25 & 50 jaar geleden: Januari 1989 en 1964

Januari 1989

zondag 1 Stadsarcheoloog Jan Baart presenteert in de Zuiderkerk een bijzondere bodemvondst uit de Dijkstraat: een houten Madonnabeeld uit de 14de eeuw.
maandag 2 Alle bewoners van bejaardentehuis Vreugdehof in Buitenveldert worden door de brandweer geëvacueerd als een kerststukje vlamvat.
woensdag 4 Johannes Hendricus van Musscher, beter bekend als Johnny Jordaan, overlijdt op de leeftijd van 64 jaar.
maandag 16 Bewoners van de Willeskopstraat in Gein zijn de kakkerlakkenplaag na drie jaar helemaal zat. “Er is al zo vaak gif gespoten. Wij eisen nu dat alle gaten en kieren worden dichtgestopt”, zegt woordvoerster Monique Meijer bij aanvang van het kortgeding tegen Woningbedrijf Zuidoost.
dinsdag 17 Stadhuisambtenaren staken tegen het plan van B&W om het personeelbestand te halveren 650 mensen. “Amsterdam wordt onbestuurbaar zo”, meent een boze vakbondsbestuurder.
woensdag 18 Burgemeester Ed van Thijn wil snel duidelijkheid van de politie over de aanpak van een groep 200 tot 300 Noord-Afrikanen, die zich “in georganiseerde vorm” schuldig maakt aan straatcriminaliteit in de binnenstad.
PvdA-raadslid Els Agsteribbe pleit voor behoud van enkele oude havenkranen in de toekomstige nieuwe wijken in het Oostelijk Havengebied, als herinnering aan het glorierijke scheepvaartverleden.
zaterdag 21 Oorlogsmisdadiger Dries Riphagen kon in 1946 de wijk nemen naar Spanje dankzij een akkoord dat zijn handlangers hadden gesloten met twee Amsterdamse rechercheurs, zo blijkt uit een teruggevonden justitiedossier.
zaterdag 28 “Er wordt fantastisch veel meer voorgeschreven en gebruikt”, stelt apotheker H. Rasker-Prins na onderzoek onder Amsterdams huisartsen en apothekers over de “zorgwekkende” hoeveelheid slaap en kalmeringspillen die wordt voorgeschreven.
zondag 29. “De klap is bij ons harder aangekomen dan ze dachten”, aldus een geëmotioneerde burgemeester Ed van Thijn tijdens de jaarlijkse Auschwitzherdenking. De deelnemers voeren een stil protest tegen de door de regering voorgenomen vrijlating van de Twee van Breda.
dinsdag 31 Vier grote 18de-eeuwse schilderijen van Jurriaan Andriessen worden ontvreemd uit de regentenzaal van het voormalige Binnen Gasthuis, nu in gebruik van de Universiteit van Amsterdam.

Januari 1964

woensdag 1 Actrice Rika Hopper overlijdt in haar woning aan de Henri Polaklaan op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte.
donderdag 2 ‘Ome’ Henk Möhlman vertrekt voor een promotiestunt van Philips met zijn beroemde Amsterdamse draaiorgel De Klok naar het Caraïbisch gebied.
vrijdag 3 In Artis bevalt orang-oetan Coco van een zoontje.
donderdag 9 De Rivierenlaan wordt omgedoopt tot President Kennedylaan ter nagedachtenis aan de in november vorig jaar vermoorde president van de Verenigde Staten.
maandag 13 “Er wordt in de bouw links en rechts teveel gestolen”, vindt officier van justitie mr. W.K. baron van Dedem. Hij kondigt daarom aan als “bijdrage tot bestrijding van de woningnood” voortaan onvoorwaardelijke straffen te eisen tegen verdachten van bouwdiefstallen.
woensdag 15 Aan de Bernhard Zweerskade verdwijnen uit een geparkeerde auto van een handelsreiziger uit Nieuw-Loosdrecht twee koffers met 300 horloges ter waarde van f 50.000,-.
De houten Prof. Vening Meineszschool in de Jacob van Maerlantstraat wordt door brand verwoest.
vrijdag 17 Drie houten keten op het bouwterrein van het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit gaan in vlammen op. Mede vanwege de schoolbrand twee dagen eerder houdt de politie serieus rekening met brandstichting.
zaterdag 18 Na een dienst in de Portugees Israëlitische Synagoge aan het Jonas Daniël Meijerplein worden twee zilveren bokalen uit 1680 ter waarde van f 6000,- vermist.
woensdag 22 De zedenpolitie legt in een krantenkiosk aan de Rozengracht beslag op een partij van 6000 ‘aanstootgevende’ Deense fototijdschriften.
Incasseerder D.F. Belser van de Portugees Israëlitische Synagoge vindt op de binnenplaats een plastic boodschappentas met daarin de zaterdag ontvreemde eeuwenoude bokalen.
De recherche arresteert de 30-jarige tegelzetter J.A. omdat hij ter waarde van f 70.000,- sieraden en horloges heeft gekocht met ongedekte cheques van de gemeentelijke girodienst.
donderdag 23 De winkeliersvereniging van de Kalverstraat en de Heiligeweg geeft aan wethouder Joop den Uyl een financiële garantie voor de bouw van een grote parkeergarage in de Spuistraat.
zaterdag 25 De motortanker Delian Leto wordt bij de NDSM te water gelaten.