25 & 50 jaar geleden: juli-augustus 1990 en juli 1965

Dinsdag 13 juli
Politie faalt in optreden tegen mannelijke tippelaars
Sinds de sluiting van de openbare urinoirs op de Postzegelmarkt en de Munt is de krul bij de Raamsteeg op het Singel een favoriete afwerkplek van mannelijke prostituees geworden. Sigarenwinkelier W.M. van Elwe (hoek Heisteeg, iets verder) heeft er goed het oog op. "Ik heb niets tegen homoseksuelen, er komen er genoeg in mijn winkel, maar ik word gek van die brutale knapen die doen alsof zij in deze buurt de baas zijn."
Na een serie vrijspraken in rechtszaken treedt de Amsterdamse politie niet meer op tegen mannelijke prostituees. De jurisprudentie is toegespitst op 'publieke vrouwen' waarvan "redelijke wijze kan worden aangenomen dat het hun broodwinning is". Bij hun mannelijke collega's is dat een stuk lastiger, zegt hoofdinspecteur J.C. de Rhoodes van de zedenpolitie. "Er komen wel meer en meer schandknapen, vooral in de zomermaanden wanneer veel buitenlandse homoseksuelen naar Amsterdam trekken. Maar het zijn steeds anderen. En je moet als politieman zien dat er geld wordt gegeven." Collega-inspecteur H.J. Terhaar: "De rechterlijke macht wil meer bewijzen hebben, maar waar haal ik die vandaan?"

JULI 1965


vrijdag 2 De politie jaagt tot diep in de nacht op groepjes jongeren die het centrum volplakken met pamfletten tegen de rijtoer van kroonprinses Beatrix en haar verloofde Claus von Amsberg morgen. Vijftien plakkers, onder wie weekbladredacteur Joop van Tijn, student Bram de Swaan en columniste Renate Rubinstein, krijgen een proces-verbaal.
zondag 4 Beroepswielrenner Joop Captein (28) schiet na een ruzie over een vrouw de 37-jarige cafébaas L.F. van Ingen neer. Het slachtoffer wordt in het ziekenhuis een been afgezet.
woensdag 7 Amsterdams laatste zilversmederij, het familiebedrijf Helweg uit 1753, sluit de deuren aan de Rozengracht.
donderdag 8 De politierechter veroordeelt de 54-jarige zwerver Peter van der G. na zeven eerdere veroordelingen voor bedelarij tot zes maanden rijkswerkinrichting.
donderdag 15 Sinds het verbod op slag- en steekwapens op 1 juli zijn 381 stiletto's, 159 valmessen, 43 boksbeugels, 51 ploertendoders en zeven 'geheime' wapens ingeleverd.
Familie van de anderhalve week geleden neergeschoten cafébaas Van Ingen gooit wielrenner Joop Captein (de schutter) bij een stayerwedstrijd in het Olympisch Stadion van de tribune op de betonnen wielerbaan.
woensdag 21 Op Kattenburg start de Sanitaire Dienst van de GG en GD een groot offensief tegen ratten. Inspecteur Niesthoven: "De Katttenburgers hebben op het ogenblik al zo veel overlast door de sanering, elke rat is er een teveel."

JULI 1990


woensdag 4 Het nieuwe Heinekenbier Buckler mag door het ministerie van Volksgezondheid niet worden getapt omdat het door het geringe percentage van 0,8% alcohol te bederfelijk is.
vrijdag 6 Parkeerplaatsen en nieuwe garages moeten uitsluitend bestemd zijn voor "functioneel en essentieel autoverkeer", meent de Kamer van Koophandel. Geen forensen met een auto meer de stad in.
dinsdag 10 De politie arresteert een 33-jarige Amsterdammer op verdenking van betrokkenheid bij de bomaanslag op het kantoor van Iberia aan de Overtoom vorige maand.
donderdag 12 Het gebruik van de kleurstof Methyleen Blaauw bij vruchtwaterpuncties heeft in de loop der jaren bij achttien baby's in het AMC darmverkleving veroorzaakt.
maandag 16 Ondanks het besluit uit 1984 tegen nieuwe woonboten zijn er honderden illegale woonschepen bijkomen in Amsterdam.
vrijdag 20 De Amsterdamse rechtbank start een onderzoek naar het gebruik van azijnzuur bij zelfmoord binnen de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap.
zaterdag 28 Ajax dreigt met de bouw van een nieuw stadion in de Watergraafsmeer als de gemeenteraad niet akkoord gaat met een stadion in Zuidoost.

AUGUSTUS 1965

zaterdag 7 De Politie knuppelt op het Spui een provohappening rond het Lieverdje uiteen. Er worden zeven deelnemers gearresteerd.
woensdag 11 Door onbekende oorzaak loopt een deel van de IJtunnel in aanbouw onder water.
donderdag 12 Amsterdam overweegt zich officieel kandidaat te stellen voor de organisatie van de Wereldtentoonstelling van 1975.
vrijdag 13 Bewoners van de Czaar Peterstraat klagen over wegrottende kadavers van zwerfkatten op de binnenplaatsen van woningen.
woensdag 18 Weekblad Vrij Nederland onthult dat de politie op verzoek van het Rijksmuseum de nachtelijke insluiping door een dronken student van zeer goede komaf heeft verzwegen. Hij was binnengedrongen met ladders die na restauratiewerk waren blijven staan.
vrijdag 20 Een jonge leeuw uit Artis op weg naar Pakistan wordt bij een tussenlanding in Londen dood aangetroffen.
woensdag 25 In het water van de Jacob van Lennepkade wordt een aluminium koffer gevonden met een verminkt lijk.

AUGUSTUS 1990


woensdag 1 Amsterdam is het centrum voor het opnemen van 'snuff movies', waarin kinderen seksueel worden misbruikt en vervolgens omgebracht, zegt een Engelse organisatie voor weggelopen kinderen.
donderdag 2 Tiny Carmiggelt–de Goey, de weduwe van Simon Carmiggelt, overlijdt op 77-jarige leeftijd.
woensdag 8 De politie rolt een uiterst gevaarlijke jeugdbende op, verantwoordelijk voor tientallen gewapende overvallen op hotelportiers en straatberovingen. Rechercheur Rob Bloos: "Ze zijn allemaal stevig aan de coke, hebben geen enkel vooruitzicht behalve de criminaliteit."
woensdag 15 Gebouw Odeon (Singel 460) wordt door een felle brand zeer zwaar beschadigd. Herstel zal circa f 3,- tot f 4,- miljoen vergen.
vrijdag 17 In Amsterdam-Noord start de sloop van studentenflat De Zilverberg, ook bekend als 'Jumping Amsterdam' door het groot aantal zelfmoorden. Na de sloop komen hier 163 woningen.
vrijdag 24 Het pretentieuze uitgaanscentrum De Wereld aan de Nieuwezijds Voorburgwal sluit na 2,5 maand de deuren. Het beoogde publiek van zakenlieden en 'creatieven' blijft weg.