25 en 50 jaar geleden maart 1985 & 1960

MAART 1985

vrijdag 1 maart
Opening van de openbare bibliotheek in het gerestaureerde Cinetolgebouw aan de Tolstraat, dat in 1926 werd gebouwd als vergadercentrum voor de Theosofische Vereniging en daarna in gebruik was als bioscoop.
    De middenstand in de binnenstad krijgt er twee feestdagen en twee zondagen bij als extra koopdagen, besluiten B&W.
maandag 4 maart
De politie arresteert in een woning niet ver van het V&D-filiaal aan de Bos en Lommerweg een verdachte die mogelijk betrokken is bij de gewapende overval op het warenhuis. Daarbij werden nog vóór openingstijd twee geldcassettes buitgemaakt.
    De narcoticabrigade rolt bij invallen in drie woningen een grote drugsbende op. Drie mannen en twee vrouwen worden gearresteerd en twee vuurwapens, $65.000,- handelsgeld, weegschalen, 530 gram heroïne en 550 gram cocaïne in beslag genomen.
dinsdag 5 maart
Zijn bekentenis dat hij in februari een klant in een seksclub door het hoofd heeft geschoten, mag niet baten. Tegen zijn zin wordt Mike B. weer uit het Huis van Bewaring gezet vanwege het cellentekort. “Als zijn vrees voor wraak uit de onderwereld reëel is”, laat politiewoordvoerder Klaas Wilting weten, “dan moet hij maar eens wat namen gaan noemen.”
woensdag 6 maart
Prinses Margriet opent in het Emma Kinderziekenhuis het Ronald McDonaldhuis, een familieverblijf voor de ouders van kankerpatiëntjes.

Opvolging Haitink lijkt geregeld
De directie van het Koninklijk Concertgebouworkest maakt op 6 maart de beoogde opvolger bekend van de dirigent Bernard Haitink: de 32-jarige Italiaan Riccardo Chailly. In 1987 vertrekt Haitink naar Londen. De selectiecommissie – directeur Hein van Royen, slagwerker Niels Le Large, tweede violist Frans Hengeveld en voormalig concertmeester Herman Krebbers – oordeelt dat de dirigent uit Milaan uitstekend past in de profielschets. Adjunct-directeur Sjoerd van den Berg denkt dat de slepende kwestie over de opvolging van Haitink “nog dit seizoen rondkomt.” Haitink zelf toonde zich eerder nogal gepikeerd over de in zijn ogen late reactie van het bestuur op zijn aangekondigde vertrek naar het operahuis Convent Garden. Hij vond de voorgestelde werkverdeling “onverantwoord”. Maar eind januari kwamen dirigent en directie na intensief beraad tot overeenstemming over de werkverdeling. Haitink zal regelmatig uit Londen overkomen als gastdirigent.

zaterdag 9 maart
De gerestaureerde Oosterkerk aan de Wittenburgergracht wordt feestelijk in gebruik genomen als sociaal-cultureel centrum.
dinsdag 12 maart
VVD-raadslid Richard Ronteltap bepleit een aparte huursubsidie voor grote gezinnen, die door hun gezinssamenstelling gedwongen moeten wonen in grote, dus duurdere woningen.
donderdag 14 maart
Start van de AVRO-loterij voor de renovatie en verbouwing van het Concertgebouw.
vrijdag 15 maart
Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam is woedend op Theater Bellevue als de voorstelling over gehandicapten Roys eigen Roll’s, waarvoor ze door het theater is om promotie te maken, ontoegankelijk blijkt te zijn voor bezoekers in rolstoelen.
maandag 18 maart
De Groote Club op de Dam krijgt na negen jaar leegstand een nieuwe, culturele bestemming. Grote trekpleister moet een stadsplan zijn, dat de cultuurgeschiedenis van de stad zichtbaar maakt op een reusachtige maquette.
donderdag 21 maart
Alle 106 gasten van het COK Hotel aan de Koninginneweg worden ’s nachts door de brandweer uit bed gehaald na brand in de linnenkamer.
    De GVB presenteert in de kantine van het Scheepvaarthuis een jeugdkrant in het kader van de vandalismebestrijding.
    Buurtbewoners en GVB-personeel maken ’s nachts het metrostation op de Nieuwmarkt schoon. Deelnemende kunstenaars restaureren hun kunstwerken en maken ze meer vandalismebestendig.
vrijdag 22 maart
Het bestuur van Sociaal Agogisch Centrum Het Burgerweeshuis geeft de Mirakelkist in langdurige bruikleen aan het Amsterdams Historisch Museum. In de kist werd ooit de hostie van het Mirakel van Amsterdam uit 1345 bewaard.
dinsdag 26 maart
De verzorgers van de roofdieren in Artis zijn enthousiast over de ‘Blijdorpworsten’. Alleen de lynxen lusten ze niet. De Rotterdamse dierentuin ontwikkelde de goedkope worsten met toegevoegde vitaminen en mineralen als oplossing voor de oplopende kosten als gevolg van strengere regelgeving voor kadavervlees.
woensdag 27 maart
Bij de opening van het IKEA-filiaal in Amsterdam-Zuidoost ontstaat grote drukte. Al ruim voor openingstijd staan de mensen voor de deur van het Zweedse woonwarenhuis om kans te maken op een van de 250 gratis klapstoelen.
vrijdag 29 maart
De gemeente trekt een bedrag van f 1.200.000,- uit voor een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar drugsverslaving en de daarmee samenhangende problemen. Het Rijk is om  een aanvullende bijdrage van f 1.500.000.- gevraagd.
    AKZO-Chemie (Ketjen) viert het 150-jarig bestaan.


Maart 1960

woensdag 2 maart
“U speelde op eigen houtje voor Sinterklaas,” oordeelt de rechtsbankpresident over de 49-jarige hulpsint C.H.B., die terecht staat voor verduistering van 30.000 gulden. De voormalig administrateur van het Conservatorium erkent dat hij “onrechtmatig fondsen” heeft gebruikt. “Maar ik besteedde dit geld aan de leerlingen.” De Officier van Justitie eist een milde straf, waarvan onvoorwaardelijk deel niet langer is dan het voorarrest duurde.

 “Sandberg is een dictator”
“Indien ervan wordt uitgegaan dat, maatschappelijk gezien, de kunst een belangrijke uiting is van menselijk kunnen en algemeen waardevol voor de geestelijke ontwikkeling, dan is het belangrijk dat er kunst wordt geschapen en dat zij, eenmaal gecreëerd, ook wordt getoond”, stelt wethouder A. de Roos tijdens een heftig kunstendebat in de gemeenteraad op woensdag 2 maart. Hij krijgt harde kritiek op de toekomstplannen voor ballet en opera. KVP-raadslid G. Brinkgreve maakt zich niet alleen zorgen om de positie van Amsterdam als culturele hoofdstad van het land, maar beschuldigt ook directeur W. Sandberg van het Stedelijk Museum – hij zit op de publieke tribune – van “dictatoriaal beleid”. De wethouder verdedigt Sandberg: die heeft “van een verouderde kunstinstelling” een “bepalend internationaal museum” gemaakt.

zaterdag 5 maart
Als na het bijvullend van de petroleumkachel van de familie Klijssen aan de Utrechtsedwarsstraat 80 brand uitbreekt, redden twee brandweerlieden met een ladder de 6 maanden oude baby Geertruida Fiedel van de zolder van de brandende woning.
De Gemeenteraad stemt kort na middernacht in met de begroting voor 1960. Alleen de VVD stemt tegen. Volgens fractievoorzitter Le Cavellier is het tekort van f 24.000.000,-onacceptabel. Burgemeester Gijs van Hall vindt dat zijn kritiek de stad beschadigt.
maandag 7 maart
Op de Middenweg voorkomt een oplettende vrachtwagenchauffeur een pluimveedrama door zijn voertuig naast een kantelende oplader van een collega met 40.000 kippen te parkeren. Een instortende transportkrat eist nog wel tien kippenlevens.
De landelijke staking in de bouw legt ook het werk stil op grote Amsterdamse bouwplaatsen als de RAI, Hilton, GAK, Havengebouw en Schiphol.
dinsdag 8 maart
Tien van de 21 politieposten worden gesloten als gevolg van personeelstekort bij het korps.
Fanfare Patrimonium zet de huiskamer van het ouderlijk huis aan de Amsterdamseweg in Amstelveen Sjoukje Dijkstra opstelten. De kunstschaatster is net terug met twee zilveren medailles van de Olympische Winterspelen en de wereldkampioenschappen.
woensdag 9 maart
Het sociaal-cultureel wijkcentrum Slotermeer nodigt vijftig Letse kinderen uit Duitse vluchtelingenkampen uit voor een verblijf van vier weken in de tuinstad ter gelegenheid van het eerste lustrum.
vrijdag 11 maart
Actrice Caro van Eyck krijgt in de Stadsschouwburg de Theo Mann-Bouwmeesterring uitgereikt.
maandag 14 maart
“Ik verkoop bijna alles wat je in dit vergunningenland mag verkopen,” zegt winkelier Eddy Felderhof bij de opening van de eerste drugsstore naar Amerikaans voorbeeld op het Damrak. “Alleen mag ik in de avonduren wel broodjes en tijdschriften verkopen, maar geen souvenirs en boeken.”
dinsdag 15 maart
“Dit ongeluk door een onopgemerkte slijtageplek in een stalen kabel had nooit mogen gebeuren”, reageert directeur G.F. Janssonius van Publieke Werken op een dodelijk ongeval bij de Mariniersbrug. De 47-jarige mevrouw S.M. Walkhoven-Bak werd daar dodelijk getroffen door een losgeraakte ijzeren afsluitbalk. Wel meent hij dat het publiek niet altijd wacht met het betreden van de zakkende bruggen tot de rode lichten zijn gedoofd. “Maar ik wil de schuld niet doorschuiven.”
woensdag 16 maart
De gemeenteraad wijst het verzoek af van de kerkvoogden der Hervormde Gemeente tot sloop van de Sint-Olofskapel aan de Zeedijk. B&W willen nu praten over restauratie en toekomstig gebruik van de kerk.
donderdag 17 maart
De 49-jarige huisknecht J.M. Ellents loopt in de stookkelder van een appartementencomplex aan het Minervaplantsoen ernstige brandwonden op als hij vloeibare was in de verwarmingsketel giet.
zaterdag 19 maart
De gemeenteraad van de Gelderse gemeente Renkum beschuldigt de Amsterdamsche Bank van het “al dan niet opzettelijk” verstrekken van een bewijs van kredietwaardigheid aan een aannemersbedrijf dat bij rioleringswerkzaamheden in gebreke is gebleven.
woensdag 23 maart
De politie treedt in het centrum met blanke sabel en gummistok ongekend hard op tegen twee onaangemelde demonstraties tegen de rassenpolitiek in Zuid-Afrika.
dinsdag 29 maart
 Leerlingen van vijfde en zesde klas van de Purmerschool in Amsterdam Noord krijgen extra lessen in kamperen.