25 en 50 jaar geleden februari 1984 & februari 1959

Februari 1984

woensdag 1 De dienst Openbare Werken kondigt voor de komende drie jaar het ontslag aan van 250 medewerkers.
    Burgemeester Van Thijn laat na vragen van PSP-raadslid Bob van Schijndel  (“Dit is discriminerend voor de kleinere allochtone mensen”) de lengte-eis voor aspirant-agenten voortaan vervallen in de personeelsadvertenties.
donderdag 2 De gemeente is van plan om voor alle 30.000 ambtenaren per 1 januari 1986 een 36-urige werkweek in te voeren, waardoor er 2800 nieuwe banen geschapen kunnen worden.
    In het AMC vechten twee mannen voor hun leven, nadat ze in een Surinaams koffiehuis stoutbier hebben gedronken uit een met het bestrijdingsmiddel Paraquat vergiftigde fles. Na onderzoek wordt het bestrijdingsmiddel niet aangetroffen in de andere flesjes in het koffiehuis.
    Op de Prins Hendrikkade brandt een NZH-bus. De brand is vermoedelijk aangestoken door drie jongeren die vanaf Volendam meereisden zonder kaartjes en voor veel overlast zorgden.
vrijdag 3 De 40 kunstenaars die het Van Goghmuseum bezetten, uit onvrede over het opheffen van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR), ontruimen onder druk van de museumdirectie vrijwillig het museum, met oog op het naderende bezoek van de Franse president Mitterand.
dinsdag 7 Cabaretière en actrice Ronny Bierman (45), bij het grote publiek vooral bekend van haar rol als Blonde Greet in de verfilming van Albert Mols bestseller Wat zien ik? wordt in kleine kring begraven.
woensdag 8 Op de Wallen worden de 21-jarige S.D. en zijn even oude Oostenrijkse vriendin S.J. gearresteerd, als in haar peeskamertje het wapen wordt gevonden waarmee even na middernacht op de Oudezijds Achterburgwal twee mannen zijn doodgeschoten en een vrouw levensgevaarlijk is gewond.
vrijdag 10 Tijdens de Dag van de Onrust trekken krakers en sympathisanten door de stad. De acties zijn divers: van een fanfare in het arbeidsbureau tot een blokkade van de treinsporen tussen het Centraal Station en station Sloterdijk.
    “Ik doe niets anders dan wat die debielen in Den Haag besloten hebben,” verdedigt wethouder Jan Schaefer op de buurtvergadering in de Indische Buurt de bouwstop van nieuwbouwhuizen. De bewoners zijn woedend: “We hadden even hoop maar wonen nu tussen de slooppanden en braakliggende bouwputten.”
dinsdag 14 Kraakpand Wyers op de kop van de Nieuwezijds Voorburgwal wordt door agenten ‘met de platte pet’ ontruimd. Het plan om de 200 krakers af te voeren met oude GVB-bussen naar de stadsgrens (herinnerend aan  de ‘methode-Koppejan’ uit de Provo-tijd), strandt als sympathisanten alle busruiten ingooien. Toch spreekt burgemeester Van Thijn van een geslaagde vreedzame ontruiming, die het succes is van de openbare vooraankondiging. Maar de vreedzame demonstratie ’s avonds ontaard in rellen en vernielingen, waarbij op de Nieuwezijds Voorburgwal de ruiten sneuvelen van het Scientology-pand en hotel-restaurant Die Port van Cleeve.
woensdag 15 Bij de Amsterdamse jongeren tot 20 jaar is één op de drie werkloos, elders is dat één op zeven. De werkloosheid onder werkende jongeren is afgelopen jaar met 40 % gestegen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Gemeentelijk Arbeidsbureau.
woensdag 22 Een peloton Mobiele Eenheid verijdelt een poging het leegstaande chirurgiegebouw van het Wilhelmina Gasthuis te kraken.
donderdag 23 Pensioenfonds PGGM verkoopt de gekraakte Tetterodepanden de Bilderdijkstraat aan projectontwikkelaar De Vries uit Assen. Volgens de krakers blijft PGGM in werkelijkheid gewoon de eigenaar.
vrijdag 24 Cabaretier Frans Halsema, die in 1954 debuteerde als pianist bij cabaretgroep Lurelei en successen vierde met Gerard Cox, overlijdt op 44-jarige leeftijd aan kanker.
Politiecommissaris Gerard Toorenaar (59), in oktober uit zijn functie ontzet, vraagt vervroegd pensioen met behoud van salaris aan.
maandag 27 “Ik ben al jaren verliefd op Tuschinski,” aldus de Israëliër Yoram Golan van het Israëlisch-Amerikaanse filmconcern Cannon International, die met zijn broer Menahem eigenaar is geworden van het Tuschinski-concern. De broers beloven dat het oude filmtheater in al zijn glorie zal worden hersteld.
dinsdag 28 Bij de arrestatie in Parijs van Cor van Hout en Willem Holleeder, de laatste twee voortvluchtige verdachten van de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer, wordt ƒ30.000 losgeld aangetroffen.

Februari 1959

maandag 2 Bloemist G.J. Kiersch uit de Zeilstraat dient bij B&W een ontwerp in voor de bouw van zes uit staal opgetrokken parkeerflats op het Rokin: “Het parkeerprobleem kan alleen worden opgelost door meer parkeervoorzieningen.”
    Mevrouw Strenger, bewoonster van een etage in de Galerij aan het Frederiksplein, beschuldigt na een uitslaande brand op zolder haar voormalige onderhuurders. Die zouden,  nadat ze door een deurwaarder op straat waren gezet, zijn teruggekomen om wraak te nemen. De politie reageert terughoudend: “Wij hebben geen positieve aanwijzingen genoeg om het woord brandstichting in de mond te nemen.”
    Enkele Italiaanse radioreporters verrassen stadhuisambtenaren met een bijzonder geschenk uit Venetië: 100 duiven van het San Marcoplein. De duiven worden voordat ze worden vrijgelaten op de Dam ondergebracht in Artis om te acclimatiseren. “Belachelijk, in Venetië is het nu kouder dan in Amsterdam,” reageert de Italiaanse consul-generaal Contarini beledigd.
dinsdag 3 Treinreizigers hoeven op het Centraal Station niet langer in de rij te staan voor het bagagedepot, nu ze gebruik kunnen maken van een nieuwe service: bagagekluizen. Deze automatische kluizen zijn een etmaal te huur voor 25 cent.
    Kinderen kunnen deze maand gratis bij de GGD worden ingeënt tegen difterie.
woensdag 4  Als eerste communistisch raadslid sinds april 1955 – toen zijn partij door de andere fracties werd gestraft voor haar aandeel in de tramstaking – wordt CPN-fractievoorzitter Leen Seegers benoemd tot lid van de raadscommissie voor advies en bijstand.
zaterdag 7 De zes bewoners van twee etages op Singel 392 raken dakloos als hun woningen uitbranden na ontploffing van een petroleumstel.
    Onderwijswethouder mr. A. de Roos opent in Geuzenveld de Sam van Houtenschool, een rechthoekig klassenblok dat door de prefab-constructie binnen tien maanden is gebouwd. De gemeente laat deze bouwwijze ook toepassen door andere aannemers zowel snel als gevarieerd te kunnen voldoen aan de behoefte aan schoolgebouwen.
maandag 16 “Ik ben een tijdje ziek geweest en daarom treft u mij nu thuis,” verontschuldigt sic h J. de Haan op zijn 80ste verjaardag thuis in de Elegaststraat. Maar de Nederlands oudste ober hoopt snel weer aan de slag te gaan in het restaurant van De Brakke Grond. “Van de ouderdomsrente kun je niet leven en mijn spaarcenten zijn al op.”
woensdag 18 In zijn woning in Zuid wordt arts P.F.R.M. gearresteerd op beschuldiging van het bewust driemaal uit louter winstbejag opwekken van een abortus. Een 21-jarige vrouw is later aan de gevolgen overleden.
donderdag 19 “Ik had nog nooit mist gezien,” bekent Nyonwa Panyin II op zijn afscheidsreceptie in de burgemeesterswoning.  Het opperhoofd van een aantal stammen in Ghana heeft tijdens zijn bezoek goede zaken gedaan  door de verkoop van diamanten aan juwelier Drukker & Zn ter waarde van ƒ600.000. Bij een receptie in het Doelenhotel zorgde de Afrikaanse gast voor commotie door de dresscode ‘avondkleding’ al te letterlijk te nemen en in pyjama te verschijnen.
    Majoor Bosshardt van het Amsterdamse Leger des Heils wordt als stralend middelpunt van het VARA-televisieprogramma Anders dan Anderen door de kijkers overladen met cadeaus voor het nieuwe Goodwill Centrum op de Wallen. Van een rondvaart voor bejaarden tot 100 blikjes leverpastei.
vrijdag 27 Het hoofdpostkantoor op de Nieuwezijds Voorburgwal wordt in het kader van een oefening voor bescherming van tactische gebouwen bewaakt door 30 agenten van de karabijnbrigade.