25 & 50 jaar geleden maart 1984 & 1959

Maart 1984

Donderdag 1 maart 1984
“Dit is nog maar het begin,” voorspelt directeur C. van Manen van kauwgomfabriek Maple Leaf na de succesvolle introductie van suikervrije kauwgom. “We willen het aantal verkooppunten drastisch uitbreiden.”
Vrijdag 2 maart 1984
De gemeente wil de recent geïntroduceerde wielklem in het gebied tussen Singelgracht, Leidsestraat, Herengracht en Amstel niet alleen gaan toepassen op fout geparkeerde auto’s. Ook auto’s waarvoor geen geld in de parkeermeter is gegooid of waarvan de parkeertijd is verstreken, krijgen hem opgespeld.
    Amsterdam mag vervuild slib uit de grachten blijven dumpen in het Nieuwe Meer, oordeelt rechtbankpresident mr. B. Asscher.
zaterdag 3 maart 1984
De noodlijdende NSM-scheepswerf raakt nog dieper in de problemen: volgens vakbondsbestuurder Gijs Honing van de FNV zijn door het uitblijven van nieuwe orders deze maand de lonen voor de 400 werknemers niet gegarandeerd.
    Paul Funcke en Piet Koster presenteren hun ontwerp voor een 200 meter hoge uitkijktoren op de kop van de Oostelijke Handelskade. Het duo denkt dat de toren met discotheek, restaurant en VVV-kantoor een toeristische topattractie kan worden.
maandag 5 maart 1984
 De sloop van de Nieuwe Amstelbrug is begonnen; voetgangers en fietsers kunnen gebruikmaken van een tijdelijke pontverbinding over de Amstel.
    Cardioloog Dirk Durrer overlijdt op 67-jarige leeftijd.  Hij richtte in 1978 de Eerste Harthulp in de stad op en verwierf wereldfaam door zijn onderzoek naar de elektrische activiteit van het hart.
dinsdag 6 maart 1984
Aartsrivalen Rotterdam en Amsterdam presenteren bij het Nederlands Olympisch Comité hun plannen voor de organisatie van de Olympische Spelen 1992. Amsterdam gaat uit van compacte spelen in bestaande sportfaciliteiten als het Olympisch Stadion en het Sloterparkbad. Wie de strijd mag aangaan met de internationale concurrentie, besluit een commissie van wijze mannen.
donderdag 8 maart 1984
Wethouder Walter Etty geeft tijdens een vergadering over de toekomst van de stadsdeelraden toe dat er nog problemen zijn over de bevoegdheden, maar zegt dat die zijn opgelost zodra de nieuwe deelraden worden geïnstalleerd.
    In de Staatsliedenbuurt gaan tien werklozen aan de slag als kattenvangers.
dinsdag 13 maart 1984 de Rijksrecherche start een onderzoek naar de vermissing van fl. 150.000,- in beslag genomen geld uit een kluis van het politiehoofdbureau aan de Marnixstraat.
woensdag 14 maart 1984
Op de Keizersgracht worden als proef de eerste kantelen geplaatst, zware betonblokken die bij succes de kostbare Amsterdammertjes moeten vervangen.
vrijdag 16 Het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente weigeren nog langer geld te stoppen in de NSM-werf. Reactie van voorzitter Coen Veltman van de ondernemingsraad: “Ik word hier zo langzamerhand kots ziek van.”
maandag 19 maart Agenten stuiten in een lift in de Bijlmerflat Dennenrode op het stoffelijke overschot van de hoogzwangere Nina Uriet (38). De politie houdt rekening met een afrekening. Uriet zou opdracht hebben gegeven tot de mislukte liquidatie afgelopen november van haar voormalige Tunesische echtgenoot, met wie zij een restaurant drijft in de Korte Leidsedwarsstraat.
woensdag 21 maart
Een agressieve pitbullterriër zet die dag het stadhuis op stelten. De portiers ontvluchten de loge als de binnenwandelende en eerst nog vriendelijke hond na het voeren van worst met onblote tanden duidelijk maakt dat hij zich niet weer naar buiten laat sturen. De telefooncentrale is urenlang onbereikbaar en ook de raadsleden nemen de benen. Gehaktballen met slaapmiddel hebben geen effect: het dier eet ze wel, maar wordt er niet rustiger van. Pas als de eigenaar ’s nachts om drie uur opduikt, wandelt hij poeslief mee naar buiten.
donderdag 22 maart
Wethouder Roel Walraven presenteert een plan van ƒ 400.000 voor de aanpak van jeugdvandalisme: “De vernielingen aan openbare en particuliere bezittingen kosten een Amsterdams gezin gemiddeld ƒ 230 gulden per jaar.”
vrijdag 23 maart
“Laten ze het niet flikken het badhuis dicht te doen,” waarschuwt de 65-jarige mevrouw Spoel in het met sluiten bedreigde badhuis in de Andreas Bonnstraat. “In het krot waar ik woon is geen douche, laat staan een bad. Hoe halen die hoge heren het in hun hersens?”
zaterdag 24 maart
In de Gerard Doustraat wordt huiseigenaar R.v.d.V. gearresteerd als hij met een auto de gevel ramt van een van zijn gekraakte panden. De krakers verweren zich door met meubilair, een televisie en een ijskast te gooien. De dienst Bouw en Woningtoezicht laat het pand stutten.
dinsdag 27 maart
In Tuschinski wonen Koningin Beatrix en Prins Claus de galapremière bij van de in de Czaar Peterbuurt opgenomen speelfilm Ciske de Rat.
woensdag 28 maart
Met het in gebruik nemen van de spiegelwaterval en het planten van bomen openen burgemeester  Ed van Thijn en wethouder Ennëus Heerma het Zuiderkerkhof: het nieuwe stadspleintje naast de Zuiderkerk.
    B & W stellen de gemeenteraad voor om 1000 schoolverlaters bij de gemeente stage te laten lopen in het kader van de aanpak van de jeugdwerkeloosheid.
donderdag 29 maart
“Het bedrijfsleven toont grote belangstelling voor de Zeedijk,” zegt wethouder Ennëus Heerma bij de aankondiging dat de gemeente een projectbureau gaat opzetten voor de exploitatie van aangekochte winkelpanden op de door drugshandel geteisterde straat.
vrijdag 30 maart
Persofficier Henk Wooldrik kondigt een groot offensief tegen illegale gokhuizen aan: “De indruk bestaat dat er niets tegen gebeurt.” De draaiboeken liggen klaar, bevestigt politiewoordvoerder Klaas Wilting.

Maart 1959

dinsdag 3 maart
Rinus Ahrens wordt door het gerechtshof veroordeeld voor doodslag op zijn drie kinderen tot een gevangenisstraf van twaalf  jaar met aftrek van zijn voorlopige hechtenis. De 31-jarige werkloze glazenwasser met een drankprobleem draaide op 24 januari 1958 na een feestje bij de buren in een dronken boze bui de gaskraan in zijn woning in de Kattenburgertussenstraat open.
woensdag 4 maart
B & W stellen de gemeenteraad voor om aan het College van Kerkrentmeesters van de Evangelische Lutherse Gemeente een subsidie toe te kennen van ƒ 10.500 gulden voor de noodzakelijke vervanging van de houten balken in de koepel van de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel door een betonnen constructie. Een krediet van fl. 100.000 gulden wordt bestemd voor herstel van ramen en deuren en vervanging van de riolering en filterinstallatie van het Heiligewegbad, sinds 1957 in bezit van de gemeente; en Artis krijgt ƒ1,5 miljoen voor herstelwerkzaamheden aan diverse dierverblijven, zoals het leeuwenterras, de berenburcht en het olifantenhuis.
donderdag 5 maart
Kunstexpert Frans H. belandt in het Huis van Bewaring op verdenking van het afgeven van echtheidscertificaten aan twee vervalste schilderijen van El Greco. Na het innen van ƒ 3000 voorschot bij de koper, wordt ook de eigenaar gearresteerd, textielhandelaar S.P.
woensdag 11 maart
De 29-jarige J.H. Bruning komt om het leven bij zijn poging om drie buurtbewoners te redden uit een fel brandend pand op de hoek van de Dapperstraat en de Pieter Vlamingstraat. Terwijl de bewoners van driehoog uit het raam springen in het vangzeil van de brandweer, wordt hij in het trapportaal overvallen door de vlammen.
De 18-jarige Ton Boot, leerling van het Spinoza Lyceum, is de nieuwe topscoorder van de basketbalcompetitie. De sportredactie van Het Parool roemt zijn “lichtvoetig spel” en productiviteit, maar waarschuwt voor zijn “moeilijke, grillige karakter”.
woensdag 18 maart
Het Amsterdamse meisje Suze Reekers (7) wordt met haar pop Liesje op de Huishoudbeurs in de RAI uit 999 poppenmoeders en een poppenvader door een vakkundige jury verkozen tot Poppenmoeder van het Jaar.
zondag 22 maart
Agenten van bureau Overtoom zijn op zoek naar een vierjarige kleuter die op haar step is doorgereden na een botsing met de 78-jarige mevrouw C. van der Laar-Muller. Deze is met een heupfractuur opgenomen in een ziekenhuis.
dinsdag 24 maart
Van de ruim 95.000 in opdracht van de gemeente onderzochte woningen kunnen er 35.000 als krot worden aangemerkt, luidt de conclusie van een onderzoeksrapport.
woensdag 25 maart
In navolging van een internationale rage proberen jongeren in de Beethovenstraat het record te breken om zoveel mogelijk mensen in één telefooncel te stouwen. De teller blijft steken op zeventien. Bij een tweede poging maken agenten er een eind aan en arresteren twee deelnemers.
donderdag 26 maart
“Amsterdam vraagt erom gezien te worden. Niet alleen door buitenlandse toeristen, maar vooral door de Amsterdammers zelf,” aldus wethouder Goos van ’t Hull bij de opening van een nieuw aanbod van busmaatschappij NZH: vier maal daags toeristische rondritten door de Westelijke Tuinsteden.