25 en 50 jaar geleden: Mei 1988 & 1963

Mei 1988

zondag 1 “Het is aan politiek onvermogen te wijten dat het Museumplein nog steeds in een belabberde toestand verkeert”, vindt musicoloog Hans Onno van den Berg.
maandag 2 Commotie rondom de verkooptentoonstelling van Dali in het Holiday Inn Crowne Plaza Hotel. De 80 werken zijn vervalsingen, zeggen Nederlandse kenners.Koningin Beatrix weigert bij haar bezoek aan het jarige Artis pinda’s uit een zakje te voeren aan de olifanten: “Dat is slecht voor de dieren.”
woensdag 4 Deurwaarders gaan het onbetaalde lesgeld van f 1030,- innen voor 200 schoolkinderen in het voortgezet onderwijs. 
    Graafwerkzaamheden aan de Prins Hendrikkade leggen een houten steiger uit circa 1300 bloot.
    Uit de achtertuin van de familie Scheevers in de Oetewalerstraat wordt een “in elk vrij uurtje” gebouwd zeilschip getakeld. 
donderdag 5 Er moet een ombudsman komen voor de ruim 200 jonge homoprostituees in de binnenstad, vindt het Links Akkoord.
dinsdag 10 Vrouwelijke en allochtone sollicitanten krijgen in 1989 voorrang bij de politie, besluit de korpsleiding. “Solliciteren bij politie voor blanke man zinloos”, opent Het Parool.De Joodse gemeenschap op Curaçao laat een deurwaarder beslag leggen op 28 documenten die worden geveild bij veilinghuis Christie’s.
woensdag 11 Na incidenten met pitbulls willen B&W een muilkorfplicht voor “honden die rondlopen en op agressiviteit en bijtvaardigheid worden gefokt.”
vrijdag 13 Jazztrompettist Chet Baker (60) overlijdt na een val uit het raam van zijn hotelkamer op de Prins Hendrikkade.
woensdag 18 Het nieuwe stadhuis is een attractie rijker: het door Louis van Gasteren en Kees van der Veer ontworpen ijkpunt van het Nieuw Amsterdams Peil.
vrijdag 20 Uit het Stedelijk Museum worden drie schilderijen gestolen: van Vincent van Gogh, Jan Jongkind en Paul Cézanne.
zaterdag 21 Voor één op de tien honden wordt geen hondenbelasting betaald, blijkt uit onderzoek.
vrijdag 27 Wethouder Roel van Duijn bevestigt dat de bouwkosten van de Stopera nog eens f 25 miljoen hoger uitvallen.
    Hans en Corrie Kelderman beginnen de opheffingsuitverkoop van hun legendarische platenzaak aan de Reguliersbreestraat, gespecialiseerd in langspeelplaten van musicals en speelfilms.
dinsdag 31 De anderhalve week geleden gestolen meesterwerken zijn terug in het Stedelijk na de aanhouding op heterdaad van de inbreker bij de verkooptransactie aan helers.

Mei 1963

woensdag 2 mei Na een kroegentocht in Amsterdam tot prettig besluit van een dagje zaken doen, mist een Haarlemse koopman f 18.000,-.
donderdag 3 Kortsluiting in de Hemwegcentrale zorgt voor verkeerschaos tijdens de ochtendspits.
zaterdag 4 Een nachtelijke brand bij jachtwerf Pampus aan de Buitenkerkerweg verwoest een pas afgebouwde kruiser en 23 zeil- en motorjachten.
zondag 5 Jongens doen een mislukte poging om met een geweerpatroon een dropautomaat in de Jacob Geelstraat tot ontploffing te brengen.
woensdag 8 Het GVB koopt veel te veel bussen, waardoor er 100 van de 250 werkloos in de garage staan.
zondag 12 Ambulancebroeders van de GGD en politieagenten raken slaags over de vraag of het stoffelijk overschot van een op straat aan een hartverlamming overleden man direct naar het ziekenhuis mag worden vervoerd of moet wachten op de komst van rechercheurs.
zaterdag 18 Kees van Rigteren (12) uit de Nova Zemblastraat krijgt een vuurpijl in zijn oog. Die heeft hij samen met twee vriendjes gestolen uit een reddingsboot van de Duitse kustvaarder Partner in de Oude Houthaven.
dinsdag 21 Ruim 2100 deelnemers zwoegen in de RAI voor het landelijk examen Middenstandsdiploma.
woensdag 22 In het Onze Lieve Vrouwengasthuis overlijdt een 55-jarige vrouw met verschijnselen die wijzen op hondsdolheid. 
donderdag 23 De geruchten worden steeds sterker dat Vic Buckingham als trainer terugkeert bij Ajax. 
vrijdag 24 Op het stampvolle Rembrandtplein beginnen 66 amateurwielrenners aan Olympia’s Tour door Nederland; zanger Willy Alberti is een van de ploegleiders.
maandag 27 De 30-jarige prostituee W.M. de W-R. steekt haar echtgenoot Pieter de W., alias ‘Bolle Piet’, neer na een ruzie tijdens de televisie-uitzending van de voetbalwedstrijd Benfica-Feijenoord.
dinsdag 28 De Nederlandse Spoorwegen nemen een grotere pont in gebruik om goederentreinen over te zetten tussen het vrachtemplacement bij de Rietlanden en het industriegebied in Amsterdam Noord.
woensdag 29 Bolle Piet blijkt niet te zijn overleden aan de messteek van zijn vrouw eergisteren, maar aan een in het ziekenhuis opgelopen wondinfectie. 
vrijdag 31 De 18-jarige Jenny de Knegt uit Amsterdam wordt uit 2000 kandidaten in Zandvoort gekozen tot Miss Bril 1963.