25 en 50 jaar geleden: november 1990/december 1990

50 JAAR GELEDEN

November 1965
dinsdag 2 De regering buigt voor de wil van kroonprinses Beatrix om per se in Amsterdam te trouwen met haar lief Claus von Amsberg.
donderdag 4 Diamantslijperij Asscher krijgt de opdracht om een op Borneo gevonden diamant van maar liefst 32 gram en 166 karaat te slijpen.
dinsdag 9 Een grote kolonie spreeuwen zorgt voor grote overlast op het Leidseplein. "Bij het begin van de avond komen ze in zwermen hier naartoe," aldus parkeerwacht G. Eindhoven. "De auto's zijn binnen een mum van tijd volgescheten."
donderdag 11 Juwelier Herman Schipper aan de Heiligweg speelt een rol in de Franse film De wereld wil bedrogen worden van regisseur Roman Polanski, waarvan een deel is opgenomen in Amsterdam.
zaterdag 13 De marechaussee neemt uit angst voor anti-Clausdemonstraties van provo de bewaking van het Paleis op de Dam over van politiebureau Singel.
dinsdag 23 Leerlingen van de Goeman Borgesiusschool vinden glasschilfers in flesjes schoolmelk.
donderdag 25 "Maar ik heb meer dan veertig mensen uit de grachten gered", klaagt Ome Huib van Zeist als de stadsreiniging drie schuiten vol afval uit zijn woning aan de Krom Boomssloot haalt.
dinsdag 30 Een 19-jarige leerlinge van de Kunstnijverheidsschool in de Gabriël Metsustraat heeft tuberculose. Ruim 50 leerlingen worden nu onderzocht.

December 1965
woensdag 8 Kolendampvergiftiging kost een 19-jarige moeder en haar 1,5 jaar oude dochtertje het leven op een woonboot aan de De Wittenkade. Oorzaak is een verstopte schoorsteen.
donderdag 9 Stortregens zorgen voor grote overlast. Daken waaien weg, kelders lopen vol en 26 mensen moeten door de gemeentelijke rampendienst worden opgevangen.
vrijdag 10 Rechercheurs van bureau Singel tasten na sporenonderzoek en getuigenverhoor in het duister over de spoorloze verdwijning van de Amerikaanse hoogleraarpatholoog Richard Follis in het Amsterdamse nachtleven.
dinsdag 14 Opnieuw zware regenbuien. Nu vallen ruim 700 telefoonaansluitingen uit door stijgend grondwater.
woensdag 15 De gemeente kondigt de afbraak van de Haarlemmer Houttuinen aan. 1200 woningen en 275 bedrijfspanden moeten plaatsmaken voor een nieuwe, verhoogde verbindingsweg tussen de Haarlemmerweg en de Prins Hendrikkade.
dinsdag 21 De Tweede Kamer stemt in met bebouwing van de Bijlmermeerpolder door Amsterdam.

Woensdag 8 december 1965:
Pleidooi voor betere huisvesting voor buitenlanders
Er werken deze winter 1500 geregistreerde buitenlandse contractarbeiders in Amsterdam. Na de vorstperiode worden er nog 272 Turkse bouwvakkers verwacht, die in de woningbouw in Amsterdam-Noord aan de slag gaan. Zij worden ondergebracht in het speciaal voor hen gebouwde woonoord Atatürk Yurdu. "Niet riant, maar wel zeer doelmatig en in vele gevallen ongetwijfeld beter dan deze arbeiders in eigen land gewend zijn", stelt het Het Parool vast.
De andere buitenlandse werkkrachten wonen en leven volgens H.J. Fritschek, directeur van het Interparochieel Sociaal Charitatief Centrum (ISCC), zo slecht dat hij spreekt van discriminatie. Hij is ontstemd over de belabberde omstandigheden waaronder Italianen en Spanjaarden in de stad moeten leven. Hij kent een keldertje aan de Amstel waar negen Portugezen opeengepakt wonen. "Als je die mensen hier naartoe haalt en je kunt ze geen onderdak geven dan moet je ze niet halen, waarom moeten al die jongens op die kleine en schandalig dure kamertjes zitten?"

 

25 JAAR GELEDEN

November 1990
zaterdag 3 De binnenstad verliest economisch terrein. Er zijn inmiddels minder dan 80.000 arbeidsplaatsen en het aantal vierkante meters kantoorruimte is ook fors gekrompen.
maandag 6 Burgemeester Ed van Thijn en voormalig minister van Justitie Frits Korthals Altes spelen zichzelf in de film van cineast Barbara den Uyl over de dood in 1985 van kraker Hans Kok in een cel op het hoofdbureau van politie.
vrijdag 9 Het bestuur van voetbalvereniging RKAVIC pleit voor het invoeren van transferbedragen in de top van het amateurvoetbal om het ronselen van spelers bij andere hoofdklassers in de regio tegen te gaan.
maandag 12 Uit vrees voor een nieuwe Bijlmermeer mag Amsterdam van het kabinet geen 20.000 tot 50.000 woningen in het IJmeer bouwen, maar slechts 15.000.
woensdag 14 De gemeenteraad stemt in met gedeeltelijke sloop van de Bijlmermeer en forse bouwkundige ingrepen, waaronder de bouw van dure koopwoningen.
donderdag 27 Amsterdams 700.000ste inwoner, analiste Margaretha Vochteloo (21), heeft een treurige boodschap bij de feestelijke koffie in de ambtswoning van burgemeester Ed van Thijn: zij is bang in de stad en verhuist in maart naar Almere.

December 1990
woensdag 5 De nieuwe sneltram naar Amstelveen kan het passagiersaanbod niet aan en vijf van de dertien voertuigen zijn defect.
vrijdag 7 Het VU ziekenhuis wil het aantal operaties voor geslachtsverandering van 24 naar 62 uitbreiden.
woensdag 12 Het onlangs gesloten betonnen urinoir op de hoek Amstelveensweg / Schinkelhavenstraat was een ontmoetingsplek voor homoseksuelen en moet daarom "absoluut" weer open, zegt het deelraadslid-Zuid Arthur Zielhorst.
zaterdag 15 Opnieuw wordt in de discotheek iT een bezoeker onwel na het drinken van een drankje waaraan de giftige, verdovende stof atropine is toegevoegd.
maandag 17 Het uitzetten van illegale vreemdelingen gaat volgens hoofdcommissaris Eric Nordholt voorbij aan de maatschappelijke realiteit: "De enorme stroom vreemdelingen die uit het Oosten naar het Westen komt, zorgt voor sociale problemen die opgelost zullen moeten worden."
zaterdag 29 Politiebureau Warmoesstraat heeft een week lang op "crepeersterkte" moeten werken, klaagt wijkteamchef John Engberts. Agenten moesten in het Westelijk havengebied Amerikaanse munitietransporten begeleiden op weg naar de Golfoorlog in Irak.

Dinsdag 13 november 1990:
Architect Rem Koolhaas: "Sloop Bijlmer is een soort fetisjisme"
Flats slopen in de Bijlmermeer? Aan de vooravond van het raadsdebat begrijpt architect Rem Koolhaas niet dat deze optie serieus wordt overwogen. "Sloop is pure symboliek. Een soort fetisjisme, met de echte aanpak van de problemen heeft het niets te maken." Vier jaar geleden vroeg de gemeente hem om een oplossing voor de noodlijdende wijk. "Nog nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid is geprobeerd 50.000 mensen gelukkig te maken met een stedelijk leven dat is verschraald tot wandelen, pootjebaden, vissen en spelen." Om de saaie woonomgeving te doorbreken, stelde hij verlevendiging voor met marktpleinen, winkels en horeca. Ideeën die werden verworpen door de deelraad Bijlmer, maar inmiddels wel zijn verankerd in het nieuwe stedenbouwkundige plan. "Ik krijg de indruk dat sloop vooral een financieel-bureaucratische noodzaak is." Wil hijzelf aan de slag? "Nee. De vraag wat de Bijlmer nodig heeft, is niet zo makkelijk te beantwoorden. De krachten die de stedelijke nieuwbouw bepalen, zijn zó instabiel."