25 en 50 jaar geleden januari 1985 & 1960

JANUARI 1985

woensdag 2 januari
De komende tijd rijden er geen nachtbussen meer tussen 1:30 en 3:30 uur. De GVB neemt dit besluit nadat drie jongens afgelopen week een chauffeur bij het Buikslotermeerplein hadden mishandeld omdat hij weigerde te stoppen bij een nachtwinkel.

donderdag 3 januari
De politie zal binnen twee minuten assistentie verlenen bij chauffeurs van nachtbussen en het GVB zet extra controleteams in, zo wordt afgesproken op een crisisoverleg met de vakbonden.
    Amsterdam gaat tussen de Gaasperplas en het riviertje de Gein de nieuwe wijk Geindriedorp bouwen. Er komen 1200 eengezinswoningen met tuin, die in prijs zullen variëren van ƒ104.000,- tot ƒ120.000,-.
    De Sociale Dienst blijkt in 1983 ruim drie miljoen gulden te hebben verspeeld door invorderbare schulden niet te innen.

vrijdag 4 januari
De vakbonden dienen bij de bewindvoerder een overlevingsplan in voor behoud van de met sluiting bedreigde ADM-scheepswerf, nu de directie uitstel van betaling heeft aangevraagd.

maandag 7 januari
Op de Dam slaat zigeunerkoning Koko Petalo zijn kampement op uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe standplaats. Die heeft de gemeente volgens hem beloofd.

dinsdag 8 januari
Makelaar Gerard W. Bakker is bereid het gekraakte Tetterodecomplex in de Bilderdijkstraat aan de gemeente te verkopen voor één miljoen gulden én een locatie waar hij een winkel en een wooncomplex kan bouwen.

woensdag 9 januari
Ook het Grondbedrijf kan waarschijnlijk tussen de acht en tien miljoen gulden aan vorderingen niet meer innen, blijkt uit een notitie van B&W over de stand van zaken bij het gemeentebedrijf.

donderdag 10 januari
“De gemeente Amsterdam zal zich niet voor haar verantwoordelijkheden ten aanzien van de ADM onttrekken”¸ belooft wethouder Enneüs Heerma op een manifestatie voor behoud van de met sluiting bedreigde scheepswerf.

zaterdag 12 januari
Het rijk trekt zes miljoen gulden uit voor de aanleg van een tweewegkabel in Amsterdam. Huishoudens kunnen daarmee zowel radio als televisiezenders ontvangen,  betalingen via computernetwerken van de banken verrichten of aankopen doen met behulp van een tv-catalogus.
    Het nieuwe kantoor van makelaar Gerard Bakker wordt door krakers met verf beklad en affiches beplakt.

Politiepaarden opgenomen in stamboek
Slechts twee paarden van de bereden politie hebben dienst op woensdag 16 januari. De overige 36 worden op de manege aan de Elandsgracht gekeurd door keurmeesters van het Stamboek voor Nederlandse Warmbloed Paarden. “Het Nederlandse warmbloedpaard is een beetje een allegaartje”¸ legt commissaris Dries Zee uit. “De voorvaderen komen uit alle windstreken.” Twaalf dieren slagen niet voor hun examen, omdat de vereiste papieren ontbreken. Toch is de chef van de bereden politie trots op al zijn paarden: “Ze functioneren allemaal uitstekend.”

donderdag 17 januari Als bewindvoerder mr. D. Grosheide het “onvermijdelijke faillissement” aanvraagt voor de ADM, bezet het personeel de scheepswerf.
    De bouw van de Stopera blijkt ingewikkelder dan voorzien en dreigt daarom duurder uit te vallen. De architecten Cees Dam en Wilhelm Holzbauer schatten dat hun offerte vijf miljoen gulden te laag is. Wethouder Heerma vreest dat ook de aannemers hogere rekeningen zullen indienen. Maar de raadscommissie houdt vast aan de afgesproken bouwkosten van 320 miljoen gulden.

zaterdag 19 januari
Vanwege het barre winterweer serveert restaurant Schiller op het Rembrandtplein erwtensoep aan taxichauffeurs.

maandag 21 januari
Een aantal Europese en Amerikaanse kunstenaars, onder wie Joseph Beuys, Georg Baselitz en Donald Judd, stuurt telegrammen aan het gemeentebestuur met het dringende advies om Rudi Fuchs te benoemen als de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum.

woensdag 23 januari
 B&W dragen Wim Beeren voor als nieuwe directeur van het Stedelijk Museum.
    In de Govert Flinckstraat wordt een illegaal pensioen ontruimt waar vijftig uit Sri Lanka gevluchte Tamils opeengepakt blijken te slapen en te koken. “Er zijn nog steeds mensen die van de situatie gebruik maken”, reageert Ruud Stalenhoef van de Vreemdelingenpolitie.

donderdag 24 januari
De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar mogelijke onregelmatigheden bij het verstrekken van verblijfsvergunningen voor Ghanese vrouwen. Die zouden worden verstrekt tegen betaling in natura.

vrijdag 25 januari Het kabinet geeft aan alleen in te stemmen met een doorstart van de ADM als het personeelsbestand slinkt van 880 naar 250 dokwerkers.


]
JANUARI 1960


zaterdag 2 januari “Op Kattenburg praate ze plat”, menen een paar straatjongens uit de Jordaan op een conferentie over stadsdialecten in de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen.

‘Sloop de Beurs van Berlage’
Op maandag 4 januari lekt het geheime rapport uit van ingenieur H. Snijders over de Beurs van Berlage. “Slopen”, adviseert de directeur van de Dienst der Haven- en Handelsinrichtingen. “Als Amsterdam een goed beursgebouw wil, moet er nieuwbouw komen op de huidige locatie.” Verbouwing sluit hij uit, omdat aanpak van de slechte fundering duur is. Ook ziet hij niets in een alternatieve plan waarbij achter de authentieke gevel nieuwbouw  komt. “De geest van Berlage wordt dan teveel geweld aan gedaan.”

dinsdag 5 januari
Ondanks lovende woorden over zijn strijd tegen de alcohol en zijn nieuwe carrière als gewaardeerd zandstraler, wordt de 37-jarige Teun van der V., alias de ‘Gorilla van het Rembrandtplein’, door de rechtbank veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf voor de door hem uitgelokte vechtpartij in café Het Uiltje van Kees Manders.

woensdag 6 januari
De toenemende parkeeroverlast baart burgemeester Gijs van Hall zorgen. “Het steeds verder parkeren op verboden plaatsen, zou ons wel eens kunnen dwingen tot radicale verbodsmaatregelen”, zegt hij in zijn nieuwjaarstoespraak.
    De ex-SD’er A. Berends wordt in het huis van zijn broer gearresteerd. Hij heeft de strenge regels van zijn voorwaardelijke vrijlating overtreden, door een bezoek te brengen aan zijn gezin in Deventer.
 
vrijdag 8 januari De Amsterdamse rondvaartrederijen sluiten in Krasnapolsky een overeenkomst die een einde moet maken aan de prijzenoorlog en misstanden als ingekorte vaarten en het omkopen van buschauffeurs van touroperators.,
 
dinsdag 12 januari
De gemeenteraad van Nieuwer-Amstel stemt in met het stedenbouwkundig plan voor 18.400 woningen en voorzieningen in Amsterdam Zuid en Zuidoost.

woensdag 13 januari “Binnen 25 jaar rijden auto’s op batterijen”, voorspelt prof. dr. Jan Ketelaar in zijn laboratorium aan de Hoogte Kadijk. “Mijn Amerikaanse collega’s en ik willen voorkomen dat er grote hoeveelheden energie verloren gaan.”
    Op het Hugo de Grootplein overlijdt de 14-jarige fietser Jan Setters als hij wordt aangereden door een in de natte sneeuw slippende bus van lijn 14.
 
donderdag 14 januari De bewoners van Tuindorp Oostzaan slaan op de vlucht voor het wassende water als een dijk van zijkanaal H breekt.
    
dinsdag 19 januari
Propria Cures daagt uitgever Bonaventura voor de rechter na de suggestie in het weekblad Elsevier, dat de nieuwe golf van antisemitisme is begonnen na het plaatsen van een antisemitische ingezonden brief in het studentenblad.
    Na een kopje koffie bij zijn moeder op de Jacob van Lennepkade, ontdekt een vertegenwoordiger van juwelenfirma Been dat zijn auto is verdwenen, inclusief monsterkoffers met sieraden ter waarde van ƒ60.000,-.

woensdag 20 januari
Een zware storm raast over de stad en rukt grote delen af van het dak van een woonblok aan het Jan Zwanenburghof. Ook een houten noodkerkje aan de Pieter Calandlaan raakt verwoest.
    De gisteren gestolen auto van een juwelenvertegenwoordiger wordt leeg aangetroffen in de Brederodestraat.

donderdag 21 januari
De Dienst Sociale Zaken rijkt aan alle evacués uit Tuindorp Oostzaan van 18 jaar en ouder een identiteitskaart uit die tot 1 februari gratis toegang geeft tot bus, tram en Artis. Ook gaat een inzamelingsactie van start om de door een overstroming getroffen bewoners te steunen.

vrijdag 22 januari
De laatste klant die de 25-jarige prostituee Trijntje P. oppikt in een café aan de Zeedijk, wordt haar bijna fataal. Haar kamerverhuurder treft de vrouw in haar peeskamer aan met een beschadigd strottenhoofd en hoofdwond als gevolg van een wurgpoging.
    Renault Nederland opent aan de Wibautstraat het nieuwe hoofdkantoor, met showroom, distributiecentrum, werkplaats en hypermoderne communicatiemiddelen. Er werken 235 mensen.

zondag 24 januari
Tijdens een ijsballetvoorstelling in de Apollohal stort een van de banken 3,5 meter naar beneden. De 21-jarige toeschouwster A. Paulides wordt met rug- en nekklachten in het Wilhelmina Gasthuis opgenomen.

maandag 25 januari
Na knap recherchewerk arresteert de politie vijf verdachten voor de diefstal van de auto met juwelen aan de Jacob van Lennepkade vorige week. De edelstenen worden merendeels aangetroffen in een vuilnisbak in de kelder van het café aan de Haarlemmerstraat van verdachte M.P. Vermoedelijk is een van de gestolen cassettes bij de Westerdoksdijk in het water verborgen.

vrijdag 29 januari
“Ik hoop dat u zich nu beter voelt”, zegt prins Bernhard tegen mevrouw Rootlieb, na zijn bezoek aan haar ondergelopen groentewinkel en woning aan de Meteorenweg in Tuindorp Oostzaan.