25 en 50 jaar geleden: April 1988 & April 1963

April 1988

vrijdag 1 Alle schuldeisers zijn nu afbetaald, melden de twee dochters van Maurits (‘Zwarte Jopie’) de Vries, de bijna twee jaar geleden overleden ‘koning van de Wallen’. 
In Paradiso nemen redactie en lezers afscheid van het roemruchte actieblad Bluf! 
woensdag 6 Stadsarcheoloog Jan Baart toont enkele bijzondere vondsten uit de bouwput aan de Prins Hendrikkade naast het Victoria Hotel, onder andere een zeldzaam 15de-eeuws Spaans bord en de fundamenten van de eerste houtkopershuizen.
`De eerste luxe shuttlebus voor de regio Amsterdam verschijnt op de weg om de filedruk te verminderen.
     Diefstal door leners en voortdurende bezuinigingen bedreigen de fonotheek in de Openbare Bibliotheek, zegt afdelingshoofd Huib Deetman in Het Parool
vrijdag 8 “Moet ik me soms tot vrouw laten ombouwen?” Socioloog en publicist Lodewijk Brunt reageert getergd op het nieuws dat de Universiteit van Amsterdam vanwege de mannelijke overhand in het professorencorps voorrang geeft aan de benoeming van een vrouw.
zaterdag 9 Huib Deetman krijgt per brief te horen dat zijn “ontslag in voorbereiding is”. De directie van de Openbare Bibliotheek is not amused dat hij woensdag j.l. uit de school klapte over de problemen bij de fonotheek.
maandag 11 Justitie en politie rollen tijdens een verrassingactie de terroristische organisatie RaRa op, die aanslagen op vestigingen van de Makro en Shell heeft gepleegd. Acht verdachten worden aangehouden.
     Het Joods Historisch Museum krijgt een belangrijke collectie litho’s van Marc Chagall in langdurige bruikleen van de Congregatie van Missionarissen van de Heilige Familie.
dinsdag 12 Helpen vond ze haar mensenplicht. In het Tropeninstituut ontvangt Bep Groenhart de Yad Vashem-onderscheiding voor haar werk tijdens de bezetting. Zij bood onderduikers een doorgangshuis en verzorgde de voedselbonnen voor veertien onderduikers boven nachtclub Alcazar op het Thorbekeplein.
donderdag 14 De bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht legt in de Middenveldsche Akerpolder het wrak bloot van de Duitse bommenwerper die op 10 mei 1940 door een Nederlands jachtvliegtuig is neergehaald. 
zaterdag 16 De vakcentrale FNV is bereid haar hoofdkantoor op het Plein ’40-’45 te verkopen aan de gemeente, die er een stadsdeelkantoor in wil vestigen.
zondag 17 Dirigent Bernhard Haitink neemt in het Concertgebouw afscheid van ‘zijn’ huisorkest.
donderdag 21 Gokken, vrouwen en dure auto’s. Een bende van 36 jonge overvallers wist de buit van in totaal f 5 miljoen bijna in z’n geheel te besteden, voordat de politie na zestien weken observatie de zaak oprolde.
     Het Amsterdamse leidingwater bevat een te hoge concentratie bentazon, een gewasbeschermingsmiddel, en wethouder Piet Jonker blijkt dat al sinds vorig zomer te weten. Verontruste Amsterdammers kunnen bij vier tappunten gegarandeerd bentazonvrij water halen. 
zaterdag 23 De Hollandsche Betonmaatschappij is bereid om 39 luxe appartementen aan de Brouwersgracht die ernstig zijn aangetast door de grote houtwormkever en huiszwammen, tegen de marktwaarde terug te kopen van de eigenaren.
     Journalist en levensgenieter Lou Polak (54) overlijdt tijdens een onschuldig bokspartijtje in de ring van sportschool Bert Kops aan de Weesperzijde. 
vrijdag 29 Door een lek bij de BVD wisten de acht RaRa-verdachten die op 11 april werden aangehouden al ruim een maand dat ze in de gaten werden gehouden en hadden ze de tijd om belastend materiaal te vernietigen. Zeven van van hen zijn al vrijgelaten uit voorarrest. 
zaterdag 30 Bijna de helft van de bejaarden in Amsterdam West voelt zich eenzaam, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit. De onderzoekers hebben kritiek op de diverse hulpinstanties, die niet alle bejaarden weten te bereiken.
zaterdag 30 “Dit is een dubbelgangster, want de echte vorstin is in Kampen en Genemuiden”, reageert een bezoeker van de vrijmarkt in de Jordaan als koningin Beatrix ‘spontaan’ opduikt in de menigte. Korte tijd later krijgt ze een zoen van een omstander.

April 1963

dinsdag 2 Opstootje bij de Lagere Technische School aan de Meeuwenlaan. Zestig leerlingen worden met de gummistok uiteengedreven als ze agenten hinderen bij het verbaliseren van een medeleerling wegens een verkeersovertreding.
woensdag 3 De politie arresteert een 34-jarige douanebeambte uit Den Oever, die met een valse sleutel voor enkele tienduizenden guldens aan goederen, voornamelijk auto-onderdelen, gestolen heeft uit de inklaringsloods van de Nederlandse Spoorwegen aan de Plantage Doklaan.
vrijdag 5 Amsterdam mag in Spanje 125 arbeiders werven voor de bouw van de IJtunnel. Aanvankelijk had het Spaanse ministerie van Arbeid toestemming geweigerd. 
     Langparkeerders veroorzaken de meeste verkeersproblemen in de binnenstad, stelt ingenieur M. ’t Hart van de afdeling Stadsontwikkeling. “Het zijn er nu 5500, die 55.000 andere automobilisten, 15.000 tram en buspassagiers en 40.000 fietsers in de avondspits storen.”
     Uit het water van het Binnen IJ wordt het lijk opgedregd van een onbekende 40-jarige man zonder gebit, gekleed in donker kostuum, met dubbel ondergoed en twee paar sokken aan.
zaterdag 6 “Wij stoken hier nog met takkenbossen”, zegt chef W.A. Swart van de kazernebakkerij in de Conradstraat. De bakkerij uit 1890 sluit eind deze maand. Restauratie is te duur en ligt volgens Defensie ook “gevaarlijk dicht bij voor bombardementen aantrekkelijke doelen.” 
zondag 7 Voor de tweede keer in drie dagen wordt uit het Binnen IJ een dode opgevist: de sinds 10 februari vermiste Spaanse arbeider Antonio Ibanez Folch (38) uit Barcelona, arbeider bij de Ford Fabrieken.
donderdag 11 Onder bewoners van Casa Academica, het vorig jaar geopende studentenhuis aan de James Wattstraat, ontstaat rumoer over het mogelijke oorlogsverleden van directeur C.F.W.V. als groepsleider van het Nationaal Arbeidsfront, de vakorganisatie van de NSB. 
zaterdag 13 “Ik ga door tot het bittere einde”, zegt hongerstaker J. de Roode vanuit bed in zijn driekamerwoning in de J.M. Kemperstraat. Hij eist van het Centraal Bureau Huisvesting een grotere woning voor zijn gezin met zeven kinderen.“Gandhi heeft met vasten hele oorlogen bedongen, zou ik de gemeentelijke instanties niet kunnen bewegen?”
     Van alle dierentuinen ter wereld heeft Artis met 1328 soorten de op twee na grootste verzameling dieren, aldus het International Zoo Yearbook
woensdag 17 Onder grote belangstelling trouwen Ria Bouma (22) en Frans Heijm (27) op het stadhuis. Het bruidspaar is wereldberoemd doordat ze hun spaargeld, dat bestemd was voor de trouwjapon, doneerden tijdens de televisiemarathon Open Dorp in de RAI. 
     De zedenpolitie neemt ruim 2000 verboden pornografische geschriften en boeken in beslag in de woning van tijdschriftenhandelaar B.C.H. in de Biesboschstraat.
     Oliemaatschappij BP demonstreert in de Usselincxhaven een hovercraft die zal worden ingezet bij het zoeken naar oliebronnen in moerassen en woestijnen.
donderdag 18 In de Valeriusstraat schiet de 16-jarige jongen P.S. met een luchtdrukpistool vanuit het raam op voorbijgangers. Bij zijn arrestatie treft de politie honderden lege hulzen, scherpe patronen en een vaatje buskruit in zijn kamer aan.
zaterdag 20 De ANWB laat vanwege een kleine, openstaande schuld in de Moderne Boekhandel (Leidsestraat) beslag leggen op 21 geëxposeerde etsen van kunstenaar Frank Lodeizen. “We zijn heus wel bereid tot afbetalen maar moeten dat ook wel kunnen. Er komen nu steeds maar kosten bij”, reageert zijn hoogzwangere, studerende vrouw Rose Marie.
vrijdag 26 Ongeluk in de bouwput van de IJtunnel.  Een 21 ton zware kraan valt om en verbrijzelt het linkerbeen van de 39-jarige Duitse kraanmachinist H. Pohl.