25 & 50 jaar geleden: mei 1990 en 1965

50 JAAR GELEDEN 1960

Maandag 10 mei
Amsterdamse student wint ruimtecursus in Verenigde Staten
 “Het was natuurlijk wel de tijd van het Apolloproject”, zegt Theo Kristel (69) als hij herinneringen bovenhaalt aan zijn ruimtevaartcursus in de Verenigde Staten. Vier jaar vóór de eerste maanreis wordt de negentienjarige Amsterdamse student samen met 58 gelukkigen, voornamelijk Amerikanen, uitverkoren voor een cursus van vijf weken rondom het Amerikaanse ruimtevaartprogramma van NASA. Hij studeert dan al een klein jaar in de buurt van Los Angeles. “Ik had in het eindexamenjaar op het Barlaeus Gymnasium een Amerikaanse studiebeurs gewonnen. Net als iedereen kende ik Amerika tot dan toe alleen uit de populaire films.”
Tijdens de cursus bezoekt hij vele locaties. Cape Canaveral, thuishaven van het Kennedy Space Center, bijvoorbeeld. “Ik had me bijna verslapen voor die excursie. Fascinerend hoor om per vliegtuig over zee aan te komen vliegen.” Ook de computers in controlecentrum Houston staan op zijn netvlies gegrift. “Door een raam mochten we kijken naar het binnenste van het heiligdom. Daar stonden vijf parallel geschakelde, enorme computers.”
Terug in Amsterdam begint Kristel de studie wis- en natuurkunde aan de Gemeentelijke Universiteit. “Al mijn in Amerika behaalde studieresultaten bleken in Amsterdam niets waard.” Heeft hij nog iets overgehouden aan zijn Amerikaanse avontuur? “Jazeker. Ik leerde daar programmeren en heb me in mijn verdere leven veel met computers bezig gehouden. Ook ben ik van Amerikaanse folkmuziek gaan houden. En een hele vervelende hooikoortsallergie is daar ook begonnen.”

maandag 3 “Judo is goed, maar een noodlicht ook”, reageert taxichauffeur C. J. Wilson na twee gewelddadige overvallen op taxichauffeurs. “Ondertussen gaan we door met judolessen, al is dat geen afdoende bescherming.”
dinsdag 4 De Gemeentelijke Middelbare School voor Meisjes wordt omgedoopt in Gerrit van der Veenschool, naar de in juni 1944 gefusilleerde verzetsstrijder. woensdag 5 Tienduizenden Amsterdammers herbeleven de bevrijding van mei 1945 met het verwelkomen op de Berlageburg, Vrijheidslaan en Churchilllaan van tientallen Canadese, Poolse en Franse veteranen.
vrijdag 14 De Engelse prinses Margaret en Lord Snowdon bezoeken de Leidsestraat en de bloemenmarkt aan het Singel. Ze bekijken veel, maar kopen niets. Daarna spoeden ze zich naar de receptie van het gemeentebestuur in het Rijksmuseum.
zondag 16 Wereldkampioen Jan Janssen wordt in het Olympisch Stadion door prins Bernhard gefeliciteerd met zijn eindzege in de Ronde van Nederland.
zaterdag 22 “Hoe zal Amsterdam er uitzien in 1975, in 1985 en in het jaar 2000?”, vraagt Het Parool in de PS-bijlage. De tweeling Robbert en Rudolf Das (36) uit Aerdenhout schetsen een stad met een kruispuntvrije autoweg om het centrum en hoge torenflats met ruime parkeergelegenheden en veel groen in de 19de-eeuwse wijken.
dinsdag 25 Binnenkort vertrekt een schip met Amsterdams leidingwater naar Gibraltar. “Zo goed is de kwaliteit van ons water”, zegt wethouder Frans van Wijck.
woensdag 26 Een explosie in de gasleiding veroorzaakt een groot gat in het wegdek in de noordelijke oprit van de Schellingwouderbrug. “Ik hoorde een gerommel alsof er een vrachtwagen met lege olievaten over de brug reed”, aldus een agent. “Daarna volgde een harde knal.”
dinsdag 25 ’s Nachts worden in modehuis Gerzon in de Kalverstraat twee dronken studenten aangehouden. Ze zijn binnengekomen via de bouwsteiger, maar verdwaald: ze zochten het leegstaande redactiegebouw van de Volkskrant, dat hun vereniging te koop zou zijn aangeboden.
vrijdag 28 Winkeliers van de Haarlemmerdijk en de Haarlemmerstraat willen voor hun steeds populairdere winkelgebied betere straatverlichting, zebrapaden en een parkeerverbod op zaterdagmiddag.
zaterdag 29 Een illuster eindexamenklasje van de Toneelschool geeft in de Stadsschouwburg een ‘openbare demonstratie’ bij hun eindexamen: Rudolf Lucieer, Carol van Herwijnen, Sjoukje Hooymaayer, Krijn ter Braak, Marja Kok en Jeroen Krabbé.


25 JAAR GELEDEN 1990

Maandag 14 mei
Saxofonist Hans Dulfer nieuwe directeur Paradiso
“Waarom ik in hemelsnaam directeur van Paradiso wil worden?” Saxofonist, autoverkoper, columnist en radiopresentator Hans Dulfer hoeft in mei 1990 niet lang over die vraag na te denken. “Dit is iets wat ik altijd al geambieerd heb. Dat klinkt misschien gek, maar ik heb hier op de openingsavond opgetreden”, antwoordt hij in het interview van Fons Dellen in Het Parool.
Hij had de poptempel vanwege een nieuwe sfeer vijf jaar gemeden, maar in 1990 is het weer zijn favoriete uitgaanscentrum. “Dan is het natuurlijk leuk als je daar kunt gaan werken.” Dulfer bruist van de ideeën. “Als ik met mijn muzikanten speel, heb ik ideeën over hoe ik iets wil. Maar als mensen mij iets aangegeven dat beter is, dan stort ik me daar op. Ik denk dat mijn functie bij Paradiso ook zo wordt. Het moet een soort wisselwerking zijn met de staf. En als zo’n wisselwerking op een gegeven moment niet lukt, wat ook kan gebeuren, dan stap ik met een vrolijk gezicht op en ben weg…”
Twee jaar houdt hij het vol. Een slepende controverse tussen staf en bestuur breekt hem op. Hans Dulfer is blij dat hij Paradiso weer kan verlaten, terug de muziek in.

woensdag 2 Eigenaar Christiaan Braun kondigt de sluiting aan van zijn particuliere Museum Overholland aan het Museumplein. Hij is verbolgen over het uitblijven van “enige vorm van medewerking van de gemeente”. Het tijdelijke Van Gogh Village op het Museumplein bij de grote overzichtstentoonstelling in het Van Goghmuseum is de druppel: “een circus”.

vrijdag 4 Het pensioenfonds ABP trekt zich terug uit de ontwikkeling van het KNSM-eiland tot nieuwe woonwijk, vanwege de slechte bereikbaarheid en het gebrek aan winkels.
Vier dagen na Koninginnedag is de binnenstad nog steeds erg vervuild. “Een treurige kwestie,” vindt Gabriëlle Eichholtz van de Vereniging Amsterdam City.
maandag 7 Bedrijven in Zuidoost moeten allochtonen in dienst willen nemen. Alleen met die ‘inspanningsverplichting’ komen ze in aanmerking voor opdrachten van het stadsdeel.
dinsdag 8 In de Frederiksstraat wordt het gebouw gekraakt waar de islamitische basisschool As-Siddieq zich wil vestigen. Politieke partijen, onderwijsgroep Oud-West en buurtbewoners vrezen segregatie. “Wij willen interetnische buurtscholen.”
vrijdag 11 Het Barbizon Hotel trekt f 3 miljoen uit om de Olofskapel (1450) op de Zeedijk te restaureren voor gebruik als congresruimte.
zaterdag 12 Het Arbeidsbureau gaat langdurig werklozen werven voor seizoenswerk op de bollenvelden.
dinsdag 15 300 van de 350 huisartsen in Amsterdam en Diemen worden aangesloten bij een computernetwerk voor de administratie en later ook de uitwisseling van patiëntengegevens.
 donderdag 17 “We kunnen beter gaan bouwen in de Haarlemmermeer of de Bollenstreek, dan in het IJmeer”, meent de vertrekkende directeur Jenno Witsen van de Rijksplanologische Dienst.
vrijdag 18 De Koninklijke Marine wil niet naar Den Helder verhuizen, zoals de Tweede Kamer wil onderzoeken. “Amsterdam is voor ons de centrale sector voor het vervoer van bijzondere diensten.”
dinsdag 22 Honderden binnenstadbewoners uitten op het stadhuis hun ongerustheid over de mogelijke aanleg van een metrolijn van Noord naar de RAI.
donderdag 24 Ajax blijft komend seizoen uitgesloten van Europees voetbal vanwege het staafincident in de wedstrijd tegen Austria Wien vorig jaar september. De nieuwe UEFA-voorzitter Lennart Johansson is teruggekomen op zijn standpunt dat het verbannen van clubs uit de Europese competities geen oplossing biedt voor supportersgeweld.