag 5 Een recordaantal van 45.000 bezoekers aan de AutoRai veroorzaakt een enorme verkeerschaos in de buurt. De 2000 parkeerplaatsen bij het beursgebouw zijn lang niet voldoende.
maandag 6 Het houten clubgebouw van de Amsterdamse politiehondenvereniging aan de Zuidelijke Wandelweg gaat in vlammen op.
woensdag 8 Het herstel van Tuindorp Oostzaan na de watersnoodtramp in 1960 blijkt de gemeente f 14,7 miljoen te kosten, f 1,7 miljoen meer dan begroot.
vrijdag 10 “Ze hebben wel geprobéérd mijn fietsen na te maken”, zegt racefietsenbouwer Wim Bustraan bij het 40-jarig jubileum van zijn rijwielzaak RIH in de Westerstraat. “Maar dat gaat nu eenmaal niet. Ik maak alle frames zelf, dat kan ik niet leren aan een ander.”
dinsdag 14 Studentendispuut Aeneas biedt aan burgemeester Gijs van Hall een montagefoto aan van een monorail door de Leidsestraat: dé oplossing voor de verkeersproblemen van Amsterdam, menen de studenten.
woensdag 15 Jan Johan T. (28) krijgt levenslang voor de moord op de 17-jarige Engelina Feenstra in april 1960. De rechter wijst op de “gruwelijk toedracht van de feiten, waarbij de verdachte een jong, onschuldig meisje meedogenloos opofferde aan zijn lusten.”
donderdag 16 Bij proeven in het Universitair Laboratorium aan de Nieuwe Prinsengracht verliest de 24-jarige chemisch-assistente E. Bijlsma-Scheffers vier van haar vingers.
zaterdag 18 Het Stedelijk Museum krijgt op zijn 65ste verjaardag van een onbekende Amsterdammer het schilderij Kleurrijke Kerkhofimpressie van de Groningse schilder Hendrik Werkman in eeuwige bruikleen.
woensdag 22 De zo gewenste kunstijsbaan aan de Kruislaan kan gebouwd worden, nu de gemeente zich voor een bedrag van f 500.000,- garant heeft gesteld, maakt de Stichting Sport Initiatieven Amsterdam bekend.
zondag 26 Een boze voorbijganger brengt de 21-jarige H.P.T. op naar het politiebureau Raampoort, omdat hij vanuit een open autodak in de Bilderdijksstraat duiven beschoot.