25 & 50 jaar geleden: Juli-augustus 1988 en 1963

Juli 1988

dinsdag 5 Speciaal voor de ontvangst van de Britse vorstin Elisabeth II en prins Philip door koningin Beatrix op de Dam is de Dam omgetoverd tot een kleine versie van het Londense Queen’s Park.
donderdag 7 “Ik kan deze tent toch niet redden”, zegt adjunct-directeur Willem Verbaan als hij zijn ontslag indient bij het GVB. “De politici doden alle creativiteit.”
dinsdag 12 Topmensen uit de Amsterdamse bank-, verzekerings-, accountants- en beurswereld gaan onder leiding van president-directeur Wim Duisenberg van De Nederlandsche Bank de hoofdstad als financieel centrum promoten in het buitenland.
woensdag 13 “Mogen rust, ernst en kracht ons naar de nieuwe raadszaal vergezellen, wenst burgemeester Ed van Thijn na de allerlaatste vergadering van de gemeenteraad in de raadzaal van het oude stadhuis.
donderdag 14 Wethouder Jan van Duin geeft op de Dam het startschot voor de vredesestafette Amsterdam-Moskou.
dinsdag 19 New Yorks burgemeester Ed Koch maakt een tweedaags bezoek aan Amsterdam.
donderdag 28 Bij een schietpartij op de Oudezijds Achterburgwal en de Bloedstraat vallen twee doden: de 32-jarige Joegoslaaf C.S. en de 24-jarige Italiaan F.G.

Augustus 1988

maandag 1 Stalhouderij Van Delden in de Visseringstraat viert haar eeuwfeest. Het bedrijf is ooit begonnen in de Govert Flinckstraat en heeft nog altijd een indrukwekkend rijtuigenpark.
zaterdag 6 De Dam is het toneel van een tweedaagse Catalaanse culturele manifestatie.
dinsdag 16 In het Allard Pierson Museum sneuvelt een Griekse vaas uit de 6de eeuw voor Christus door een flauwvallende Drentse scholier. De vaas is geleend van het Parijse Louvre.
zondag 21 De Wereldraad van Kerken viert zijn 40-jarig bestaan in de Oude Kerk in tegenwoordigheid van koningin Beatrix.
dinsdag 23 De allereerste witkar van Luud Schimmelpennink wordt opgenomen in de collectie van het Verkeersmuseum in Assen.
maandag 29 Na een paar moeilijke jaren gaat het weer beter met de winkels in de Kalverstraat en op de Nieuwendijk. Jaarlijks trekken ze 20 miljoen bezoekers, goed voor een omzet van f 1,1 miljard, meldt het rapport Winkelen in de Amsterdamse binnenstad.

Juli 1963

dinsdag 2 Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelt de 24-jarige dichter en kunstschilder J.J.H. voor bezit van marihuana tot negen maanden gevangenisstraf.
donderdag 4 Drama op de Ten Katemarkt. De 43-jarige marktkoopman W.C. ziet de 51-jarige mevrouw C.E. Sonnega aan voor zijn ex-vrouw en probeert haar te wurgen. De politie houdt de overspannen man aan.
donderdag 11 De 2-jarige Carolina van Gerven, dochter van een oud-ambulancechauffeur bij de GGD, wordt in de Valckenierstraat doodgereden door een ambulance.
donderdag 18 Na de moord op de 18-jarige prostitué Sonja Kulsom-van der Meijden, beter bekend als Jacquelientje, ontstaat op de Wallen een oploopje.
vrijdag 19 Bij de start van de wedstrijd voor beroepsstayers op de wielerbaan van het Olympisch Stadion komt Felicien van Ingelghem (63) dodelijk ten val. Hij was de gangmaker van de Belgische wielrenner Pol Depaepe,.
vrijdag 26 Schrijfster van kookboeken en oud-lerares aan de Amsterdamse Huishoudschool Martine Wittop Koning overlijdt op 93-jarige leeftijd.

Augustus 1963

vrijdag 2 De brand in het pension Prinsengracht 315 kost kamerbewoner C.J. Muntjewerf (66) het leven.
zaterdag 10 Op de Amstelveenseweg wordt autodief J.J.V. (20) op heterdaad betrapt; in totaal heeft hij 35 Citroëns gestolen.
zaterdag 17 Een gebroken enkel en enkele inwendige kneuzingen. Meer hield de 9-jarige Jopie Bruystens niet over van zijn zestien meter hoge val uit het zolderraam in de Balistraat.
maandag 19 In de Coenhaven meert de M.H. Thamrin aan, het eerste Indonesische schip dat Nederland aandoet na het herstel van de betrekkingen. woensdag 21 De verbouwing van het Huis van Bewaring leidt tot een geslaagde ontsnapping. De gedetineerde monteur H.A. Frie bikt met een kapstokhaak een gat in zijn celmuur en weet vervolgens weg te komen over de tijdelijke houten bouwschutting rond de binnenplaats.
woensdag 28 Ruim 2000 mensen demonstreren om sympathie te betuigen met de grote mars voor burgerrechten voor ‘negers’ in Washington.
donderdag 29 Nu de verzakte pilaren zijn hersteld, is de doorgang onder het Rijksmuseum weer opengesteld voor voetgangers, fietsers en bromfietsers.