25 & 50 jaar geleden: mei 1989 en 1964

 25 JAAR GELEDEN


Maandag 8 mei 1989
Wraakgodinnen verstoren inaugurale rede Lodewijk Brunt.
Nog voordat hij zijn inaugurale rede (De magie van de stad) kan afsteken in de aula van de Universiteit van Amsterdam wordt Lodewijk Brunt geheel tegen de academische etiquette in getrakteerd op een klaterend applaus. De aanwezigen belonen de kersverse hoogleraar omdat hij zich staande weet te houden tegen een aanval van vijftien wraakgodinnen van de actiegroep Positief Ingreep Kollectief (PIK). De dames zijn boos omdat de universiteit hem heeft benoemd tot hoogleraar stadssociologie en niet de vrouwelijke tegenkandidaat Alison Woodward. Ze rollen spandoeken uit in de aula, scanderen slogans en bedelven Brunt op muziek uit een cassetterecorder met potaarde en bloemen. De stadssocioloog oogt nu meer als een stadspark. De actievoerders verlaten de aula, een ravage achterlatend. De onverstoorbare Brunt frist zich even op en begint aan zijn betoog: “Is de stad ten dode opgeschreven?”

Mei 1989
maandag 1 De dag na Koninginnedag pleit de Amsterdamse politie voor uitbreiding van het vergunningenstelsel voor de vrijmarkt. Woordvoerder Klaas Wilting: “Het begint steeds vroeger en het wordt te commercieel. Het trekt handelaren uit het hele land.”
woensdag 3 Violist en concertmeester Jaap van Zweden krijgt een bijzondere viool in bruikleen: een Guarneri del Gesù uit 1732. “Deze laat ik niet meer los... Dit is de hemel!”
vrijdag 5  De prijzen voor onroerend goed in Amsterdam stijgen explosief. Makelaars signaleren een stijgende belangstelling van “welgestelde buitenlanders” voor “de betere delen van de grachtengordel.”
maandag 8  De 753 blauwe gemeentelijke girobussen gaan van de straat af; vijftien exemplaren worden na restauratie aan musea geschonken.
woensdag 10  Zowel Artis als het Zoölogisch Museum hebben geen interesse voor de dode zwaardvis van 1,5 meter die uit het water van de Singelgracht is opgevist.
donderdag 11 Vijftig reclameborden strijden om de publieks- en vakjuryprijzen tijdens de Publex Billboard Boulevard op het Museumplein.
maandag 15  Het populaire Amerikaanse tv-programma Good Morning America zendt deze week uit vanaf de sluizen voor Carré. De redactie wil de Amerikaanse kijkers laten zien dat Amsterdam “meer is dan het Sodom en Gomorra aan de Amstel”.
dinsdag 16 In de Koestraat wordt de eerste paal geslagen voor herstel van de Bethaniënbuurt. De vele monumenten krijgen een opknapbeurt en er komt ook  sociale woningbouw.
zaterdag 20  Zanger Sjakie Schram, bekend van de carnavalshit Glaasje op, laat je rijden, overlijdt op 62-jarige leeftijd.
dinsdag 23 De gemeente gaat haar formulieren begrijpelijker maken. Veel bewoners lukt het niet er zelfstandig aanvragen mee te kunnen doen. 
donderdag 25  Kolonel A.G.A. Ligteringen overhandigt de sleutel van de Oranje Nassaukazerne aan burgemeester Ed van Thijn. De gemeente gaat de in onbruik geraakte kazerne uit de tijd van Napoleon verbouwen tot woonwijk met bedrijfsruimtes voor kleine bedrijfjes.
Zondag 28  “De mensen die het hebben het zien gebeuren deden niets”, zegt een bewoner van de Polanenstraat. Jongeren hebben op klaarlichte dag een 25-jarige moeder verkracht onder bedreiging van haar baby. Volgens een rechercheur zijn er recent nog drie soortgelijke “baldadige incidenten” geweest in de Polanenbuurt.

Mei 1964


maandag 18 mei 1964
DWS kampioen van de eredivisie
Op de laatste speeldag van de voetbalcompetitie speelt DWS in een uitverkocht Olympisch Stadion tegen GVAV voor de landstitel. “We fantaseerden ook over wat er zou gebeuren als we echt kampioen zouden worden”, herinnerde verdediger André Pijlman zich in Het Parool (mei 2012). “Maar gespannen waren we niet. Dat kwam pas bij het omkleden.”
Met een 3-1 zege verovert de club uit de Spaarndammerbuurt het kampioenschap. Na het laatste fluitsignaal barst in het Olympisch Stadion het feest los. Dolenthousiaste supporters bestormen het veld en nemen de spelers op de schouders. Topscorer Frans Geurtsen raakt zijn shirt kwijt.
In de Spaarndammerbuurt gaan de bewoners de straat op. Peter van Zwam kan zich die maandag nog goed herinneren: “Met een platte paardenwagen werden de voetballers, met onder andere Joop de Jong, Rinus Israel, Frits Vlinkenvleugel en Jan Jongbloed, door de buurt gereden.” André Pijlman staat op de kar en zwaait naar de feestende mensen. “Ze zeiden me dag, dus heb ik maar terug dag gezegd.”
Op de Dam wacht de spelers in Hotel Krasnapolsky een diner en receptie. Later volgt er nog een kampioensfeest in de Apollohal. André Pijlman ontvangt daar van een supporter een grote, zilveren aansteker. Een logisch cadeau in een tijd dat de meeste voetballers buiten het veld een sigarenzaak runnen.

vrijdag 1 De Koninklijke Eau de Colognefabriek voorheen J. C. Boldoot viert haar 175-jarig bestaan.
zaterdag 2  De 25-jarige chauffeur Henk Bonte heeft de dag van zijn leven. Eerst redt hij een 65-jarige uit het water van de Lijnsbaansgracht, vervolgens wint hij  op de kermis drie teddyberen, drie theelepels, twee schemerlampen en acht dozen bonbons.
zondag 3 De Amsterdamse Elly Koot (20) “welgeschapen, zeer blond en met grijze ogen” wordt gekroond tot Miss Holland 1964. Het fotomodel twijfelde jaren over deelname aan de missverkiezing. “Ik dacht nu ‘nee heb je en ja kun je krijgen’.”
De veiligheidsketting van het reuzenrad op de Nieuwmarktkermis schiet los. Moeder A.M. Bokslag-Peters maakt met haar drie zoontjes [Reinald (5), Erik (8) en Menno (9)] een metershoge val. “De jongens wilden niet in iets kinderachtigs...”
maandag 11 Na drie waarschuwingsschoten arresteert een gemeentelijke hellebaardier – een gewapende wachter met opsporingsbevoegdheid – op de Gevleweg twee Engelse matrozen voor het stelen van fietsen.
dinsdag 12  Huisvrouwen prijsbewust maken is de voornaamste taak van het Voorlichtingscentrum voor de Gemeentelijke Huishoudelijke- en Gezinsvoorlichting, zegt directrice W.J.G. Gunters-Hoffman bij de opening in het Houten Huis op het Begijnhof.
woensdag 13  Straatzanger Willem Visser, beter bekend als ‘Buikie’ van het Jordaan Cabaret, wordt begraven op de Oosterbegraafplaats.
vrijdag 15  Rietje Afink (13) uit de Jacob van Lennepstraat heeft het uitwisselingsprogramma van haar ULO met een Engels school verzonnen, zo blijkt. Zij is op 30 april door haar ouders op de boottrein naar Hoek van Holland gezet. Elk spoor ontbreekt. Rechercheur J.F. Heijdeman: “Een meisje dat zo geraffineerd kan acteren, heeft vast ergens onderdak gekregen.”
maandag 25  Europees-, wereld- en olympisch kampioene kunstschaatsen Sjoukje Dijkstra (22) uit Amstelveen tekent een profcontract met de Amerikaanse ijsrevue Holiday On Ice voor f 300.000,- per jaar. “Ik vind het wel jammer om de amateursport te verlaten. Ik was dol op het trainen en de wedstrijden.”
zondag 31 Ada Kok (17) van de Amsteldijk zwemt in het Engelse Blackpool twee nieuw wereldrecords en verplettert op het bal der kampioenen bij het twisten de Schotse zwemmer Bob McCregor: “She killed me!”