25 & 50 jaar geleden: september 1990 en september 1965

Zaterdag 18 september
Voetballers terug in schoolbanken voor middenstandsdiploma
"Jongbloed vertel jij eens wat over de arbeidswet." De doelman van voetbalclub DWS heeft volgens de verslaggever van Het Parool "nauwelijks meer moeite dan met een zachte terugspeelbal op zondagmiddag." Tot vreugde van leraar F.J. Muller, die de taak heeft om de voetballers tussen trainingen en wedstrijden op te leiden voor het middenstandsdiploma. Schooldirecteur G. Kesler constateert dat de jongens "er zin in hebben" en de noodzaak inzien van een opleiding voor het leven na het voetbal. Voor voetballer en oud-stratenmaker Joop Burgers is het een hele overgang: "Ik heb jarenlang niet meer in de schoolbanken gezeten en moet eigenlijk helemaal opnieuw beginnen." Ook Rob Rensenbrink, voormalig leerling-timmerman, vindt de meeste lessen pittig: "Maar ik begrijp het allemaal wel. En als profvoetballer heb ik genoeg vrije tijd, die ik nu nuttig kan besteden." Jan Jongbloed zoekt in de pauze onmiddellijk een asbak, tijdens de lessen mag er niet worden gerookt, en steekt een mentholsigaret op.

50 Jaar geleden september 1965

dinsdag 7 Op het Surinameplein zijn de nieuwe, volautomatische stoplichten in werking gesteld. De 80 verkeerslichten worden via 22 schakelkasten vanuit de PTT-centrale in de Filips van Almondestraat aangestuurd.
woensdag 8 VVD-raadslid Hans Gruijters vraagt na een fietstocht door de stad aan B&W of men "de aanschaf van vernietigingsapparatuur overweegt" om de de vele autowrakken op te ruimen.
vrijdag 10 Bij bedrijven in de Houthavens arresteert de rijkspolitie te water acht personen op verdenking van jarenlange, grootscheepse fraude met Afrikaanse boomstammen.
donderdag 16 Ongeveer 350 Amsterdamse taxichauffeurs in loondienst beginnen een 24-uurs staking om hun eis voor een minimumloon van f 110,- per week kracht bij te zetten.
zaterdag 18 De Sociale Verzekeringsbank is voor f 350.000,- opgelicht door de 27-jarige uitzendkracht René José André L. De spoorloze verdachte blijkt een psychiatrische patiënt te zijn.
maandag 20 Persfotograaf Bob Friedländer krijgt twee weken voorwaardelijk en f 75,- boete gulden voor het "ophitsen van enkele opgeschoten jongeren tot een vechtpartij tegen agenten" tijdens een 'nozemrel' in december bij het Amstelstation.
dinsdag 21 Het loopt storm bij de veiling van de inboedel van de gesloten lunchroom Heck's op het Rembrandtplein. Kees Manders verovert de kapitale bronzen kroon boven de ingang.
vrijdag 24 "Ik ben begonnen als manusje van alles in het aquarium", zegt apenverzorger M.A. Helm (63) bij zijn gouden jubileum in Artis. Als 13-jarige solliciteerde hij bij de dierentuin, nu is zijn apenpicknick een grote attractie.

zaterdag 25 "Ik hoop dat het product van uw gezamenlijke arbeid de katholieke gemeenschap gelukkiger zal maken", wenst minister Pieter Bogaers de werknemers van de Volkskrant toe bij de opening van het nieuwe kantoorgebouw van het katholieke dagblad in de Wibautstraat.
dinsdag 28 Provo Roel van Duijn wordt bij de achteringang van het Paleis op de Dam gearresteerd als hij prinses Beatrix een pamflet wil overhandigen bij haar terugkeer van een middagje winkelen.
donderdag 30 Filmproducent Pieter de Man komt weer op vrije voeten nu hij niet langer verdacht wordt van de moord op de Engelse filmregisseur Claude Berkeley. Het slachtoffer werd enkele dagen geleden in zeildoek gewikkeld aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal.

25 Jaar geleden September 1990

Dinsdag 25 september
GVB-trambestuurders weigeren ritten op aidstram
"Het gaat maar om drie of vier trambestuurders die er moeite mee hebben", sust een GVB-woordvoerder de commotie rondom de werkweigering van het trampersoneel op de speciale aidstrams. "Zij vinden dat de boodschap te onduidelijk is." De zeven trams rijden op initiatief van Museum Fodor rond met een aidsboodschap van de Canadese kunstenaarsgroep General Idea. Behalve onbegrip is er ook geweld. De stickers, die over de lengte van de tramstellen zijn geplakt, worden regelmatig vernield. Een ongekende situatie, want niet eerder zijn kunstzinnige of commerciële boodschappen aanleiding tot agressie geweest. Museumconservator Fred Wagemans: "Vreemd dat op straat maar weinig blijkt van die beroemde Amsterdamse tolerantie." Het GVB verspreidt informatie over het kunstproject onder het trampersoneel. Er zit een dienstbevel bij: "want de trams moeten wel gewoon de straat op."

zaterdag 1 Al het klinische aidsonderzoek in Nederland wordt ondergebracht in het onafhankelijke Nationaal Aids Therapie Evaluatie Centrum in het Academisch Medisch Centrum.
maandag 3 De failliete stichting De Waag dient een schadeclaim in tegen de gemeente: "Wij hebben geen eerlijke kans gekregen."
dinsdag 4 Brandweerman Cor Ronner luidt de noodklok over de onderbezetting van het brandweercorps: "Elke dag is er tenminste één kazerne in de stad gesloten."
woensdag 5 "De toekomst voor Amsterdam ligt onder de grond", is de conclusie van een studie naar een nieuw busstation. Medio 1992 kan met de bouw van een busstation onder het Stationsplein worden begonnen.
zaterdag 8 Ajax hoopt met uitgifte van aandelen de bouw van een nieuw stadion bij Strandvliet toch te kunnen financieren nu de oorspronkelijke medefinanciers zijn afgehaakt.
dinsdag 11 De geplande sloop van 3000 woningen in de Bijlmer is niet langer per se nodig, vindt wethouder Louis Genet. Hij wil eerst weten hoe het verbeteren van de woonsituatie uit pakt.
woensdag 12 Nog maar weinig betrapte zwartrijders in bus en tram betalen hun boetes meteen aan de controleurs, sinds het bedrag op 1 augustus fors is verhoogd. De meesten wachten de acceptgiro af, die is f 45,- lager.
donderdag 13 Er zijn 50 bezwaarschriften tegen de bouw van een appartementencomplex op de hoek van de Kalfjeslaan en de Amsteldijk: veel te hoog en te massaal. Architect Cees Dam: "Ze willen zeker dat ik een gebouw maak zoals die oude boerderijen hier?"
dinsdag 18 De stichting F-side wordt opgeheven, een uitvloeisel van het staafincident xyxx.
woensdag 19 Burgemeester Ed van Thijn ontneemt raadslid Wim Beaux van de Centrum Partij het woord als hij alle buitenlanders kwalificeert als rovers en aanranders.
vrijdag 21 Raadslid Eberhard van der Laan (PvdA) bepleit langere gevangenisstraffen tegen junks: "Een verslaafde is na slechts drie maanden cel nog steeds verslaafd."
maandag 24 De Gaasperplas verdient bescherming tegen verdere aantasting als habitat van bijzondere ongewervelde waterdiertjes, aldus een rapport van Macrofauna.
vrijdag 28 De Zuid-Afrikaanse ANC-voorman Govan Mbeki neemt in de aula van de Universiteit van Amsterdam het eredoctoraat in ontvangst dat hem in 1979 tijdens zijn detentie op Robbeneiland werd verleend