25 & 50 jaar geleden: Februari 1989 en 1964

Februari 1989

woensdag 1 Één fastfoodrestaurant is meer dan genoeg, vindt de stichting Winkeliersbelangen Nieuwendijk. Zij vraagt de Raad van State om de vergunning te schorsen voor vestiging van een Burger King pal naast concurrent McDonalds. “De leefbaarheid van onze winkelstraat wordt verder aangetast.”
donderdag 2 De Amsterdamse lagere scholen dreigen te vervuilen nu de stad de landelijke schoonmaaknormen heeft overgenomen, menen PvdA en Links Akkoord. Die zijn lager dan de Amsterdamse regels.
vrijdag 3 Een stoet van 120 Amsterdamse carnavalsverenigingen trekt door de stad onder leiding van stadsprins Gerrie Knetemann in een bierton.
150 mensen demonstreren bij het standbeeld van Wim Kan en Corrie Vonk op het Leidseplein tegen de aanwezigheid van minister Hans van den Broek bij de begrafenis van de Japanse ‘oorlogskeizer’ Hirohito.
zaterdag 4 Op de Wallen tekent zich een gewapende machtsstrijd af tussen de oude penoze en Joegoslavische criminelen die op zoek zijn naar nieuwe bronnen van inkomsten nu de politie het balletje-balletjespel heeft aangepakt.
maandag 6 Chansonnier Wim Hogenkamp (41), eigenaar van theater De Suikerhof aan de Prinsengracht, wordt doodgeschoten in zijn woning aan de Nicolaas Maesstraat. De politie denkt aan roofmoord.
dinsdag 7 Technischeverenfabrikant Tevema dreigt de vestiging in Sloterdijk te verlaten als de gemeente de erfpachtkosten niet verlaagt. “Wij begonnen 52 jaar geleden met f 3,25 per vierkante meter en betalen nu f 17,-.”
woensdag 8 Amsterdam krijgt er 400 agenten bij.
donderdag 9 Stadsdeel De Pijp wil het stijgend ziekteverzuim onder ambtenaren aanpakken door ze minder hard te laten werken.
zaterdag 11 Boze studenten confisqueren de nieuwe oplage van het VU-blad Ad Valvas uit protest tegen een advertentie van Shell. De advertentie ondermijnt de stellingname van de universiteit tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika, vinden zij.
dinsdag 14 Het African National Congress (ANC) opent in de Staalstraat een kantoor, gefinancierd door de gemeente.
woensdag 22 In Paradiso vindt een debat plaats naar aanleiding van de commotie over het boek De Duivelsverzen van Salman Rushdie.

Februari 1964

dinsdag 4 De officier van justitie eist vier maanden gevangenisstraf voor het roken van marihuana tegen schrijver Simon Vinkenoog (35).
woensdag 5 In de Sloterplas sterven 25 zwanenaan vitaminetekort, een kwart van de populatie.
zaterdag 8 De 22-jarige graficus R. de B. uit Heemstede bekent de diefstal van postzegels voor f 10.000,- uit een postzegelhandel aan de Nieuwezijds Voorburgwal.
maandag 10 Artis start de sloop van de populaire, maar versleten oude apenrots.
dinsdag 11 In vijf grote horecazaken worden 200.000 suikerzakjes verspreid met tips tegen autodiefstallen en inbraken.
maandag 17 De olietanker Frisia meert aan bij de NDSM-werf: het grootste schip ooit in de Amsterdamse haven weegt 85.000 ton en meet 252 meter.
Melkboer Van der Meulen uit de Commelinstraat ontdekt dat het geldkluisje onder zijn bed met f 500,- aan geld en spaarbankboekjes is gestolen.
woensdag 19 De 45-jarige plasticsnijder J.H. van der B. wordt opgebracht naar politiebureau Linnaeusstraat, omdat hij zijn 11-jarige zoon heeft aangezet tot het stelen van een brommer en een fiets in het Oosterpark.
donderdag 20 In de Rustenburgerstraat brandt de ceintuurfabriek van Brandel uit als een van de werkneemsters thee zet op een waxinelichtje naast zeer ontvlambare lijm.
zaterdag 22 Utrechtse Appie krijgt een messteek in zijn oog bij een vechtpartij in de Derbybar in de Lange Niezel.
donderdag 27 67 arbeiders van de artilleriefabriek bij de Hembrug worden op wachtgeld gezet vanwege de afnemende vraag aan wapens en munitie van de Nederlandse strijdkrachten.
vrijdag 28 De Amerikaanse familie Gilles vertrekt vanaf de stallen van de Heineken Brouwerij met een huifkar naar Moskou. De kar wordt getrokken door twee Zeeuwse kampioenspaarden, een geschenk van de bierbrouwerij.
Twee jaar gevangenisstraf? De 29-jarige vuilnisman Wolf G. moet even slikken als hij zijn vonnis hoort voor het afsteken van zielige verhalen aan bewoners en winkeliers, die hem dan uit mededogen geld of goederen gaven.