25 en 50 jaar geleden januari 1986 & 1961

Januari 1986

woensdag 1 Een half uur na een anonieme melding ontploft voor de deur van het Bulgaars Verkeersbureau in de Leidsestraat een bom. De materiële schade is groot.
donderdag 2 De gemeente en de woningbouwverenigingen Nieuw Amsterdam en Ons Belang zijn niet onder de indruk van het dreigement van staatssecretaris Gerrit Brokx om te korten op de huursubsidie als de huurverlaging voor een 100-tal huurders in de Bijlmer niet wordt ingetrokken.
vrijdag 3 Krakers uit de Staatsliedenbuurt dreigen minister Frits Korthals Altes van Justitie met een kort geding als hij zijn bewering niet terugneemt dat de “helft van arrestanten tijdens krakersrellen verslaafd zou zijn.”
De VVV lanceert het ‘snoektoerisme’: sportvissers kunnen vissen in de  snoekrijke wateren rondom Amsterdam, terwijl hun vrouwen shoppen in de stad. Verkoopdirecteur Frits van ’t Groenewout ziet de Amerikanen al komen: “Daar zijn maar liefst 59 miljoen sportvissers, die niet weten dat ze in Amsterdam hun favoriete sport kunnen uitoefenen.”
woensdag 8 De vete tussen de beide Stopera-architecten Cees Dam en Wilhelm Holzbauer bereikt een hoogtepunt na een interview met de laatste in Vrij Nederland. De Oostenrijker is woedend dat Van Dam de indruk blijft wekken dat hij het basisplan heeft ontworpen. “Ik heb zo’n onprofessionele houding nog nooit meegemaakt.”
vrijdag 10 “Dat er enkele paaltjes zijn verwijderd betekent nog niet dat het verboden is om er te parkeren”, zegt de politie na klachten uit de omgeving van het Hekelveld. Één van de buurtbewoners heeft de verkeerspaaltjes rond het  verzetsmonument voor Annick van Hardeveld verwijderd en gebruikt de ruimte nu als privéparkeerplaats. De 21-jarige koerierster werd op 4 mei 1945 door de Grune Politzei doodgeschoten.
zaterdag 11 De Inspectie voor de Volksgezondheid waarschuwt Amsterdamse volkstuinders om geen groenten van eigen kweek te eten, omdat de tuinen vaak zijn opgehoogd met vervuild grachten- en havenslib.
maandag 13 Leden van het Observatieteam West 2 van de Rijkspolitie kunnen volgens de politietop “desgewenst als ze dat willen” verhuizen. In het laatste nummer van het kraaktijdschrift Bluf! zijn hun adressen gepubliceerd.
dinsdag 14 De gemeente biedt 71 tuinders en enkele andere bewoners van tuinbouwgebied Sloten f 77 miljoen voor al hun grond. De tuinders moeten uiterlijk 31 juli volgend jaar hun bedrijven hebben verlaten, waarna kan worden begonnen met de sloop en het opspuiten van bouwgrond voor de bouw van 5500 woningen.
donderdag 16 Voor het eerst in anderhalf jaar is de werkloosheid afgenomen. Het GAB denkt nu dat er een keerpunt in de hoofdstedelijke economische malaise is bereikt.
Er is kritiek op het ontwerp voor de nieuwbouwwijk in Sloten. Directeur Ab Oskam van dienst Ruimtelijke Ontwikkeling: “Het zit zo dicht op elkaar, dat binnen vijftien jaar deze nieuwbouwwijk voor sociale problemen komt te staan waarbij de huidige problemen in de Bijlmer in het niet vallen.”
Bewoners in het Oostelijk Havengebied verzetten zich tegen proefvluchten met watervliegtuigen door Seabird Airlines, dat een lijndienst wil starten tussen Amsterdam en Londen.
De politie arresteert drie leden van de IRA: de 34-jarige Brendan Mc Farlane, Gerard Kelly (30) en Michael Kelly (36). In de woning wordt een pistool met munitie, buitenlandse valuta en valse paspoorten aangetroffen. Bij een opslagbedrijf in de nabijgelegen Generaal Vetterstraat vindt men een wapenarsenaal met een Kalashnikov, dertien andere geweren, twee handgranaten en 70 emmers vol patronen.
woensdag 29 De Rotterdamse verzekeraar Nieuw Rotterdam weigert een bewoonster van de De Ruyterkade een polis vanwege de gedoogzone voor straatprostitutie.  “Wij voeren een terughoudend beleid ten aanzien van de grote steden en de De Ruyterkade heeft nog een paar aspecten extra om iemand die daar woont niet te willen.”

Januari 1961

zondag 1 “Weet je met wie je te doen hebt?”, informeert de 26-jarige J.J.O.K. in een hotelletje op het Thorbeckeplein aan zijn date, die hij in een nachtclub heeft opgescharreld. “Met je moordenaar!” Hij wurgt de vrouw tot ze buiten bewustzijn is. Maar dan krijgt de beroepsmilitair spijt en samen doen ze aangifte bij de politie.
woensdag 4 Het net gevallen kabinet-De Quay blijkt pal voor haar ontslagaanvrage te hebben besloten dat de belemmeringen die de bouw van de IJtunnel sinds 1957 in de weg staan, zullen worden opgeheven.
Bewoners van de Kalfjeslaan tekenen protest aan tegen de sloop van acht villa’s voor het doortrekken van de Europaboulevard.
Theater Carré is tot de nok toe gevuld wanneer de hoofdcommissaris van politie H.J. van der Molen de nieuwe met rode biezen afgezette blauwe gala-uniformen voor de bereden politie in ontvangst neemt. De uniformen zijn een geschenk van het jubilerende korps vrijwillige politie.
zaterdag 7 Er komt een vierde campingterrein op de noordelijke oever van het Nieuwe Meer en Camping Vliegenbos in Amsterdam-Noord wordt uitgebreid, aldus een plan van de gemeente.
Dieven ontvreemden een grote hoeveelheid verdovende middelen uit de Van Baerle Apotheek.
maandag 9 De Amsterdamse en Rotterdamse recherche houden in Rotterdam de 36-jarige Cornelis N. aan op verdenking van diefstallen van zeeschepen. ‘Cor de Kraker’ alias ‘Cor de Hondenkop’ zou alleen al in de Amsterdamse haven voor f 100.000,- buit hebben gemaakt op verschillende schepen.
dinsdag 10 In de eerste uren van de watersnoodramp in Tuindorp Oostzaan op 14 januari 1960 schoot de coördinatie bij de hulpverlening tekort, stelt het Hoofd Bescherming Burgerbevolking vast in een rapport.
woensdag 11 Bij een inval in de woning van de 36-jarige handelaar P.A.W. in de Van Breestraat treft de politie diverse machinepistolen en veel munitie aan.
De gemeenteraad gaat akkoord met een krediet van f  5,5 miljoen voor de bouw van een brug over de Amstel tussen de Stadhouderskade en de Mauritskade en nog eens f  3,8 miljoen voor de Kamperburg over het Open Havenfront bij de Schreierstoren. Ook stemt de raad in met het uitbreidingsplan van Buitenveldert, maar houdt een slag om arm over de sloop van in totaal dertien woningen aan de Kalfjeslaan.
dinsdag 17 Voor het eerste sinds vele jaren zal de Februaristaking van 1941 worden herdacht met één gezamenlijke herdenking en defilé. Bemiddelaar burgemeester Gijs van Hall is in zijn nopjes.
In de Provinciale Staten dient PvdA-senator R. de Wit een motie in voor het inlijven van de nieuwe woonwijk Bijlmermeer bij Amsterdam in plaats van Ouder–Amstel. Hij krijgt opmerkelijke bijval van zijn CDA-collega Miermans, tevens gemeenteraadslid in Ouder–Amstel: “De wijk die zal moeten worden gebouwd gaat de krachten van een plattelandsgemeente te boven. De gedachte dat Amsterdam moet worden omringd door kunstmatige randgemeentes remt de ontwikkeling van onze hoofdstad.”
woensdag 18 De 28-jarige kantoorbediende J. Greuter uit Monnickendam was niet aan boord van het IJveer Heen en Weer die op 23 december 1959 een aanvaring had, besluit de Rijkswater te Water. Bij het ongeluk raakten enkele passagiers te water; de man wordt sindsdien vermist. De schipper van de veerpont was al eerder vrijgesproken van dood door schuld bij ontbreken van een stoffelijk overschot.
woensdag 25 Negentien ernstige constructiefouten komen aan het licht door inspectie van 500 woningen van woningbouwvereniging Patrimonium in Geuzenveld. Volkshuisvestingswethouder A. in ’t Veld reageert laconiek: “Dit zijn slechts kinderziekten van een nieuw bouwsysteem.”
donderdag 26 Burgemeester J.H. Strumphler Tideman van Diemen vindt dat het CDA-Statenlid en gemeenteraadslid Miermans van Ouder-Amstel “wel erg gul is in het weggeven van buurgemeenten aan Amsterdam.”