25 & 50 jaar geleden: Maart 1989 en 1964

Maart 1989

vrijdag 3 Het Stedelijk Museum opent de allereerste grote tentoonstelling over de schilder Kazimir Malevich die buiten de Sovjet-Unie wordt gehouden.
zaterdag 4 Boze boekhandelaren kopen bij The Dickens Bookshop alle exemplaren op van de Engelse editie van Salman Rushdie’s Satanische Verzen  uit protest tegen “het prijsstunten met een bestseller”.
maandag 6 In Oost wordt op straat het dikke strafdossier over een bende aangetroffen, met onder meer de verklaringen, namen en adressen van een aantal getuigen.
woensdag 8 De gemeenteraad gaat akkoord met de aanstelling van 250 stadswachten, zonder politiebevoegdheden, in het centrum.
donderdag 9 Het GVB start een beveiligingsproef van de ondergrondse metrostations: drie maanden lang is station Nieuwmarkt slechts toegankelijk voor reizigers met een kaartje.
zondag 12 “De tolerantie van de stad holt achteruit”, stelt levend kunstwerk Fabiola bij de herdoop tot Monument voor Afwijkend Gedrag van het beeld de Houtwerker op het Waterlooplein. Fabiola werd vorige week ‘zomaar’ in elkaar geslagen door de eigenaar van een patatzaak.
donderdag 16 Amsterdam krijgt een hogeschool voor het bankwezen. Dit European Finance Institute moet de stad voorzien van een “stevig middenkader” in de financiële sector, zegt minister Onno Ruding.
dinsdag 21 In het Rijksmuseum vraagt de 43-jarige M.R. aandacht voor zijn “moeilijke situatie” door met een mes een snee te maken in een schilderij van Bartholomeus van der Helst.
donderdag 23 270.000 Amsterdammers ontvangen een aanmeldingsformulier voor de aanvraag van de Stadspas, die korting geeft op voorzieningen en evenementen.
vrijdag 24 Amsterdam krijgt van de Hoge Raad toestemming om het in 1927 ingestelde fonds uit de nalatenschap van mevrouw Anna Cornelia Maria Reich voor “jongelingen uit de burgerklasse die aanleg tot studie hebben en speciaal voor de studie Geneeskunde” ook open te stellen voor aankomende studentes.
dinsdag 28 In de Westelijke Tuinsteden is tussen de bestaande bouw nog plaats voor 6000 woningen, aldus de Dienst Ruimtelijke Ordening.

Maart 1964

zondag 1 Een drinkgelag met methylalcohol aan boord van drie Noorse schepen kost twee schepelingen het leven. Elf anderen belanden met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis.
dinsdag 3 Drie kinderen van een gezin uit de Albert Cuypstraat zijn met nekkramp opgenomen in het Binnengasthuis.
donderdag 5 Tapijthandelaar H.P. Keijzer doet aangifte van de diefstal van zeven 3300 jaar oude Egyptische scarabeeën afkomstig uit het graf van farao Toetanchamon.
donderdag 19 In het centrum worden de parkeermeters in gebruik genomen. De verwachte grote toeloop van langparkeerders op betaalde parkeerterreinen en garages blijft uit.
vrijdag 20 Dagblad Het Parool richt een omroeporganisatie op die als aanvulling op de krant televisie en radio wil gaan maken voor Amsterdam.
zaterdag 21 Alle werknemers van Philips Duphar die afgelopen zomer door een explosie bij de productie van onkruidbestrijdingsmiddelen de huidziekte chlooracne hadden opgelopen, zijn uit de ziektewet.
vrijdag 20 Bij de Multatuliweg starten de wegwerkzaamheden voor de nieuwe Coentunnelweg, die de breedste weg ooit gebouwd in Amsterdam gaat worden.
dinsdag 24 Grote brand bij de firma G. Jongebloet, papier, lompen en metaalhandel, aan de Isolatorweg in Sloterdijk. Een voorraad van een miljoen kilo oud papier gaat in vlammen. Kortsluiting in de papierzaagmachine is de oorzaak.
In zijn woning aan de Da Costakade wordt het stoffelijk overschot gevonden van Anton Poldervaart (61), beter bekend als Bloemen Anton. Ruim 47 jaar verkocht hij bloemen in cafés en nachtclubs rond het Leidseplein.
woensdag 25 Commotie over de fout geparkeerde auto van prinses Beatrix op de Postzegelmarkt, waarvoor de politie geen bon uitdeelt. Commissaris De Ruiter: “Koninklijke auto’s worden toch niet bekeurd? Ik heb nog nooit gehoord dat iemand dat deed!”
Artis bestelt voor f 15.000,- enkele orang-oetans bij een opvangcentrum in Singapore.
donderdag 26 Drie werknemers van behangpapierfabriek Rath & Doodeheefver aan de Prinsengracht worden gearresteerd voor verduistering van behang ter waarde van f 12.000,-.