25 & 50 jaar geleden: Oktober 1989 en 1964

 25 JAAR GELEDEN

Oktober 1989
maandag 2 Amsterdam voert het rioolrecht in. Huiseigenaren gaan vanaf 1990 voor elke aansluiting op het riool f 53,- betalen.
dinsdag 3 Tijdens de ontgroening aan de VU raakt een eerstejaars verlamd. Het studentencorps mag niet langer meer zooien (bij de revers door elkaar schudden) en zich invechten (om een fust bier te roven) op de sociëteit. 
woensdag 4 Het Stedelijk Museum en het Van Goghmuseum willen “binnen afzienbare termijn” uitbreiden. De twee musea zijn verouderd en kampen met ruimtegebrek.
vrijdag 6 Hoofdcommissaris Eric Nordholt kondigt in Het Parool een nieuwe, harde aanpak aan van straatroof.
woensdag 11 De ijsberen in Artis worden getrakteerd op een in beslag genomen partij illegaal gevangen tong.
vrijdag 13 Het Ronald McDonaldhuis gaat open bij het AMC; familieleden van ernstig zieke kinderen kunnen daar overnachten.
zondag 15 Het eeuwfeest van het Centraal Station begint met de onthulling van het weer aangebrachte stadswapen boven de trap naast de Koninklijke Wachtkamer.
maandag 16 Chaos op de Beurs als na de beurscrash in New York afgelopen vrijdag ook de Amsterdamse aandelen een vrije val maken. Mede door een computerstoring moeten handelaren en beleggers machteloos toezien.
zaterdag 21 Het gemeentelijke computersysteem van de dienst Openbare Werken loopt vast op de koppeling van declaraties aan originele rekeningen.
donderdag 26 Een zeldzame theepot van Bauhausontwerpster Marianne Brandt gaat voor het recordbedrag van f 368.000,- weg bij veilinghuis Christie’s.
vrijdag 27 Prinses Margriet doopt de replica van de Oost-Indiëvaarder Amsterdam, die komt te liggen bij het Scheepvaartmuseum.
zaterdag 28 Het noodlijdende Concertgebouworkest verzorgt een benefietgalaconcert om geld binnen te krijgen voor drie formatieplaatsen.
Minst f 400 miljoen is nodig om de Bijlmer weer aantrekkelijk te maken voor verschillende groepen woningzoekenden, concludeert een werkgroep ingesteld door staatsecretaris van Volkshuisvesting Enneüs Heerma.
maandag 30 Niet alleen auto’s moeten weg van de grachten, ook de bomen, vindt architect Carel Weeber: “Bomen horen niet thuis langs de grachten, ze staan er pas honderd jaar. Het zonlicht op het water kan een betoverend spel spelen op de gevels.”
dinsdag 31 Een felle brand verwoest nagenoeg de gehele Muiderkerk aan de Linnaeusstraat, alleen de kerktoren blijft behouden.

zondag 22 oktober 1989
Feijenoordsupporter gooit bom in vak P stadion De Meer 
De klassieker Ajax-Feijenoord moet op 22 oktober 1989 nog beginnen, maar de spanning in stadion De Meer is al om te snijden. Na de warming-up deelt de stadionspeaker mee dat de aftrap “op verzoek van de politie en in overleg met scheidsrechter Blankenstein” een kwartier wordt uitgesteld. Als ze eenmaal uit de catacomben komen, gooien de Ajacieden bosjes bloemen in de supportersvakken. De 1600 Feijenoordsupporters in de vakken N en O slaan ze over.
Het gaat mis na de openingstreffer van Jan Wouters. Vanuit vak O wordt een fragmentatiebom gegooid in het aanpalende vak P met supporters van Ajax. De bom bevat vuurwerk, kogeltjes en schroot. De Mobiele Eenheid probeert tussen de vakken een stuk niemandsland te creëren. Na de Rotterdamse gelijkmaker, drie minuten voor de rust, valt er een tweede bom. Volwassen mannen staan te huilen. Vak O wordt ontruimd.
Er zijn veertien gewonden, drie verdachten worden gearresteerd. Politiewoordvoerder Klaas Wilting: “We hebben heel secuur gefouilleerd, maar het is onmogelijk om aan het lichaam van mensen te zitten. Deze bommen zijn te verstoppen in lichaamsholtes.”
De wedstrijd eindigt in een gelijkspel 1-1. De klassieker wordt daarna nooit meer in De Meer gespeeld en vak O blijft voorgoed gesloten voor bezoekers van de tegenstander.

Oktober 1964
maandag 5 Tien onberispelijk geklede kelners serveren voor het Hilton Hotel een ‘dierensnipperdagbanket’ aan 69 paarden en vier ezels.
In de Huidenstraat arresteren agenten van bureau Singel elf “in nozemkledij gestoken” jongeren na het omgooien van fietsen en brommers, het bekogelen van voorbijgangers met fietsbellen, het intrappen van ruiten en het in brand steken van een matras.
donderdag 8 “Dat zo’n vereniging van slapers al zo lang bestaat”, reageert kunstenaar Aat Veldhoen als zijn werk niet door de ballotage komt voor de najaarstentoonstelling van kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae.
vrijdag 9 De rondvaartspitsdienst lijkt mislukt. In de eerste week namen dagelijks slechts drie forensen de boot naar hun werk in het centrum.
woensdag 14 Zakenman Maup Caransa geeft toe dat hij bouwvakkers f 20.000,- heeft aangeboden als ze ondanks de stakingsgolf doorwerkten aan zijn projecten.
vrijdag 16 “We worden slapjanussen met kromme ruggen en met harten die steeds minder geweld raken aan grote inspanning”, waarschuwt E. Kuipers, gemeentelijk inspecteur voor lichamelijke opvoeding, in Het Parool. “Kom maar eens kijken bij de avondvierdaagse. Daar loopt de Amsterdamse jeugd te sjokken. Als je dat ziet, hoef je geen onderzoek in te stellen naar de conditie van de schooljeugd.”
dinsdag 20 Koffiebrander Douwe Egberts laat marktkoopman Pieter ten Bosch bij zijn kraam op de Vespuccimarkt arresteren, omdat hij ‘uit principe’ de koffie verkoopt onder de vastgestelde verkoopprijs.
zondag 25 Insluipers richten forse schade aan in het Amsterdams Lyceum aan het Valeriusplein. Gezien “enkele laatdunkende opmerkingen aan het adres van leraren op schoolborden”, denk de politie dat leerlingen of oud-leerlingen er achter zitten.
Baanwielrenner Gerard Koel wordt door zijn buren op de Jacob van Lennepkade gehuldigd na het behalen van een bronzen medaille op de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen in Tokio.
dinsdag 27 Bij de Nederlandsche Bank probeert de 75-jarige meneer Veenstra zijn half verbrande portefeuille met verkoolde resten van 41 biljetten van 100 gulden vergoed te krijgen. Hij had zijn spaargeld opgeborgen onder de kachel van zijn woonark in het Westerdok.
donderdag 29 Broei zet de lading kopra in het Indonesische vrachtschip Tjokroaminto aan de Oostelijke Handelskade in brand.

zaterdag 17 oktober 1964
Tienernachtfeest in Concertgebouw
“Met elkaar hebben de jeugdige artiesten er in de Amsterdamse muziektempel een interessant gebeuren van gemaakt voor een publiek dat duidelijk ‘in’ was”, oordeelt Het Parool over het Tienernachtfeest van de VARA in het Concertgebouw waar tienersterren als Rob de Nijs, Willeke Alberti en Johnny Lion 2300 teenagers aan het dansen krijgen. “Lawaaiig was het over het algemeen wel, het publiek wilde kennelijk laten merken dat men niet voor niets uit bed gebleven was.”
Zangeres Ria Valk (24) doet het anders. De Amsterdamse (geboren in Eindhoven, in 1949 verhuisd naar Amsterdam-Oost) zingt die nacht in het Concertgebouw een Franse chanson en níet haar grote hit Hou je echt nog van mij Rockin’Billy? Op de foto staat ze achter de microfoon rechts, geflankeerd door Rob de Nijs en Johnny Lion. “Ik kan het mij nog goed herinneren”, zegt Valk, die meteen het nummer begint te zingen, in haar auto op weg naar een optreden voor 500 vijftigplussers in Borculo.
“Toen ik voor de grap tegen Herman Stok vertelde dat die ‘grappige Ria Valk’ ook serieuze chansons kon zingen, was hij direct om. Ook Adamo vond dat ik prachtig Frans kon zingen.” Het is bij die ene keer gebleven: ze heeft daarna nooit meer in het Frans gezongen.