25 en 50 jaar geleden: januari 1991/januari 1966

50 JAAR GELEDEN

Januari 1966

zaterdag 1 Oudejaarsvandalisme op het Van Beuningenplein: acht brandweermannen worden bij het blussen van een straatbrand gemolesteerd door tientallen jongens.
dinsdag 4 De organisatie van de Olympische Spelen in 1972 gaat volgens een eerste schatting f 800 miljoen kosten, inclusief de bouw van een Olympisch Stadion en een Olympisch Dorp en de voltooiing van de metrolijnen naar de Bijlmermeer.
dinsdag 12 Een monteur van garagebedrijf Olthof aan de Admiraal de Ruyterweg demonteert per abuis de verkeerde voor de deur geparkeerde witte Citroën.
vrijdag 15 Bij de Vrije Universiteit bezorgt een oplegger op 32 wielen een Philips-magneet van 80.000 kilo voor een cyclotron (deeltjesversneller) om atoomonderzoek mee te doen.
De Olympische droom van Amsterdam spat uit elkaar, nu de regering heeft besloten niet garant te willen staan voor de financiering.
dinsdag 18 Politiebureau Singel gaat strenger optreden tegen in smalle stegen geparkeerde auto's; bij brand kunnen die het blussen danig in de weg staan. "Dat hebben we laatst nog meegemaakt bij een brand in de Watersteeg", zegt inspecteur Henk Terhaar.
donderdag 20 De Stadsschouwburg start een proef met het telefonisch reserveren van plaatsbewijzen. De gemeenteraad had geklaagd over de "belabberde openingstijden van de kassa": alleen tussen 10:00 en15:00 uur.
vrijdag 21 De 30-jarige boekbinder J.S. gaat er na gewapende roofoverval op uitzendbureau Manpower aan het Rokin met f 1300,- vandoor uit de met f 50.000,- aan weeklonen gevulde kas. Ver komt hij niet: na een wilde achtervolging grijpt de manager hem met hulp van een voorbijganger in de Nes bij de kladden.
maandag 24 "Ik zat in mijn kamer toen ik opeens gerommel hoorde en mijn balkon naar beneden zag zakken", vertelt mevrouw W. Burger uit de Kievitsstraat 56 in Amsterdam-Noord na het instorten van twee balkons.
vrijdag 28 Het urinoir voor de ingang van de Westerkerk wordt verwijderd, omdat het in de weg zou staan van de draaicirkel die de Gouden Koets moet maken bij de trouwerij van prinses Beatrix en Claus von Amsberg.
maandag 31 De politie zet alle 26 solomotoren en 26 zijspanmotoren van bureau Overtoom in voor een gegarandeerde verkeersdoorstroming in het centrum.

Zondag 5 januari 1966
Start bouw Grand Hotel Caransa aan de De Boelelaan
Bij het slaan van de eerste paal voor zijn Grand Hotel Caransa (506 bedden) aan de De Boelelaan zit Maup Caransa vol inspiratie opgedaan tijdens een zakenreis naar de Verenigde Staten. Zo zag hij in Philadelphia de ondergrondse parkeergarage van de toekomst. "Je rijdt binnen over een metalen plaat, neemt een kaartje uit een automaat, parkeert op de eerste de beste vrije plaats en wandelt naar buiten. Als je de auto ophaalt, rij je in een aangegeven richting de garage uit, passeert een hokje waarin een juffrouw zit. Je geeft het kaartje, dat ze in een kasregister stopt. De prijs verschijnt op een verlicht transparant aan de buitenkant, waarna je betaalt. Zo'n garage wil ik ook op het Rembrandtplein." De zakenman is overigens geen groot bewonderaar van "the American way of life", want het openbaar vervoer is er vies en de service in de horeca belabberd. De jongeren "zijn de hele dag alleen maar met seks bezig" en deugen dus ook niet.

25 JAAR GELEDEN

zaterdag 5 Bureau Stadswacht trekt de stadwachten na meerdere gewelddadige incidenten terug uit de Leidsestraat. Automobilisten en fietsers hebben weer vrij spel in dit voetgangersgebied.
Bij een gewapende overval op snackbar 't Hoekje aan de Middenweg wordt de 45-jarige eigenaar door de twee jonge daders doodgeschoten.
De spoorwegpolitie veegt het Centraal Station schoon als een door Twentse studenten georganiseerd 'ludiek festijn' ter gelegenheid van de invoering van de ov-studentenkaart uitloopt op een chaotisch zuipfestijn. De NS ondersteunde het beoogde feestje met de inzet van extra treinstellen en gratis zakjes studentenhaver.
maandag 7 Buren van de Joegoslavische beeldhouwer Slavomir Miletic eisen strengere controle op naburige woonschepen als zijn drijvende atelierwoning aan de Prins Hendrikkade voor de tweede maal door brand wordt getroffen: "Sommigen van ons hebben net hun olietanks vol laten gooien voor de winter."
dinsdag 8 Wethouder Louis Genet wijst 35 grote panden aan voor de opvang van 700 asielzoekers. Amsterdam komt daarmee tegemoet aan de wens van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur voor huisvesting van één asielzoeker per 1000 inwoners.
Vandaag vijf gewapende overvallen: op vergaderende ouders in een middelbare school, op een drankenhandel, een boekwinkel, een bank en een wedkantoor.
donderdag 10 Na een reeks van 60 gewapende overvallen in drie weken tijd maakt de politie 150 agenten vrij voor grootscheepse actie, zoals de aanleg van alarmsystemen, surveilleren op vaak getroffen winkelcentra en het hinderlijk volgen van "bekende daders".
Start van de sloop van het geboortehuis van Theo Thijssen in de Eerste Leliedwarsstraat, dat zal worden herbouwd tot klein museum.
donderdag 24 Amsterdamse ambtenaren moeten voortaan maar in hun eigen tijd naar de dokter gaan, vindt wethouder Piet Jonker. Hij is het hoge ziekteverzuim van 14% hartstikke beu.
zaterdag 26 Schrijver en dichter Johnny van Doorn, alias The Selfkicker, overlijdt op 46-jarige leeftijd.
woensdag 30 De stadswachten keren binnenkort terug in de Leidsestraat. Voortaan krijgen zij steun van de politie als zij te maken hebben met agressieve automobilisten en fietsers.
donderdag 31 Het Amsterdamse politiekorps heeft zulke goede resultaten geboekt bij het werven van allochtone agenten, dat het in de Balie de eerste FNV-wisseltrofee voor positieve actie naar etnische minderheden krijgt.

Zaterdag 19 januari 1991
Uitbraak van de Golfoorlog
De dreigende Golfoorlog zorgt voor een hamsterwoede in supermarkten en een recordomzet bij legerdumpzaken, die de gasmaskers niet kunnen aanslepen. Op 18 januari loopt een protest bij het Amerikaanse consulaat tegen de oorlogsdreiging uit op een gewelddadig treffen met de politie. Een etmaal later beginnen de geallieerde bombardementen op Irak. In een extra zondagseditie maakt Het Parool melding van lege winkelschappen in filialen van Albert Heijn. Op de Auschwitz-herdenking zegt burgemeester Ed van Thijn humanitaire hulp toe aan Israël en aan Joodse hulpverleningsinstellingen in de stad. De jaarlijkse carnavalsoptocht wordt afgelast. De Amsterdamse bevolking is "absoluut niet in een feeststemming", legt verenigingsbestuurslid en politiewoordvoerder Klaas Wilting uit. Op het stadhuis praten Joodse en moslimorganisaties met elkaar om conflicten als gevolg van de oorlog te voorkomen. De gemeente trekt f 30.000,- uit voor het opzetten van telefonische aanspreekpunten door de Stedelijke Raad van de Marokkaanse Gemeenschap en de Stichting Landelijke Werkgroep van Nederlandse Immigrantenvrouwen. En zaterdag de 26ste nemen tienduizenden mensen deel aan een anti-oorlogsdemonstratie.