25 & 50 jaar geleden: April 1989 en 1964

April 1989

maandag 3 Het Gemeentelijk ziet niets in de wens van het ministerie van Sociale zaken dat alle werklozen zich persoonlijk moeten herinschrijven:  “Onmogelijk en ongewenst.”
donderdag 6 Amsterdamse havenbedrijven hebben de afgelopen weken tientallen illegale arbeiders geronseld voor het lossen van de vele cacaoschepen. “In tijden van uitzonderlijke drukte kom je nu eenmaal dit soort uitwassen tegen”, vindt een ondernemer.
zondag 9 Laten we ophouden met die “plichtmatige rivaliteit” tussen Amsterdam en Rotterdam, zegt oud-burgemeester Wim Polak tijdens een lezing in Paradiso. “Maar met behoud van de vermakelijke ruzietjes.”
dinsdag 11 De politie arresteert 72 Surinaamse zwerfjongeren en denkt hiermee een einde te maken aan een reeks van honderden gewelddadige berovingen en inbraken in de Bijlmermeer.
woensdag 12 Geen autoverkeer meer in de uitvalswegen Utrechtsestraat, Rozengracht en Vijzelstraat, bepleit het Links Akkoord.
donderdag 13 De VVD wil dat Amsterdam in strijd tegen het voetbalvandalisme desnoods zelf voetbalpasjes gaat invoeren als de KNVB in gebreken blijft. Burgemeester Ed van Thijn vindt het voorstel te ver gaan. “Maar er komt een moment dat de maat vol is.”
donderdag 20 “Het betere pornowerk is zo goed als uitgedroogd”, aldus J. Arkenhout van sekscinema Parisien in de Haarlemmerstraat. De bioscoop in het voormalige Rex Theater sluit binnenkort de deuren. De vaste klanten klaagden al over het verplaatsen van de openingstijden naar de middaguren. “Jullie zijn er alleen nog maar voor bejaarden en werkelozen.”
vrijdag 21 Rellenonderzoeker Peter Klerks raakt bij de tweedaagse ‘spektakelblokkade’ door het comité Shell uit Zuid-Afrika onder een politiepaard. Met  vijf gebroken ribben, een ingeklapte long en beschadigingen aan lever en nieren wordt hij opgenomen in het Sint Lucas Ziekenhuis.
maandag 24 Bij de politie-inval in een pand aan de Amstel worden alle 56 werknemers van vier illegale Turkse confectieateliers gearresteerd.
dinsdag 25 De 60 bewoners van acht panden in de Quellijnstraat 118-132 moeten hun woningen verlaten vanwege instortingsgevaar door grondverzakking. 

April 1964

donderdag 2 “We ontdekten dat er juist de laatste vier jaar zoveel nare voorvallen zijn geweest”, zegt Handelsblad-redacteur en VVD-raadslid Hans Gruijters bij de presentatie van het boekje Slaags met de politie: een documentaire. “Ik heb het vluchtig doorgebladerd,” reageert hoofdcommissaris Henk van der Molen, “maar ik kan er echt niets over zeggen.”
vrijdag 3 De NDSM wil studentenkamers gaan fabriceren in de vorm van losse units en presenteert daarom een plan voor twee studentenflats (1000 kamers) aan de Europaboulevard.
zaterdag 4 The Beatles bezorgen de 79-jarige Henk Stibbe een onverwachte meevaller. Hij is de baas van de Amsterdamse vestiging van Parlophone, een klein sublabel van platenmaatschappij EMI, en verkoopt maar liefst 280.000 plaatjes. Zijn commentaar: “Het is een teken des tijds dat van vier zulke onbelangrijke jongens zo’n spektakel gemaakt wordt.”
donderdag 9 Officiële opening van de brood- en banketbakkersvakschool St. Hubertus aan de Reinaert de Vosstraat.
vrijdag 10 Een ruitentikker weet op de fiets te ontkomen aan de politie met een gitaar uit de etalage van muziekwinkel Keverkamp aan de Reguliersgracht.
zaterdag 11 Amsterdamse bouwbedrijven aangesloten bij de Samenwerkende Patroonsvereniging ontvangen een zwarte lijst met namen en adressen van 207 bouwvakkers en 26 timmerlieden die niet meer aan het werk mogen omdat ze in staking zijn gegaan bij diverse bouwprojecten.
maandag 13 Honderden mensen zijn op de Nieuwezijds Voorburgwal getuige van een veldslag om een meisje uit een nachtclub tussen vijf Hagenaars en twee Amsterdammers. Pas na een half uur durven de opgetrommelde agenten in te grijpen.
dinsdag 14 De Amsterdamse politie laat kleine verkeersovertreders steeds vaker contant betalen om een proces-verbaal te ontlopen. In 1963 werden 81.304 transacties gedaan aan boetes tot drie rijksdaalders.
vrijdag 24 Opening in het Stedelijk Museum van de tentoonstelling van stadsbeeldhouwer Hildo Krop.
dinsdag 28 Tien winkeliers krijgen een boete voor ontbrekende prijskaartjes of verkeerd (te hoog) geprijsde artikelen.