25 & 50 jaar: juni 1989 en 1964

Juni 1989

donderdag 1 Het Holland Festival opent in het Muziektheater met de wereldpremière van De Materie, een opera van Louis Andriessen en Robert Wilson.
vrijdag 2 Amsterdammers met een auto moeten een bijzondere belasting betalen om parkeervoorzieningen mee te financieren, vindt de PvdA.
    Winti hoort in het ziekenfonds, zeggen antropologen van de Universiteit van Amsterdam na onderzoek onder Afro-Surinaamse Amsterdammers.
     De GGD en de Hubertusvereniging (hulpverlening aan moeders) zoeken een pand voor dagopvang van kinderen van verslaafde ouders.
zaterdag 3 De Thomashal van de voormalige ADM-scheepswerf krijgt een permanente bestemming als filmstudio, zodra de opnamen van Dick Maas’ nieuwe film Wings of Fame in de hal voorbij zijn.
    Boze straatmuzikanten demonstreren tegen het nieuwe gemeentelijke verbod op musiceren op straat met versterkers en blaas- en slaginstrumenten.
maandag 5 De politie pakt 60 illegale Noord-Afrikanen op bij een actie tegen de toename aan gewelddadige berovingen rondom de Dam, Damstraat en Damrak.
dinsdag 6 Een fiets- annex voetbrug over het IJ is nodig voor de ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oevers, vindt een gemeentelijke projectgroep.
 woensdag 7 Al na vijf jaar vertonen 200 nieuwe woningen aan het IJplein in Noord ernstige gebreken. Woningbouwvereniging Dr. Schaepman trekt f 2 miljoen uit voor renovatie.
vrijdag 9 De Anne Frank Stichting dient een verzoek in om het huis Merwedeplein 37-II, waar Anne Frank van 1934 tot 1942 woonde, op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.
dinsdag 13 Leraren van het Barlaeus Gymnasium willen dat rectrix Charlotte de Vries Lentsch, drie maanden na haar omstreden benoeming, met ziekteverlof gaat. 
woensdag 21 Het tekort woningbouwvereniging Nieuw Amsterdam blijkt te zijn gegroeid tot f  92 miljoen; reden voor B&W om bezuinigingen in de lopende begroting op te leggen.
zaterdag 24 De GVB gaat onderzoeken of tussen Damrak en Rokin een ondergrondse tram mogelijk is.
zondag 25 David Bowie geeft een concert in Paradiso; ruim 25.000 mensen kijken op het Museumplein mee op een groot videoscherm.
woensdag 28 De dienst Ruimtelijke Ordening kondigt een grootscheepse omvorming aan van het Damrak tot een autoluwe, chique flaneerboulevard.

Juni 1964

maandag 1 De driejarige Robbie van der Burgt valt acht meter naar beneden uit het raam van zijn ouderlijk huis aan de Palmstraat, maar houdt er slechts een hersenschudding aan over.
vrijdag 5 Op Schiphol wordt begonnen met de aanleg van het eerste stukje ondergrondse spoorlijn Amsterdam-Schiphol-Den Haag.
zondag 7 “Gemene dieven! Houd hen vast!”, roept een alerte buurvrouw nog, maar het mag niet baten. Twee mannen slaan de dubbele etageruiten in van juwelier Jos Inden in de Leidsestraat en gaan er al schietend met f 50.000,- aan sieraden vandoor.
donderdag 11 De Amsterdamsche Bank en de Rotterdamsche Bank kondigen een fusie aan. De nieuwe bank gaat Amsterdam-Rotterdam Bank heten en wordt de grootste van Nederland.
zaterdag 13 Jongeren kladden protestleuzen tegen de apartheidspolitiek van de Zuid-Afrikaanse regering bij het kantoor van de Holland-Afrika Lijn op het Spui.
woensdag 17 Het Nederlands Bijbelgenootschap.Feestelijke viert zijn 150-jarig bestaan met een bijeenkomst in hotel Krasnapolsky én een herdenkingsdienst met koningin Juliana in de Westerkerk.
vrijdag 19 “De Bijlmer wordt een zelfstandige gemeente”, stelt minister van Binnelandse Zaken Edzo Toxopeus in zijn Bijlmernota. Hij trotseert de felle woorden van burgemeester Gijs van Hall een week eerder: “Amsterdam dreigt in ontstellende en door niets gemotiveerde moeilijkheden te geraken als het niet zelf en in eigen tempo kan bouwen in de Bijlmerpolder.”
zondag 21 Een vechtpartij voor de televisie in het opvanghuis Elim van het Leger des Heils aan het Singel kost de dronken grondwerker F.H.R. (44) het leven.
maandag 22 Bij Sloterdijk schept de posttrein een stilgevallen auto op de overweg. De zwaargewonde bestuurder J. Swier (68) heeft het rode licht genegeerd. Zijn echtgenote, dochter en kleindochter weten de auto wel op tijd te verlaten.
woensdag 24 ‘Kruipauto’s’ zorgen voor zoveel verkeersopstoppingen dat B&W overwegen het verkeersreglement te wijzigen om de overlast tegen de gaan. De voertuigjes – die niet harder mogen dan 20 kilometer per uur – zijn razend populair onder mensen zonder rijbewijs.
dinsdag 23 Brede boulevards, moderne cascowoningen en kantoorkolossen. Dat is de toekomst van de Pijp, volgens een plan van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Havenwerken en NV Macobouw.