25 & 50 jaar geleden: November-December 1988 en 1963

November 1988

dinsdag 1 De politie ontruimt krakersbolwerk Haarlemmerdijk 108, waar het alternatieve persbureau Frontline is gevestigd.
De Stichting Kinderdagverblijven wil het tarief verhogen van f 12,- tot f 26,- per maand om wegwerpluiers aan te kunnen schaffen. De ontoereikende gemeentesubsidie van 35 cent per dag is nog gebaseerd op ouderwetse katoenen luiers.
woensdag 2 De RAI krijgt toestemming voor een snelle, kleine uitbreiding in het Beatrixpark. Maar dit is de laatste keer, zegt de gemeenteraad, toekomstige bouwplannen moeten in Sloterdijk of Duivendrecht worden uitgevoerd.
zaterdag 5 Ingenieur Jakoba Helena Mulder, oud-hoofd Stadsontwikkeling van de dienst Publieke Werken, overlijdt op 88-jarige leeftijd. Voor de oorlog ontwierp zij het Amsterdamse Bos, de wijk Bos en Lommer en de stadsdelen Watergraafsmeer en Slotermeer.
donderdag 10 “De actie is binnen de perken gebleven”, concludeert locoburgemeester Walter Etty opgelucht na de massale protestactie in het centrum van politieagenten voor betere arbeidsvoorwaarden. Het gemeentebestuur had ernstig rekening gehouden met verstoring van de openbare orde.
Woningbouwvereniging Nieuw Amsterdam vraagt B&W per telegram om maatregelen “tegen de schrikbarende, angstige situatie” in de door drugsverslaafden en dealers geteisterde flatgebouwen en parkeergarages van de Bijlmerflats Groeneveen en Gerenstein.
vrijdag 11 “Als dit niet mag, kun je ook Ischa Meijer en half Amsterdam oppakken”, reageert filmregisseur Theo van Gogh als officier van justitie Willem Mijnssen een boete van f 1000,- eist, omdat hij “voor Joden beledigende teksten” tegen collega-filmer Leon de Winter heeft gepubliceerd in tijdschrift Moviola.

November 1963

vrijdag 1 De 72-jarige mevrouw K.A. Platt raakt ernstig gewond als ze onder het achterwiel van een GVB-bus terechtkomt in de Tweede Hugo de Grootstraat. Ze was een brief aan het posten; de chauffeur had haar niet opgemerkt.
woensdag 6 Agenten van bureau Mosveld rollen een bende jonge inbrekers op die vanuit een café aan de Durgerdammerdijk in heel Nederland transistorradio’s, tv-toestellen, scheerapparaten en sigaretten hebben buitgemaakt.
donderdag 7 “De geschiedenis leert ons, dat alle wegen naar Nederland leiden, daarom zijn wij vandaag hier”, zegt een goed gehumeurde vicepresident Lyndon B. Johnson bij de opening van de voedselbeurs Amerika brengt U het goede der aarde in de RAI. De verslaggever van Het Parool is lyrisch: “Men doet daar maar één keer per week boodschappen voor de hele week en er is in Amerika geen huisvrouw meer die zelf cake bakt!”
maandag 11 De acht maanden oude baby Anton Waaldorp uit de Elisabeth Wolffstraat heeft zijn speen ingeslikt. Surveillerende agenten brengen hem in allerijl naar het Wilhelmina Gasthuis, waar de speen met succes wordt verwijderd.
vrijdag 15 Winkeldieven stelen dagelijks zo’n f 250,- tot f 300,- aan levensmiddelen op de tijdelijke Amerikaanse supermarkt in de RAI, onderdeel van de beurs Amerika brengt U het goede der aarde.
Vandaag begint in Frascati de jaarlijkse tentoonstelling van de Amsterdamse vereniging van liefhebbers en fokkers van hoenders, konijnen, duiven, sier- en watervogels Ornis. 
woensdag 20 Nazi-jager Simon Wiesenthal onthult dat de Oostenrijkse inspecteur van politie Karl Silberhauer Karl Silberbauer in 1944 de leiding had bij het wegvoeren van Anne Frank en de andere bewoners uit het Achterhuis. De voormalige SS'er wordt geschorst.

December 1988

donderdag 1 Buurtbewoners leggen in de ochtendspits het verkeer stil bij Droogbak uit protest tegen de komst van een opvangcentrum voor drugsverslaafden in de voormalige schippersschool.
maandag 5 In Artis worden twee ceylonpantertjes geboren.
dinsdag 20 Tien schriften met handgeschreven Kronkels, aantekeningen en brieven van Simon Carmiggelt: boekantiquair Peter de Jonghe legt er f 21.800,- voor neer bij Veilinghuis Van Gendt. "Het is veel geld, maar ik vind het nog goedkoop", zegt hij.
vrijdag 30 De Belastingdienst laat in allerijl beslag leggen op bezittingen van Maarten LAmers, de baas van de Satanskerk, als Het Parool onthult dat hij de wijk heeft genomen naar Frankrijk.

December 1963

zondag 1 De 32-jarige fabrieksarbeider J.P.S. veroorzaakt een gasexplosie als hij zelfmoord pleegt. Ook zijn bovenburen, het bejaarde echtpaar Nienhuis, vinden de dood.
zondag 15 Vechtpartij in de Retiefstraat tussen agenten en jongeren die regelmatig de 53-jarige diamantbewerker L.S. en zijn 55-jarige echtgenote lastig vallen.
vrijdag 27 Onaangekondigde rioleringswerken leiden tot onvrede in de buurt rond de Reinier Vinkeleskade, nu de bewoners niet kunnen worden bevoorraad met kolen en stookolie voor de wintermaanden.