25 & 50 jaar geleden: Oktober 1988 en 1963

Oktober 1988

zaterdag 1 MUG, het maandblad voor uitkeringsgerechtigden, verschijnt voor het eerst in een oplage van 50.000 exemplaren.
dinsdag 4 “Ho, ho, dit zijn niet de Olympische Spelen.” Een grapje naar de horde fotografen doet het goed bij de eerste huwelijksvoltrekking in het nieuwe stadhuis door burgemeester Ed van Thijn. Nienke Wuestenenk en Geert Verweij vormen het stralende bruidspaar.
woensdag 5 De Nationale Loterij voor het jubilerende Artis heeft meer dan f 2.250.000,- opgebracht; van het geld wordt een nieuw onderkomen voor de gorilla’s gebouwd.
donderdag 6 Geitenboerderij De Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos gaat open.
Er komt een Herstelplan voor de Bijlmer. Het Rijk en de gemeente Amsterdam gaan samenwerken om de drugsproblemen in de Bijlmer te lijf te gaan met een brede aanpak, die niet alleen de criminaliteit, maar ook de leegstand van woningen, de hoge huren en dergelijke omvat.
vrijdag 7 Begrafenis van Joop Cosman op de Joodse begraafplaats in Muiderberg. Hij was oprichter van de boksschool Olympia aan de Joden Houttuinen en leider van de enige Joodse knokploeg in de Tweede Wereldoorlog.
zaterdag 8 Ruim 100.000 mensen nemen deel aan de FNV-demonstratie op het Museumplein ‘Het kan anders, beter!’ tegen het kabinet-Lubbers II.
“Dit is echt onzin”, zegt schrijver Adriaan Venema over zijn mogelijke betrokkenheid bij de handel in valse werken van Karel Appel. “Ik heb net een nieuw boek gepubliceerd!”
maandag 10 De buitenlandse reislust van deelraadbestuurders is schadelijk voor de stad, vindt voorzitter Rob de Vilder van de Kamer van Koophandel. “Acquisitie voor het bedrijfsleven in Amsterdam is heel duidelijk een rol van de centrale stad.”
dinsdag 11 “De Amsterdammers kunnen, nee, móeten blij zijn dat ik het hoofdpostkantoor heb gekocht”, meent de Zweedse vastgoedhandelaar Lars-Erik Magnusson. “De plek zal na de komst van luxe winkels alleen maar beter worden.”
donderdag 13 Justitie neemt de ledenadministratie van studentenvakbond ASVA in beslag. Het vermoeden is dat de IRA-terroristen die in Roermand drie Britse militairen hebben omgebracht, gebruik hebben gemaakt van het kamerbemiddelingsbureau.
vrijdag 14 Vanaf vandaag is de kaartverkoop bij GVB-loketten in de metrostations stopgezet in verband met de veiligheid van het personeel.
vrijdag 21 De politie arresteert in de Jan Zijvertszstraat capo di mafia G.G., die volgens de Italiaanse justitie verantwoordelijk is voor veertien liquidaties in Rome.
dinsdag 25 Burgemeester Ed van Thijn onthult in het Eerste Weteringplantsoen een bronzen borstbeeld van Simon Carmiggelt, gemaakt door beeldhouwer Kees Verkade op initiatief van acteur Ton van Duijnhoven.

Oktober 1963

dinsdag 1 Twee autodieven worden op het Waterlooplein op heterdaad gearresteerd als marktkoopman S. de Boer zijn net gestolen auto herkend.
woensdag 2 De 42-jarige fabrieksarbeider A. Schijff valt in een bak heet koelwater bij zwavelzuurfabriek Ketjen in Amsterdam-Noord en wordt met tweedegraads brandwonden opgenomen in het Binnengasthuis.
vrijdag 4 Een stralende actrice Bep Nooy sr viert haar 50-jarig toneeljubileum in het Centraal Theater.
zondag 6 Eeuwfeest van de parochie Maria Onbevlekt Ontvangen in de Posthoornkerk in de Haarlemmerstraat.
zondag 13 Stukadoor Carel Wijnbergen (52) redt voor de 22ste keer een drenkeling. Deze keer uit de Rechtboomssloot in zijn zondagse pak op weg naar een vergadering van de postduivenvereniging.
dinsdag 15 Tientallen beelden van Hildo Krop blijken bij de sloop van de Vijzelflat te zijn vernield, de resterende 35 zijn door de slopers voor f 50,-verkocht.
vrijdag 18 De Amsterdamse Droogdok Maatschappij krijgt een boete van de economische politierechter voor het uitbetalen van hogere lonen dan wettelijk is toegestaan.
zaterdag 19 Brand in het warenhuis van Vroom en Dreesmann aan de Bilderdijkstraat.
dinsdag 22 Wilde staking in de Amsterdamse haven na geruchten over illegale betalingen aan enkele kraandrijvers van NV Stoomvaartmaatschappij Nederland.
woensdag 23 Tientallen rechercheurs inventariseren op het hoofdbureau van politie een “grote goudschat”: gestolen sierraden die op de Zeedijk zijn aangetroffen in de sportwagen van de 30-jarige Dick T., alias Miljoenen Dick.
maandag 28 In Oud Osdorp houden boze ouders 78 van de 85 schoolkinderen thuis uit protest tegen onveilige verkeerssituaties op de Osdorperweg en de slechte staat van het wegdek.