25 en 50 jaar geleden september 1985 & 1960

September 1985

zondag 1 “Hoezeer we ook onze best doen om Amsterdam weer te laten lachen, het zal nooit meer het ouderwetse Mokum zijn”, zegt burgemeester Ed van Thijn in de Portugees-Israëlitische synagoge tijdens de herdenkingsdienst ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de Joodse Gemeente in Amsterdam. “De Holocaust heeft een diepe wond geslagen in onze stad.”
maandag 2    De Rijkspolitie arresteert drie jonge Amsterdammers op verdenking betrokken te zijn bij de spectaculaire gewapende overval op het hoofdpostkantoor in Groningen op 3 mei waarbij f 3 miljoen is buitgemaakt.
dinsdag 3 Ondernemers en bewoners van de Prins Hendrikkade vragen in een z 125 & 150 jaar geleden.doc telex premier Ruud Lubbers om “met alle middelen die hem ter beschikking staan” een einde te maken aan de “mensonterende” heroïneprostitutie.
    Bij een anti-drugsactie in de Derde Oosterparkstraat worden in een café 56 verdachten opgepakt.
donderdag 5 Binnen de ministerraad ontstaat onenigheid over het besluit voor de officiële kandidaatstelling van Amsterdam voor de organisatie van de Olympische Spelen van 1992. De ministeries van Volkshuisvesting, Verkeer en Waterstaat en Financiën hebben om uiteenlopende redenen bedenkingen bij de Olympische aspiraties van de hoofdstad.
    GEB-controleurs nemen bij een inval in een door de actiegroep Tegengas gekraakt pand in de Van Boetzelaerstraat gasmeters in beslag en affiches die oproepen tot het kantelen van de gasmeter. Agenten verlenen assistentie. “Een gevaarlijke oproep, als mensen gaan rommelen is een gaslek zo ontstaan”, stelt een woordvoerder.
    Ter ere van het 40-jarig bestaan van De Amsterdamsche Kring ontvangt burgemeester Ed van Thijn een rapport van UvA-professor Abram de Swaan over de maatschappelijke betekenis van de Olympische Spelen voor de stad.
maandag 9 De definitieve toewijzing van Amsterdam als kandidaat voor de Olympische Spelen lijkt verder weg dan ooit, nu een aantal rijksambtenaren in een rapport pleit voor minder garantstelling door het rijk.
woensdag 11 Een geestelijk gestoorde insluiper vernielt na sluitingstijd in het Rijksmuseum een 15de-eeuws Madonnabeeld van Adriaen van Wesel en een aantal ramen en deuren.
vrijdag 13 De organisatie van jongerencentra Happy Family is volgens haar advocaat bereid tot het betalen van omzetbelasting over de verhandelde drugs. Sinds enkele maanden zijn de door de gemeente gesubsidieerde centra in opspraak vanwege de handel in softdrugs.
    De Amerikaanse filmster Robert Wagner is in Amsterdam voor de opnames van een aflevering van zijn nieuwe televisieserie 55 Lime Street, waarin hij als verzekeringsrechercheur een dubieuze diamantenroof moet oplossen.
    Onbekenden richten grote schade aan in het opvanghuis voor heroïneprostituees aan de De Ruijterkade.
    De Explosievenopruimingsdienst maakt twee brandbommen onschadelijk bij het kantoor van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot aan het Singel en het Russische reisbureau Intertourist in de Honthorststraat.
donderdag 19 “Dit is geen goudkust”, reageert boze bewoner G. Schouten uit Holysloot op de door de wethouder Walter Etty voorgestelde verhoging met 351% van de onroerendgoedbelasting in landelijk noord. “Ik moet samen met mijn vrouw rondkomen van f 1800,-.”
zaterdag 21 Buurtbewoners maken de bank op de Paulusbroedersluis tussen de Oude Hoogstraat en de Oudezijds Achterburgwal onklaar door fietsen aan elkaar te lassen. Ze zeggen dat de bank wordt misbruikt als uitvalsbasis voor drugshandel, diefstal en roof.
woensdag 25 Woningbouwcorporatie Nieuw Amsterdam huurt een particuliere bewakingsdienst in om de binnenstraten en parkeergarages van de Bijlmerflats Groenestein en Klein Kruitberg weer veilig te maken. Een woordvoerder van de politie heeft begrip voor de actie: “Het is eigenlijk ons werk, maar wij kampen met een personeelstekort.”
maandag 30 Het stadsbestuur overweegt een uitlaatverbod voor honden in winkelstraten en pleinen, het invoeren van de hondenpenning en de aanstelling van een hondenmepper.

September 1960

vrijdag 2
Al op de eerste dag dat de Leidsestraat openligt voor een renovatie van de riolering en het wegdek, loopt het verkeer in de avondspits volledig vast.
zaterdag 3 Ondanks de gutsende regen genieten duizenden mensen in het Olympisch Stadion van een bloemencorso en het door scouts uitgevoerde stadionspel ‘Jeugd en Bloemen’.
woensdag 7 Vijf jeugdige voetballertjes van Animo worden met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Ze hebben limonade gedronken die per ongeluk met benzine is aangelengd door het zoontje van de kantinebaas van het sportpark aan de Hugo de Vrieslaan.
Actrice Caro van Eyck heeft op het kruispunt Weteringschans en Spiegelstraat een aanrijding met een vrachtwagen waarvan de remmen weigeren. Haar auto raakt zwaar beschadigd, maar zij blijft ongedeerd en staat ’s avonds weer op de planken van de Stadsschouwburg.
zaterdag 10 Op het Spui neemt burgemeester Gijs van Hall officieel de nieuwe bronzen versie van het standbeeld Het Lieverdje in ontvangst, een geschenk aan de stad van de Eindhovense sigarettenfabriek Hunter Cigarette Company. Zijn echtgenote onthult daarna het beeldje van het Amsterdamse straatschoffie. De 13-jarige Ruth Kweksilber draagt een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor van Evert Werkman.
maandag 12 B en W overleggen in Den Haag met de regering over de door de gemeente gewenste aanleg van de IJ-tunnel.
`    Het gemeentebesluit om het wagenpark van de taxiondernemingen met 15% te verminderen wordt door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nietig verklaard.
Duizenden toehoorders genieten tijdens het Jordaanfestival van optredens van het Jordaan Cabaret en een jonge Ria Valk op een ponton in de Brouwersgracht.
Boze cafébezoekers trekken op het Kleine-Gartmanplantsoen de dronken 19-jarige automobilist P.M. uit zijn auto als hij ‘wild parkeert’ op een terras. Tegen agenten verklaart hij dat hij ook “opwekkende middelen” heeft gebruikt.
Het Openbaar Ministerie maakt bekend dat Volkskrant-journalist Bram Brakel, hoteleigenaar Pronk en ‘binnenstadfiguur’ Utrechtse Appie worden vervolgd voor het incident tussen journalisten en penose op 3 juli j.l.. Brakel wordt ervan verdacht dat hij zich heeft voorgedaan als rechercheur. De arrestatie van de journalisten veroorzaakte veel commotie door de agressieve houding van agenten tegen de betrokken journalisten.
In Krasnapolsky luisteren duizend boerinnen van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen naar een lezing van schrijfster Hella Haasse over het vrouwenleven door de eeuwen heen. Zij zijn bijeen ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de bond.
donderdag 15 Met groot materieel blust de brandweer een uitslaande brand in drie loodsen van de firma Alcor aan de Hoogte Kadijk. Vermoedelijke oorzaak is een smeulende sigarettenpeuk achteloos weggegooid door een personeelslid. Op het terrein geldt een algemeen rookverbod. Arcor is gespecialiseerd in het weerbestendig maken van aluminium.
vrijdag 16 Artis is er in geslaagd de grootste kikkersoort ter wereld in huis te halen. Bezoekers kunnen in het aquarium toekijken hoe de Afrikaanse Rana Goliath muizen, vogels, ratten en vissen verorbert.
Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum, stuurt op de ‘Dag Amsterdam Dag’ 30 fotografen de stad in met de opdracht om het dagelijks leven vast te leggen.
dinsdag 20 B&W laten een plan ontwikkelen voor de verbetering van de riolering in Tuindorp Oostzaan. Na de watersnood in januari stond het stadsdeel onlangs wéér blank, nu na een wolkbreuk.
woensdag 21 Een tiental personeelsleden van de firma Wyers, groothandel in woningtextiel aan de Nieuwezijds Voorburgwal, meldt zich ziek. De taart van banketbakker Van der Linden aan de Nieuwendijk die zij afgelopen zaterdag op het personeelsfeest afgelopen zaterdag aten, is niet goed gevallen.
vrijdag 23 Koningin Juliana maakt bij de opening van het verbouwde onderkomen van het Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds op de Middenweg kennis met de blinde tekstschrijver en zanger Jules de Corte. Hij staat op de wachtlijst staat voor een blindengeleidehond.