25 en 50 jaar geleden april 1985 & 1960

April 1985

maandag 1  Parool-tekenaar Fritz Behrendt krijgt de Amerikaanse Distinguished International Cartoonist Award voor zijn “toewijding aan de cartoonkunst als tekenaar en journalist.”
dinsdag 2 Het toeristenseizoen begint en de Tamils die in de Sleep-Inn zijn ondergebracht, moeten verhuizen naar opvangcentra in Apeldoorn en Arnhem. Ruim honderd zoeken nu hun heil in de Sint-Nicolaaskerk.
woensdag 3 De 22 man sterke duikploeg van de Amsterdamse brandweer wordt onderscheiden met de zilveren legmedaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen voor vier spectaculaire reddingen.
donderdag 4 Stadsreinigingdirecteur Jaap Boersma overhandigt aan mevrouw Leonie uit de Willem de Zwijgerlaan als tweede Amsterdammer een zilveren bezempje voor haar dagelijkse veegbeurt van haar stoep. “Er zijn burgers die ons jarenlang helpen”, aldus Boersma. “Met deze mensen willen we een club van erereinigers vormen, maar het zijn er nog lang niet genoeg.”
vrijdag 5 In een geheim rapport van de gemeente wordt voor de eerste keer gesproken van witte en zwarte basisscholen. Uit onderzoek is gebleken dat de ene school meer buitenlandse leerlingen heeft dan de andere.
zondag 7 De NOS zendt de unieke onderduikfilm uit van de familie Robinski. De film werd twee jaar geleden ontdekt bij een verbouwing van een etage boven de voormalige nachtclub Alcazar op het Thorbeckeplein.
dinsdag 9 “Mijn vrouw en ik zijn wanhopig”, klaagt huiseigenaar H.W. Hummelinck uit de Bijlmerflat Gouden Leeuw. Door het negatieve imago van de wijk is zijn studioflat, in 1979 gekocht voor f 80.000,-, ruim een derde in waarde gedaald. “Zelfs voor een prikkie raak ik het niet kwijt. Geïnteresseerden haken af zodra ze horen dat het in de Bijlmer is.”
donderdag 11 Treinmachinisten leggen in de ochtendspits het treinverkeer rond het Centraal Station stil uit protest tegen de plannen van de NS-directie: die wil hen voortaan alleen nog maar op regionale trajecten te laten rijden.

zaterdag 13 Kledingzaak De Mof op de Haarlemmerdijk, gespecialiseerd in werkmanskleding, viert zijn 100-jarig bestaan.
dinsdag 16  De Sociale Dienst mag bij onderzoek naar misbruik niet langer gebruikmaken van anonieme klikkers, vindt een meerderheid in de gemeenteraad.
vrijdag 19 Acteur Johnny Kraaykamp sr. en dirigent Joop Groesz worden onderscheiden met de Gouden Speld van de stad Amsterdam. Kraaykamp voor zijn 60ste verjaardag en 40-jarig acteursjubileum en Groesz voor zijn 25-jarig dirigentschap van de Operette Zangers Groep Orpheus, die zestig jaar bestaat.
zaterdag 20 Burgemeester Ed van Thijn vraagt bij hoofdofficier van Justitie Cees van Steenderen opheldering over een telex waarin politieoptreden in de Staatsliedenbuurt tegen affiches met de oproep om de paus te liquideren tijdens zijn bezoek aan Nederland, wordt afgeraden. Van Thijn: “Dit is een verkeerd signaal.”
maandag 22 Agenten trekken uit noodweer hun wapens als ze bij de herkraak van het kraakpand Singel 114 in het nauw worden gedreven.
Johnny Jordaan, tante Leen en het Jordaancabaret verzorgen in de Westerkerk een avondvullend radioprogramma om geld op te halen voor de noodzakelijke restauratie van het gebouw.
woensdag 24 Op de Javakade arriveren vijftien planken van 38 meter lengte voor de kiel van de bouw van een VOC-replica.
    In de Lucellestraat wordt een 28-jarige man op heterdaad betrapt bij het stelen van damesondergoed van een waslijn. Hij gebruikt daarbij een stok met haak. De man blijkt een verzamelaar: in de woning van de man worden 186 bh’s, 174 damesslips, 66 badpakken, 60 bikini’s, 43 maillots, 43 rokken, 78 jurken, 57 nachthemden en zakken vol panty’s aangetroffen.
donderdag 25 In Artis overlijdt de Indische neushoorn Mohini.

April 1960

maandag 4 In het City Theater worden 1750 klaarovertjes uit de vijfde en zesde klassen van de lagere school getrakteerd op de film Het geheim van het woud, een optreden van de Amsterdamse politiekapel en een reep chocolade.
dinsdag 5 Een expeditiebediende van rederij De Tijdgeest leegt een transportkist vol “waardeloze, vergulde reclamesnippers” in het water van het Westerdok. Gelukkig blijkt het stofgoud verzekerd te zijn.
woensdag 6 De dollemansrit van een 21-jarige expeditiechef J.B.E. met een gestolen vrachtwagen van expeditiebedrijf Varenkamp eindigt op het kruispunt Stadhouderskade en Ferdinand Bolstraat als hij “zonder vaart te minderen” in botsing komt met tram 24. De joyrider weigert een bloedproef. Maar volgens een agent is “met voldoende zekerheid vast te stellen dat hij onder invloed van alcohol” is.
donderdag 7 In de woning van politie-inspecteur J. Schipper, Ter Gouwstraat 16, wordt de sinds 30 maart inwonende 17-jarige Engelina Feenstra dood aangetroffen. Het ontklede meisje, telefoniste bij de PTT en een vriendin van de dochter van weduwnaar Schipper, is vermoedelijk gewurgd. Commissaris W.T.G.A. Binnendijk deelt direct mee dat er geen verdenkingen zijn tegen de hoofdinspecteur.
     “Het puikje van de Nederlandse veestapel”, concludeert directeur C. Postma van de veemarkt en het abattoir bij de aanblik van de dieren op de 28ste Amsterdamse Paasvee Tentoonstelling.
vrijdag 8 Uit onderzoek van patholoog-anatoom dr. Jan Zeldenrust blijkt dat Engelina Feenstra op het hoofd is geslagen met een beeldje en vervolgens gewurgd met een gitaarkoord. Een rechercheteam onder leiding van commissaris Binnendijk verhoort inspecteur Schipper de hele dag in bureau Linnaeusstraat.
maandag 11 Het bestuur van de Bond Heemschut zou het “betreuren” als het gemeentebestuur besluit tot sloop van de Beurs van Berlage, maar toont ook begrip: een renovatie is kostbaar en gaat ten koste van het behoud van oudere, meer historische monumenten.
    Ook het afscheid van commissaris J.L. Posthuma, chef van de Centrale Recherche, , staat in het teken van de moord op Engelina Feenstra. Posthuma is de bedenker van het alarmnummer 88888.
dinsdag 12 Een nieuw spoor in de moorzaak Engelina Feenstra. Aan de achterzijde van de woning van hoofdinspecteur Schipper zijn onder het tuimelraam van haar kamer een paar vingerafdrukken gevonden, vermoedelijk van een insluiper die bij thuiskomst van de hoofdbewoner uit het raam is geklommen.
woensdag 13 De recherche start op de Middenweg een buurtonderzoek naar een zekere Wim van den Berg. Zijn naam is aangetroffen in een notitieboekje van Engelina Feenstra. Ook zou ze met deze Wim op 28 maart in Cineac zijn geweest.

maandag 18 Sjaak Swart scoort tegen Volendam (uitslag 9-0) het 100ste doelpunt voor Ajax in de lopende voetbalcompetitie.
zaterdag 23 Na een klopjacht in het Amsterdamse Bos wordt de 24-jarige bloemist C.J.B. gearresteerd op verdenking van de aanranding van een onderwijzeres in het bos afgelopen woensdag. De man kan niet in verband worden gebracht met de moord de zaak Engelina Feenstra.
maandag 25 Onderzoek wijst uit dat het bloed van hoofdinspecteur Schipper en zijn dochter niet overeenkomt met de bloedsporen die zijn aangetroffen in de kamer van hun onderhuurster.
woensdag 27 Onder grote belangstelling wordt het stoffelijk overschot van de 84-jarige acteur Jan Musch overgebracht van de Stadsschouwburg naar zijn laatste rustplaats. Zijn befaamdste vertolking was de titelrol in De Wijze Kater van Herman Heijermans.
    De gemeenteraad stemt in met het voorstel van B&W om de Wielerronde van Nederland met f 5000,- te subisidiëren. Maar het idee voor een huldiging van oud-wielerkampioen Gerrit Schulte ontlokt een zure reactie aan wethouder A. de Roos: “We kunnen niet alle oud-Amsterdammers die zich buiten Amsterdam verdienstelijk hebben gemaakt huldigen.”
vrijdag 29 Rechercheurs stuiten in het politiearchief op vingerafdrukken die ook zijn aangetroffen in de kamer van Engelina Feenstra, waarna op Kattenburg een verdachte kan worden gearresteerd. De 28-jarige losse arbeider, getrouwd en vader van vier kinderen, is zo verrast dat hij binnen een uur een volledige bekentenis aflegt.