25 en 50 jaar geleden januari 1984 & 1959

Januari 1984

zondag 1 Ondanks diverse brandjes, vernielingen en opstootjes, spreekt de politie van een rustige jaarwisseling. In de Gerard Doustraat wordt een 77-jarige bewoonster gered uit haar bovenwoning als een afgedwaalde vuurpijl brand veroorzaakt.
Als gevolg van het dalende geboortecijfer en de ‘overlooppolitiek’ heeft Amsterdam nog maar 676.000 inwoners, net zo veel als aan het eind van de Eerste Wereldoorlog.
donderdag 5 Er komt een einde aan het vrij parkeren in de binnenstad, kondigen B&W aan. Wel moet dan  “de geloofwaardigheid van betaald parkeren” worden verbeterd: de kans op een boete bij het niet vullen van de parkeermeter is nu slechts 5%.
vrijdag 6  Het Surinaamse consulaat wordt door ongeveer 50 Surinamers bezet uit solidariteit met de stakers in de Surinaamse bauxietindustrie en tegen het regime van legerleider Desi Bouterse.
“Snorren is een verschrikkelijk ding,” stelt economisch politierechter F. ten Croode op de zitting tegen een groot aantal illegale taxichauffeurs, die voornamelijk meisjes uit de seksindustrie vervoerden. De 37-jarige verdachte W.J.H. ontkent dat hij zwart werkt: “Ik deed het gewoon voor de lol en soms kreeg ik een gratis wip.”
dinsdag 10 De actiegroep Amsterdam Fietst voert actie op de Berlagebrug tegen het gemeentelijke plan de fietsstroken wil af te schaffen om zo de doorstroom van het autoverkeer naar de nieuwe Gaasperdammerweg te bevorderen.
    Wil Symens, al achttien jaar koffiedame op de ADM-scheepswerf, wordt op de Horecava uitgeroepen tot koffiedame van het jaar.
donderdag 12 De gemeente gaat ƒ 25 miljoen investeren in het ontkalken van het drinkwater. Dit scheelt elk huisgouden jaarlijks  ƒ 75 aan reparaties van kranen en leidingen.    
De GGD wil de 300 ernstige drugsverslaafden gratis heroïne verstrekken, die ze zonder toezicht en naar eigen behoefte kunnen gebruiken.
    Het onderzoeksteam naar de chaos bij het Grondbedrijf stuit op 10.000 dossiers over huurachterstanden van in totaal tientallen miljoenen guldens. Voorzitter Bosma erkent dat het innen van de gelden ook een sociaal probleem is: “Bij echt hard beleid zijn ontruimingen niet uitgesloten.”
vrijdag 13 Daan Kersbergen, sinds 1948 de poppenkastspeler van de Dam, overlijdt aan longkanker.
maandag 16 Een dronken automobilist ramt een van de twee pilaren van het bankfiliaal van de AMRO aan de Middenweg.
dinsdag 17 “Niemand heeft vanmorgen om garnalen gevraagd,” reageert vishandelaar D.Zwaan op de Dappermarkt op de berichten dat dertien bejaarden zijn gestorven aan dysenterie na het eten van besmette garnalen. “En ik verkoop ze ook even niet.”
woensdag 18 De Amsterdamse narcoticabrigade stuit in een loods op de Dantzigerkade en in een garage in Ouderkerk aan de Amstel op een partij hasj en marihuana met een geschatte straatwaarde van ƒ 25 miljoen.
donderdag 19 Artis-directeur B. Lensink maakt bekent dat de dierentuin het afgelopen jaar 52.000 minder bezoekers heeft getrokken. Hij is bezorgd over de door de gemeente opgelegde bezuiniging van ƒ 1,3 miljoen voor de komende drie jaar. En er is meer slecht nieuws: inbrekers hebben in het kantoor twee bronzen beelden en een bewerkte olifantstand buit gemaakt.
    Bokser Pedro van Raamsdonk presenteert in boksschool Albert Cuyp na zijn 100ste overwinning zijn carnavalsplaat Hoe drink ik bier met mijn bokshandschoenen aan?
    Bij een bliksemactie van anti-apartheidsactivisten belandt een groot deel van de boeken en catalogi van de bibliotheek van de Zuid-Afrikaanse Stichting Moederland in het water van de Keizersgracht.
maandag 23 Hevige sneeuwval leidt tot een stroomstoring in het centrum en een chaos in het tramverkeer.
    Nico B. (16), die vorig jaar Kerwin Duinmeijer doodstak in een snackbar bij de Dam krijgt van de rechtbank geen straf opgelegd “omdat hij zo gestoord is”.
dinsdag 24 Bewoners van de Staatsliedenbuurt houden een protestbijeenkomst tegen de door de regering opgelegde bouwstop voor woningwetwoningen. Juist in hun de door sloop aangetaste buurt moeten snel weer betaalbare huurwoningen worden gebouwd. Woordvoerder René Mendel: “Nu wordt onze laatste hoop op een nieuwe woning de grond ingeslagen.”
donderdag 26 “Ik wil werken aan een beetje eerlijkheid voor alle mensen in deze stad,” aldus burgemeester Van Thijn bij de opening van de Prinsenhofconferentie tegen racisme.
vrijdag 27 De ondernemingsraad van de noodleidende scheepswerf NDSM vraagt aan de Raad van Commissarissen geen uitstel van betaling aan te vragen; dat zal het definitieve einde betekenen van de werf waardoor 400 mensen op straat komen te staan.
    Brandweerlieden demonstreren tegen de dreigende sluiting van brandweerkazerne Haarlemmerplein.
zondag 29 In Den Haag bezwijkt tijdens de oefenwedstrijd van Ajax tegen de Haagse amateurs van HMSH de dug-out van de Amsterdamse gasten. Het dak kan het gewicht van de Haagse supporters niet dragen. Assistent-trainer Hassie van Wijk en penningmeester Loe Bartels raken ernstig gewond. Reservespelers Marco van Basten en Edo Ophof ontsnappen aan het ongeluk, omdat ze net in de kantine een broodje halen.

Januari 1959

donderdag 1 Bij  de oplaaiende nieuwjaarsvuren in de Anjeliersstraat komt het tot een ernstig treffen tussen agenten en buurtbewoners.
Amsterdam telt 870.000 inwoners: een record!
zaterdag 3 De bouw van het Stationspostgebouw aan het Oosterdok, gepland voor dit voorjaar, moet worden uitgesteld nu blijkt dat het ontwerp te klein is voor de groeiende stroom poststukken.
    Op het Rembrandtplein wordt een 21-jarige buffetbediende gearresteerd op verdenking van diefstal van een draagbare radio van een doofstomme Limburgse toerist.
maandag 5 De dienst Publieke Werken en Rijkswaterstaat besluiten in samenspraak met de goedkoopste inschrijver, de N.V. Waterbouwkundige Werken West-Europa, het ontwerp van de IJtunnel op een aantal punten te wijzigen. Zo wordt de tunnel 790 in plaats van 335 meter en krijgen de tunnelelementen een fundering.
    Afgevaardigden van het actiecomité Jan Steenstraat zetten voor de Raad van Staten uiteen hoeveel hinder de buurt ondervindt van de N.V. Melkinrichting en Flessenfabriek Holland.
Juwelier K.A. Citroen viert met een grote receptie de verhuizing 100 jaar geleden naar het huidige onderkomen: Kalverstraat 1. De zaak bestaat al sinds 1827 toen Barend Roelof Citroen brak met de handelstraditie van de familie door het fruit in te ruilen voor juwelen.
dinsdag 6 B&W zijn van oordeel dat het door KVP-raadslid G. Brinkgreve gevreesde “verlies aan uitzicht vanuit de trein op het historische Oosterdok” niet opwegen tegen de dringend gewenste komst van het Stationspostgebouw.
donderdag 8 In de bouwput in de Jan Tooropstraat slaat directeur G. Naeff van de Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels de eerste paal voor het nieuwe Centraal Boekhuis.
vrijdag 9 Een speciale brigade van de verkeerspolitie, uitgerust met fotocamera, begint een actie tegen auto’s met gevaarlijke uitsteeksels zoals reclame-uitingen. “Wij treden onverbiddelijk tegen deze automobilisten op,” aldus commissaris P.R.A. Roozen. Er rijden er nog veel te veel rond.”
    De politie bevrijdt na een tip van een alerte voorbijganger vijf jongens uit een hol onder het spoorviaduct aan het Zeeburgerpad. Robbie, Jimmy, Ben, Frans en Willem zaten als ratten in de val als een spoorwegmedewerker bij de spoordijk bij het door een collega open gelaten luik alsnog afsluit. Robbie: “We schreeuwden zo hard als we konden, maar niemand die ons hoorde.”
maandag 12 Een ontsnapte patiënt uit de Rijkspsychiatrische Inrichting te Eindhoven ontsnapte “psychopaat” neemt ook de benen uit het Wilhelmina Gasthuis. Daarin was hij opgenomen na op de Brouwersgracht tot staan te zijn gebracht door een politiekogel in zijn been.
zaterdag 17 Na een aantal nachten strenge vorst kunnen de ijzers worden ondergebonden Maar de Amsterdamse IJsclub aan het IJsbaanpad is alleen toegankelijk voor leden. “Degene die willen profiteren van onze mogelijkheden, moeten eerst lid worden,” verdedigd het bestuur.
zondag 18 De Duitse dominee Martin Niemöller preekt in een overvolle Westerkerk: “Voor de Christen kan niets het gebruik van geweld rechtvaardigen.” Niemöller was openlijk tegenstander van Adolf Hitler en zat daarom zeven jaar vast de concentratiekampen Sachsenhausen en Dachau.
woensdag 21 De Vereniging van Voetgangers geeft in een rapport over de bereikbaarheid van de nieuwe Westelijke Tuinsteden de voorkeur aan snelle tramverbindingen boven trage buslijnen.
ç “Ik werd op het laatst met knoeien heel slordig; ik wist toch dat het niet ontdekt zou worden,” zegt voormalig kassier en boekhouder/procuratiehouder C.R, van H., beter bekend als Het Goede Heertje, op de eerste dag van zijn proces. De rechtbankpresident vindt dat de gedupeerden door “gebrekkige controle” het verlies van meer dan ƒ 2 miljoen over zichzelf hebben afgeroepen.
Zaterdag 31 De Christus Koningkerk in de Watergraafsmeer wordt ingezegend.