25 & 50 jaar geleden: September 1988 en 1963

September 1988

donderdag 1 De Italiaan Riccardo Chailly (35) aanvaardt zijn taak als vaste dirigent van het Concertgebouworkest.
zaterdag 3 Start van de feestweek rond het 75-jarig bestaan van tramlijn 16.
vrijdag 9 Kee Arens en haar man Fons Oerlemans presenteren op het IJ een schaalmodel van hun door bierbrouwer Heineken gesponsorde flesboot, waarmee ze de Atlantische Oceaan willen oversteken.
zondag 11 Enige duizenden mensen demonstreren tegen het bewind van Pinochet in Chili.
dinsdag 13 Een 40-jarige kaartcontroleur van het GVB bekent het in omloop brengen van 2700 valse strippenkaarten onder sigarenhandelaren en trambestuurders.
vrijdag 16 Papierhandel Proost en Brandt verhuist uit het historische pand ‘Het Wapen van Amsterdam’ aan het Rusland naar het industrieterrein Stammerdijk in Diemen.
Het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal verkeert volgens de Rijksgebouwendienst in “zeer gevaarlijke” staat. Het pand uit 1664 heeft veel verrotte balken, maar voor een grootschalige renovatie is geen geld.
woensdag 21 “Het ging duidelijk om het doden zelf”, verzucht beheerder P. Schmidt van kinderboerderij ’t Ruige Riet aan de Sloterplas, als hij ’s morgens de aangerichte brute slachting van zestien kippen, acht pauwen en drie konijnen ontdekt.
donderdag 22 Aan Beursplein 5 wordt de nieuwe beursvloer in gebruik genomen met een geautomatiseerd handelssysteem, twee nieuwe telefooncentrales en een verdubbelde elektriciteitstoevoer.
Ajax stuurt na slechts 7 competitieduels, waaronder nederlagen tegen marginale clubs als Fortuna Sittard en RKC, de nieuwe West-Duitse trainer Kurt Lindner de laan uit.
vrijdag 23 De enige overgebleven fabriek in het centrum van Amsterdam, de suikerwerkfabriek Klene, verhuist uit de dertien panden aan de Looiersgracht naar een nieuwe fabriek in Hoorn.
maandag 26 De stichting ‘Amsterdam Schoon’ start officieel haar activiteiten. Onder het motto ‘Amsterdam, je bent te mooi om vuil te zijn’ gaat men allereerst graffiti te lijf.
dinsdag 27 De directie laat weten dat de Wintertuin van Hotel Krasnapolsky in oude luister wordt hersteld.
vrijdag 30 Het mooiste terras van de stad, op het balkon van het Filmmuseum in het Vondelpark, krijgt een nieuw leven met de opening van café Vertigo.

September 1963

maandag 2 De 61-jarige mevrouw A. Slinger-Hovis uit de Elandsstraat wordt een half uur nadat ze uit haar keukenraam is gevallen, door haar man gevonden op de binnenplaats en met spoed opgenomen in het Binnengasthuis.
dinsdag 3 Ook de laatste twee winkeliers, J.J. de Berk van Lampenmagazijn en J. Eweg van Centraal Radio, vertrekken uit het al grotendeels gesloopte complex in de Vijzelstraat na een ultimatum van de deurwaarder.
woensdag 4 De gemeenteraad besluit tot een verbod om honden los te laten lopen.
maandag 9 De 30-jarige H.A.N. gooit uit protest tegen het uitblijven van zijn ziekte-uitkering de ruiten in van apotheek Ottebein & Van der Voort in de Utrechtsestraat en van opticien Cornea aan de Keizersgracht.
Het GVB kondigt een proef aan met een betere informatievoorziening. Men gaat reizigers over storingen informeren via luidsprekers op de tramhaltes.
woensdag 11 Het Nederlands elftal speelt in het Olympisch Stadion 1–1 tegen Luxemburg.
maandag 16 “Ik vraag me af hoe ik eruit gekomen ben”, stamelt chauffeur C.J.M. Hartsink (25) als hij heelhuids bij de Schellingwouderbrug uit het Buiten-IJ opduikt, nadat hij met zijn vrachtwagen met oplegger met zware betonpalen te water is geraakt.
donderdag 19 Net nu de rust in de metaalsector is teruggekeerd, breekt een wilde staking uit in de haven.
In Artis overlijdt het zeldzame Baweanhert, een wijfje dat het enige exemplaar buiten Indonesië in gevangenschap is, na een aanval van een bronstige zwijnshertbok waarmee ze haar verblijf deelt.
vrijdag 20 Er breekt een wilde staking uit onder het technisch personeel van de rotatiedrukkerij van De Telegraaf en het Nieuws van de Dag aan de Nieuwezijds Voorburgwal.
donderdag 26 Ruim 300 geïnteresseerden hebben zich aangemeld voor de proefvaart van een bootverbinding tussen Stadionkade en de Torensluis in het Singel. Een groep textielgroothandelaren hoopt met de bootverbinding de druk van het spitsverkeer op de binnenstad te verminderen.
zondag 29 Een internationaal reisgezelschap weet ternauwernood te vluchten uit het in brand gestoken houten schoolgebouw in de Jan Tooropstraat.