25 en 50 jaar geleden mei 1985 & 1960

Mei 1960

zondag 1 Bij het onoordeelkundig vullen van een oliekachel door de 20-jarige lompenhandelaar J.Roelvink in de Buiten Brouwersstraat 7 ontstaat brand. Het bejaarde echtpaar Brandenberg komt ondanks verwoede reddingspogingen van buurtbewoners om het leven.

maandag 2 Wethouder Van ’t Hull opent met het ophalen van een slagboom tussen het Treubplein en de Harteveldsebrug de nieuwe verkeersweg naar het Gooi.

dinsdag 3 Opening van het gerestaureerde Anne Frankhuis aan de Prinsengracht.

woensdag 4 Opening van de laatste expositie in de Galerij van het voormalige Paleis voor Volksvlijt over de meidagen van 1940 en 1945.

donderdag 5 Op de Dam neemt Prinses Beatrix bij de jeugdmanifestatie Doe Open 605.000 gulden in ontvangst die is opgehaald voor vluchtelingenkampen.

vrijdag 6 “Over 10 jaar zullen we zover zijn dat we de noodzakelijke gegevens voor elektronische machines direct inspreken in de machines,”voorspelt de Amerikaanse directeur Arthur k. Watson bij de opening in Slotervaart van het nieuwe hoofdkantoor van de Internationale Bedrijfsmachine Maatschappij (IBM). Het complex, een ontwerp van architecten Zwiers en Oudendagh, biedt onderdak 635 medewerkers die werkzaam zijn in kantoren, de ponskaartendrukkerij of het elektronisch reken- en administratiecentrum.
Amsterdam moet worden uitgebreid met de gemeentes Diemen, Weesperkarspel en een deel van Ouder-Amstel. Zo adviseert de onderzoekscommissie voor gemeentelijke herindeling van de provincie Noord-Holland.
    
Babylijkjes in kamer dienstbode
In een woning aan de Cornelis Krusemanstraat doet een vriendin van de familie, op zoek naar kleren voor haar oppaskinderen, op maandag 10 mei een vreselijke ontdekking in de kamer van de 20-jarige dienstbode. Gelokt door de stank ontdekt ze onder haar bed een doos met een rottend kinderlichaampje. Gealarmeerde agenten treffen in een koffer ook nog een gemummificeerd babylijkje aan. De dienstbode wordt gearresteerd. Het meisje, sinds twee jaar in dienst bij de familie, blijkt destijds ongewenst zwanger van een zeeman naar de stad te zijn gekomen. Haar zwangerschappen hield ze verborgen en na de geboorte bracht ze haar baby’s, een jongen en een meisje, door verstikking om het leven.

woensdag 11 “Weinig doordachte plannenmakerij,” reageert het gemeentebestuur van Velsen verontwaardigd op de Amsterdamse havennota De plaats van de haven in Amsterdam in het toekomstige Europa. De Amsterdamse ambities zouden ten kosten gaan van de groene recreatieve ruimte tussen de twee gemeentes.

donderdag 12 Een tot aan zijn knieën in het water van de Hugo de Grootgracht staande agent weet de 9-jarige Johannes van Vaasen los te zagen van een ijzeren hek op de bodem. Het jongentje is bij het spelen op de kade in het water gevallen, waarbij het gezonken hek zijn kuitbeen heeft doorboord en verwondingen heeft aangebracht aan borst en kaak. Johannes wordt met de afgezaagde spijl in zijn been onderkoeld afgevoerd naar het Wilhelmina Gasthuis.

vrijdag 13 De procureur-generaal van het Amsterdamse gerechtshof eist in hoger beroep tegen de 42-jarige Joop S., acht jaar onvoorwaardelijk voor “de zware mishandeling de dood tot gevolg hebbende” van zijn 31-jarige echtgenote, de bekende prostituee Magere Josje.

zaterdag 14 Aan de De Ruyterkade wordt het nieuwe havengebouw met panoramarestaurant op de 14e verdieping, een ontwerp van architect Dudok, geopend.

zondag 15 In het Olympisch Stadion stelt DWS door een knappe 0-2 zege in de derby tegen het sterkere Blauw Wit deelname in de hoofdklasse veilig.

maandag 16 Na uren dreggen wordt uit het water van de Amstel het levenloze lichaam van de 9-jarige Frans Kriger uit de Utrechtsedwarsstraat geborgen. Getuigen hebben hem ’s ochtends bungelend over de kademuur zien hengelen naar een dood visje.
    De familie Baars uit de Anton Waldorpstraat in Slotermeer krijgt bezoek van het Japanse 16-jarige televisiesterretje Haruko Wanifuchi. De door de Rijksvoorlichtingsdienst geselecteerde ‘middle class family’ figureert in de Nederlandse aflevering van een 13-delige serie van de Japanse commerciële zender Manichi Broadcasting System waarin het kindsterretje bezoeken brengt aan diverse landen.
    Wethouder Van den Bergh opent in het Oosterpark het nieuwe gemeentelijke revalidatiecentrum.

dinsdag 17 Joop S. wordt door het gerechtshof vrijgesproken voor de moord op Magere Josje.
    Stayer Martin Wierstra vestigt in het Olympisch Stadion een nieuw baanrecord door in 1 uur 82 kilometer en 590 meter af te leggen achter de zware motoren.

maandag 23 De 26-jarige geestelijk gestoorde schoenmaker Willy van Z. wordt gearresteerd op verdenking van de moord op de 59-jarige weduwe Dijkers in Krommenie. De verdachte bekend haar met een bijl op het hoofd te hebben geslagen en diverse steekwonden te hebben toegebracht, waarna hij het lichaam heeft begraven in haar achtertuin.

donderdag 26 In de beslissingswedstrijd voor het kampioenschap van Nederland voor 55.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion, buigt een briljant spelend Ajax in de tweede helft de  0-1 achterstand bij rust tegen artsrivaal Feijenoord om in een 5-1 zege.

vrijdag 27 In Breda wint de Amsterdamse wielrenner Frans Balvert de eerste etappe van Olympia’s Tour die ’s morgens van start is gegaan in Amsterdam.

zaterdag 28 Diva Marlène Dietrich brengt bij haar nachtconcert in een uitverkocht Tuschinski het publiek in extase.

maandag 30 Ruim 3500 enquêteurs gaan op pad op de eerste dag van de 13e algemene volkstelling. Op de Wallen worden meteropnemers van het GEB met dienstpet langs de deuren gestuurd, die de wijk beter kennen en op meer medewerking kunnen rekenen dan ambtenaren of agenten.

Mei 1985

woensdag 1 Inbrekers slaan via de kelder van de buren hun slag in juwelierszaak Hopman en Jansen. De winkel aan de Oude Brugsteeg wordt nagenoeg leeggeroofd.

donderdag 2 Minister Smit-Kroes en wethouder Van der Vlis maken op de eerste rit van een dubbeldekkertrein tussen Amsterdam en Den Helder de aanleg bekend van het zuidelijke ringspoor tussen Schiphol en het Gooi.

vrijdag 3 In het Concertgebouw wordt dirigent Bernhard Haitink voor de derde achtereenvolgende avond overladen met een bloemenhulde. Een door de Heemsteedse doktersvrouw M. ten Harmsen-Van de Beek georganiseerd protest tegen het beleid van het Concertgebouworkest.

zondag 5 Het rommelt bij Ajax als de wissel van de van twee weken ziektebed herstelde trainer Aad de Mos in de door de hulptrainer Spitz Kohn gemaakte opstelling tegen Haarlem verkeerd uitpakt in een 0-1 verlies.

dinsdag 7 Trainer Aad de Mos wordt door Ajax op non-actief gezet als blijkt dat de spelersgroep geen vertrouwen meer heeft in de Hagenees.

woensdag 8 De gemeente vraagt patent aan op de door ambtenaren van de dienst Bouw- en Woningtoezicht ontwikkelde revolutionaire methode om verzakking van panden tegen te gaan, waarbij het zand bij de heipalen wordt weg gegraven en vervangen door spuitbeton.
    Bij het Leidsebosje wordt de Adamant, een piramide van glas gevat in staal onthuld. Een kunstwerk van Joost van Santen ter ere van het 400-jarig bestaan van de diamantindustrie.

donderdag 9 Cornelis van Eesteren (87), de vader van de Westelijke Tuinsteden, ontvangt van wethouder Van der Vlis de zileveren erespeld van de Stad Amsterdam voor zijn inzet tussen 1929 en 1965 voor het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP).

vrijdag 10 Onder muzikale begeleiding van fanfare De Botte Bijl laten tientallen mensen zich bij het bevolkingsregister demonstratief uitschrijven, als protest tegen het aanstaande bezoek van paus Johannes Paulus II, als katholiek.

zaterdag 11 Burgemeester Van Thijn wil met de inzet van 95 vrijgemaakte agenten en 20 constant beschikbare cellen definitief een einde maken aan de drugsoverlast op de Zeedijk. Ook winkelcentrum Ganzenhoef in de Bijlmer, een populaire met de metro makkelijk bereikbare uitvalsbasis voor junks en dealers, zal onder permanente politietoezicht komen.

zondag 12 Dramatische ontknoping van de Marathon van Amsterdam als de Belgische koploper Willy van Huylenbroeck met zicht op de finish op de Dam door een agent de verkeerde kant op wordt gestuurd. Zijn landgenoot José Revyn gaat er met de zege vandoor.
Van Huylenbroeck: “Als ik ooit een marathon had kunnen winnen, was het deze…”
    
dinsdag 14 Bij een actie op de Zeedijk worden 46 arrestaties verricht.

woensdag 15 Rembrandt van Rijn en Hendrikje Stoffels, die verdacht veel lijken op clubeigenaar Manfred Langer en zangeres Imca Marina, arriveren per open koets op het gerenoveerde Rembrandtplein. Burgemeester Van Thijn krijgt van het stel een ets van het Muntplein... “Omdat we niets van het Rembrandtplein konden vinden,” aldus de schilder.

maandag 20 In navolging van de Bijenkorf, C&A en Vroom & Dreesmann gaan steeds meer winkels op maandagmorgen om 11:00 open in plaats van om 13:00 uur. Volgens het MKB logisch gevolg van de vraag naar meer flexibele winkeltijden door arbeidstijdverkorting en werkeloosheid.

dinsdag 21 Het Joods Historisch Museum start een inzamelingsactie die 3,3 miljoen gulden moet opleveren voor renovatie van het Hoogduitse synagogecomplex aan het Jonas Daniël Meyerplein, waar het museum over twee jaar haar deuren wil openen.
    Bij veilinghuis Christie’s wordt een schilderij van een rivierlandschap bij Gorkum van Salomon van Ruysdael verkocht voor het recordbedrag van 1.083.000 gulden.

Stottertherapeut eist vergoeding ziekenfondsen
“Hij die geneest heeft gelijk, maar dat wekt weerstanden op,” stelt advocaat M. Moskowicz op dinsdag 21 mei bij behandeling van het kort geding van zijn cliënt Leonard Del Ferro tegen de Amsterdamse ziekenfondsen, die weigeren zijn behandeling tegen stotteren te vergoeden. De ziekenfondsen vinden de anti-stottermethode van de Amsterdammer Del Ferro te eenzijdig. Moskowicz: “De ziekenfonden moeten opkomen voor de belangen van hun klanten en niet voor logopedisten die vrezen voor leegloop van hun praktijk.” De advocaat van de ziekenfondsen vindt dat staatssecretaris Van der Reijden van Volksgezondheid met zijn positieve uitspraken over de Del Ferro methode voor zijn beurt heeft gesproken. Uitspraak op 6 juni.

woensdag 22 De omstreden jongerenclub Happy Family, waar volgens de VVD-fractie voor miljoenen wordt omgezet in drugshandel, ontvangt weer de tijdelijk stopgezette gemeentelijke subsidie. Maar B en W benadrukken dat een positief advies op een nieuwe subsidieaanvraag zeer onzeker zal zijn.

donderdag 23 “Ik heb besloten een definitieve slag toe te brengen aan de heroïnemaffia,” zegt burgemeester Van Thijn in een vraaggesprek met Het Parool. “De strenge aanpak van de overlast op de Zeedijk is nog maar het begin.”

vrijdag 24 De PvdA Amsterdam pleit voor het verstrekken van kortingsbonnen aan de laagstbetaalden.

dinsdag 28 De straatprostitutie in de Utrechtsebuurt moet worden verplaatst naar de Westerdoksdijk en Sarphatistraat, zo staat in een ambtelijk advies aan B en W.
    Ajax wordt in Kerkrade met nog vier minuten reguliere speeltijd op de klok landskampioen na een 2-5 zege op Roda JC. Scheidsrechter jan Hobé staakt in de 86ste minuut de wedstrijd als de opdringerige fans langs de zijlijn, die door een fout van de politie eerder dan afspraak van de tribunes zijn losgelaten, zich met de wedstrijd gaan bemoeien.

woensdag 29 “Een staaltje vakwerk, wat anders dan een overvalletje op een girokantoortje,” concludeert hoofdinspecteur Van Dam na de spectaculaire overval op een rijdende posttrein bij station Bijlmer. De PPT laat niets los over de inhoud van de geroofde postzakken.
    Amsterdam heeft niet langer behoefte aan woningen voor haar bewoners in overloopgemeenten als Purmerend en Hoorn. Door de bouw van nieuwe woonwijken in de Akerpolder, Sloten en het Oostelijke Havengebied kan de behoefte binnen de stadsgrenzen worden opvangen.

donderdag 30 De Amsterdamse delegatie hoopt in Oost-Berlijn met een videowal en een bruine kroeg de leden van het Internationaal Olympisch Comitee, voor het laatst gezamenlijk bijeen voordat ze in najaar besluiten welke stad de Olympische Spelen van 1992 mag organiseren, positief te beïnvloeden.
    “Die junkies zijn net als water, ze zoeken naar de plek met de minste druk,” reageert commissaris Winkel op de toename van drugsoverlast op de Nieuwmarkt, Nieuwendijk en Dam na de strengere aanpak van de drugshandel op de Zeedijk.

vrijdag 31 Commotie bij het bezoek van de West-Duitse president Von Weizsacker als bij het Centraal Station en op het Damrak honderden gestalde fietsen in vrachtwagens, zoals ook tijdens de bezetting, worden afgevoerd.