25 en 50 jaar geleden februari 1985 & 1960

zaterdag 2 februari
In Artis wordt voor de eerste keer een tweeling oeistiti, het kleinste dwergaapje ter wereld, geboren.

dinsdag 5 februari
De Amsterdamse rechtbank houdt de beslissing voor het faillissement van de ADM-scheepswerf twee weken aan. Volgens vakbondsbestuurder Gijs Honing is de noodlijdende werf de laatste weken voor 106.732 manuren aan opdrachten misgelopen. Minister van Financiën Onno Ruding bekent in de Tweede Kamer dat hij een aanbetaling van Peru voor de verbouwing van de kruiser Admirale Grau heeft geblokkeerd.

‘De Stopera is de grootste bungalow van Amsterdam’
De gemeenteraad verwerpt op 6 februari een motie van de VVD waarin staat dat eventuele tegenvallers in de bouwkosten van de Stopera moeten worden betaald uit de gemeentelijke begroting, zonder dat een nadelig saldotekort ontstaat. B&W gaan er nog steeds vanuit dat de bouwkosten niet worden overschreden. Maar volgens deskundigen zijn kostenoverschrijdingen bij dit soort projecten normaal. “Je moet de Stopera zien als de grootste bungalow van de stad”, aldus een woordvoerder van het bouwteam. “Met een lastige huisvrouw die steeds allerlei nieuwe wensen heeft.”

woensdag 6 februari
De narcoticabrigade verbrandt bij de vuilverbrandingsoven aan de Papaverweg voor f 20 miljoen hasj, heroïne en cocaïne die in januari in beslag is genomen.

donderdag 7 februari
De 27-jarige gedetineerde Paul S., eerder veroordeeld voor de moord op zijn 67-jarige stiefvader, bekent ook de moorden op de twee Duitse heroïneprostituees Birgit Veit en Gerda Merchel. De politie tast in het duister over zijn motieven en houdt het op “stoornissen in de relatiesfeer.” De voormalige escortchauffeur S. is de zoon van Gerard S., de tijdschriftenbezorger uit Amsterdam Zuid, bijgenaamd de Donald Duckman, die de kinderen Hélène Isaac (10) en Basje Bloemena (9) naar huis heeft gelokt en vermoord.

vrijdag 8 februari
Amsterdam blijkt miljoenen guldens te hebben verdiend aan het uitbetalen van de door het rijk gefinancierde bijzondere uitkeringen voor de minima. De gemeente ontving voor elke uitkeringsgerechtigde f 50,- administratiekosten.

maandag 11 februari
Op de kruising Tussenmeer en Clauskindereweg botsen de gewapende overvallers van een nabijgelegen Rabofiliaal met hun Fiat op een Mercedesbus. De bestuurder van de vluchtauto weet te ontkomen, twee andere overvallers worden zwaar gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
Start van de inrichting van de Reguliersbreestraat tot voetgangersgebied, onderdeel van de herindeling van de Rembrandtpleinbuurt.
    De Beurs beleeft een historische dag als de algemene koersindex voor het eerst in de geschiedenis boven de magische grens van 200 punten eindigt.

dinsdag 12 februari
De gemeente wil ongeveer 2000 lege etages boven winkels weer beschikbaar maken voor bewoning. In de Kalverstraat en de Nieuwendijk – samen goed voor 1200 leegstaande etages – zullen de eerste proefprojecten worden uitgevoerd.  

woensdag 13 februari
De 99-jarige mevrouw Bogaerts uit de Hasebroekstraat wordt door wethouder M. Luimstra-Albeda als eerste aangesloten op een thuisalarmsysteem voor ouderen.
    Een schaatser ontdekt het lijk van een onbekende man onder het ijs van de grote vijver in het Vondelpark.

donderdag 14 februari
De Amsterdamse vestiging van Stork Werkspoor Diesel kondigt het verlies van 330 banen aan.
    
vrijdag 15 februari
Horecaondernemers rond het Leidseplein vrezen dat de uitgaansbuurt drie jaar lang onbereikbaar zal zijn als de door B&W gedroomde aanleg van een autotunnel en parkeergarage bij het Leidsebosje wordt doorgezet.
    Prostituees uit Engeland, Zweden, Frankrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten en Nederland sluiten in Krasnapolsky een driedaagse conferentie af met een bal masqué.

zaterdag 16 februari
Ruim 500 demonstranten trekken door de stad in de hoop dat de ADM een doorstart mag maken als afgeslankte scheepsreparatiewerf.

maandag 18 februari
Carel Verbrugge, alias Willy Alberti, overlijdt op 58-jarige leeftijd.

dinsdag 19 februari
De Michelingids deelt twee nieuwe sterren uit aan Amsterdamse restaurants: De Kersentuin aan het Dijsselhofplantsoen en De Trechter aan de Hobbemakade.

woensdag 20 februari
Franse verzekeraars beschouwen Amsterdam, Frankfurt, Parijs en Kopenhagen als de meest criminele steden van Europa.
    De politie ontruimt op verzoek van burgemeester Ed van Thijn zeven brandgevaarlijke pensionpanden op de kop van de Zeedijk waar ruim honderd Tamil-vluchtelingen uit Sri Lanka waren ondergebracht. Zij worden met GVB-bussen overgebracht naar de Sleep Inn aan de Mauritskade. Een groeiend aantal Tamils leidt een zwervend bestaan in de stad.  

donderdag 21 februari
Cabaretier, regisseur en tekstschrijver Eric Herfst (47) overlijdt.


vrijdag 22 februari
Het GVB kondigt het einde van het zwartrijden in stadsbussen aan. Buschauffeurs gaan vanaf 4 maart kaartjes controleren én stempelen. Op de buslijnen met gelede bussen worden extra controleteam ingezet.

maandag 25 februari
De 30-jarige Mike B., verdachte van een schietpartij in een seksclub in de Hemonystraat, eist in een kort geding voor zijn eigen veiligheid weer een plaats in het Huis van Bewaring, waaruit hij wegens plaatsgebrek was vrijgelaten. “Ik wil zitten. Dan gooien ze er maar een autodief uit.”


FEBRUARI 1960

dinsdag 2 februari
Het Nationaal Rampenfonds start met het huis aan huis verspreiden van girocheques aan de slachtoffers van de recente dijkdoorbraak in Tuindorp Oostzaan. Zij kunnen die verzilveren bij het gemeentegirokantoor op het Plejadenplein.
    Veilinghuis Frederik Muller & Co kondigt de langverwachte veiling aan van de kunstcollectie van wijlen W.J.R. Dreesmann. De collectie heeft een zeer Amsterdamse signatuur, met tekeningen van Rembrandt en Jacob van Ruisdael, schilderijen van Jan Steen en George Breitner en een grote verzameling zilverwerk.

woensdag 3 februari De amateurmusici van de Vereniging van Gemeente Ambtenaren (VVGA) geven samen met het koor van echtgenoten van Amsterdamse professoren een uitvoering van Pergolesi’s Stabat Mater in de trouwzaal van het stadhuis.

donderdag 4 februari
In zijn woning aan de Koestraat komt de 59-jarige Wu Kam Lung door gasverstikking om het leven. De gummislang tussen keuken en gaskachel was losgeschoten.
    Bij de NDSM wordt de tanker Frixos te water gelaten. De voormalige Amerikaanse serietanker uit de Tweede Wereldoorlog is na het wegzagen van het oorspronkelijke middengedeelte verlengd, waardoor de capaciteit toenam van 16.590 naar 22.890 ton. Opdrachtgever is de Amerikaans-Griekse reder Lemos

vrijdag 5
Het woningtekort in Amsterdam bedroeg in 1959 13.620 woningen, 3500 minder dan in 1958. Volgens B&W kunnen er komend jaar “ongunstige omstandigheden buitengesloten” 4500 woningen worden opgeleverd. Maar het contigent woningwetwoningen dat de stad van de provincie mag gaan bouwen, is nog niet bekend. Plannen voor de bouw van goedkope etagewoningen voor kleine en middelgrote gezinnen liggen klaar.
    De stad kampt met een tekort aan verpleegsters. Alleen al om de onbezette bedden in het Wilhelmina Gasthuis en het Binnengasthuis in gebruik te kunnen nemen, zijn 90 nieuwe personeelsleden nodig.
    Het Amsterdamse politiekorps staakt de proef met door knipperbollen beveiligde oversteekplaatsen, omdat “het publiek hier niet rijp voor is” en de “wettelijke voorschriften te vaag zijn.”“Amsterdam mag zijn gang gaan met de IJtunnel”
“Nog zeer onlangs hebben enige leden van het college een bespreking gevoerd met de regering omtrent de wenselijkheid van een spoedige uitvoering van de bouw van de IJtunnel”, antwoorden B&W op 3 februari op vragen van de gemeenteraad over de al jaren slepende kwestie. Twee dagen eerder had minister van financiën Jelle Zijlstra in de Tweede Kamer aangegeven dat “Amsterdam zijn gang kan gaan met eigen financiering van de IJtunnel, zolang men zich houdt aan het renteprogramma.” Het gemeentebestuur reageert in een brief aan het parlement: “Desnoods bouwen we de IJtunnel zonder rijksbijdrage.” Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Amsterdam zelf het initiatief mag nemen voor de bouw van de IJtunnel. PvdA-politicus Tineke Schilthuis is van mening dat de stad uiteindelijk wel op een rijksbijdrage moet kunnen rekenen. De discussie neemt een bizarre wending als het Amsterdamse liberale kamerlid Johan Cornelissen ‘op eigen titel’ stelling neemt tegen de gewenste bouw: “De IJtunnel zal juist ongewenst zwaar verkeer naar de stad trekken.”

dinsdag 9 februari KVP-Wethouder Willem Steinmetz installeert in Amsterdam Zuid de 17de wijkraad.
    Drie Noorse zeelieden worden bij een poging tot autodiefstal op de Prins Hendrikkade op heterdaad betrapt en overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.
 
dinsdag 16 februari
De brandweer mag alle lage drukspuiten vervangen door gecombineerde hogedruk/lagedrukspuiten en ook een nieuwe blus- annex patrouilleboot aanschaffen die in de plaats komt van de sinds 1903 varende spuit Susan.

dinsdag 23 februari
De eerste ambtenaren nemen hun intrek in het nieuwe Gemeentelijk Administratie Kantoor (GAK) aan het Bos en Lommerplantsoen. Er gaan ruim 2650 ambtenaren werken, afkomstig van 23 vestigingen door de hele stad. Stadsbouwmeester Ben Merkelbach ontwierp het immense gebouw, waarin 25 miljoen kilo aan staal en beton is verwerkt. Elke verdieping krijgt een 1.60 meter groot tropisch aquarium, aangeboden door het personeel.
    
woensdag 24 februari
Met 22 tegen 21 stemmen verwerpt de gemeenteraad de motie van PSP-raadslid Ad Redeker om weer communistische raadsleden toe te staan in de commissies voor bijstand en bestuur. PvdA-raadslid Joop den Uyl reageert opgelucht: “Er is geen voldoende aanleiding om de maatregel uit 1954 te veranderen.”

donderdag 25 februari
Opening in Arti et Amicitiae van de kijkdagen voor de veiling van werken uit de nalatenschap van schilderes Lizzy Ansingh. Topstukken zijn een 19de-eeuws poppenhuis en een aan Goya toegeschreven schilderij.
    Burgemeester Gijs van Hall maakt bekend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de komst van 120 nieuwe geüniformeerde agenten heeft toegezegd.

zaterdag 27 februari
De 57-jarige W.H. Meijer, voorman flesseninname bij de frisdrankfabriek Sterovita, overlijdt als hij op het bedrijfsterrein aan de Oranje Vrijstaatkade bedolven raakt door een kantelende vrachtwagen volgeladen met lege flessen.

zondag 28 februari Amsterdam maakt een dubbelslag tijdens de Nederlandse kampioenschappen zaalhandbal in Rotterdam als bij de heren Zeeburgia en bij de dames Niloc zegevieren.