25 en 50 jaar geleden: februari 1991/februari 1966

50 JAAR GELEDEN

Februari 1966


woensdag 3 De gemeenteraad stemt in met ruimere openingstijden voor souvenirwinkels, die mogen in het seizoen open blijven tot 22.00 uur.
zaterdag 5 Het Britse tieneridool Dave Berry verstopt zich in een leeuwenwagen van Circus Toni Boltini op het Museumplein om honderden opdringerige tienerfans te ontvluchten.
maandag 7 In de Lootsstraat dringt de 71-jarige gepensioneerde slager S. van der W. het huis van zijn 58-jarige ex-vrouw binnen en steekt haar vier keer met een slagersmes in de rug. Zijn zelfmoordpoging mislukt
woensdag 9 Autohandelaar en beroepsbokser Wim Snoek (38) wil nog één keer schitteren in een Amsterdamse ring. "Als ik goed train en me serieus voorbereid kan ik in een wedstrijd tegen een sterke buitenlandse bokser laten zien dat ik niet als een oude man afscheid neem."
vrijdag 11 De stadsreiniging rukt met groot materieel uit om de straten te pekelen nu ook Amsterdam wordt overvallen door winters weer. Fietsers gaan bij bosjes onderuit, de aanrijdingen zijn ontelbaar. Op de beijzelde Zwanenbrugwal raakt fotograaf Philip Mechanicus met zijn lelijke eendje te water.
zaterdag 12 Het openbaar vervoer kan alleen met eigen, kruisingsvrije banen de concurrentie aan met het andere verkeer aan, concludeert Ed van Thijn in een rapport voor de Wiardi Beckman Stichting. Ideaal is een ondergrondse metronetwerk, tramtunnels en een fijnmaziger spoornet met meerdere stadsstations.
donderdag 17 De schrijvers Aya Zikken en Gerard Kornelis van het Reve moeten halsoverkop hun woningen in de Rozendwarsstraat 9 verlaten als de brandweer het pand gedeeltelijk sloopt met het oog op de gevaarlijk hellende voorgevel.
Vrijdag 18 Brandweerman J.M. Goldstein (26) redt drie van vijf kinderen die alleen thuis zijn gelaten uit de vlammen?
donderdag 24 Tien auto's raken bij het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium bedolven onder stenen als een muur van de naastgelegen Seven-Up Bottling Company omvalt door een windhoos.
zaterdag 26 In de Willem Kraanstraat in Slotermeer wordt een borstbeeld onthuld van Willem Kraan, een van de initiatiefnemers van de Februaristaking in 1941.
maandag 28 De rechter geeft musicus-schilder C.J. van D. f100,- boete voor zijn nachtelijke insluipen van het Rijksmuseum. "Ik had mijn ondertrouw gevierd in nogal wat cafés en ben mijn aanstaande vrouw ergens kwijtgeraakt", zegt deze.

Vrijdag 4 februari 1966
Gesteggel over 'maatschappelijke status' chauffeur
Het provinciebestuur van Noord-Holland zet een streep door de verhuizing van het gezin van de 25-jarige vrachtwagenchauffeur Hans Looy naar de Gloriantstraat 22-II in Bos en Lommer bij het Waterlandplantsoen (foto: de tweede flat van links). De particuliere huiseigenaar vindt een chauffeur niet passen bij de 'maatschappelijke status' van de overige bewoners en krijgt gelijk van de provincie, ook al is etagewoning toegewezen door de gemeentelijke dienst Volkshuisvesting. Bewoners als de expediteur J. Gremmen en politiecommissaris F. van Ingen Schenau verklaren in Het Parool geen bezwaar te hebben. Het gemeentebestuur reageert met verbazing: "In Amsterdam houden we geen rekening met standsverschillen. Maar als we dat wel doen, dan wonen een expediteur en politiecommissaris voor f 91,- per maand ver beneden hun stand." Mevrouw Looy is vooral verdrietig. "Ik denk er zo weinig mogelijk aan, want anders moet ik huilen." Geschrokken van alle negatieve publiciteit benadrukt de provincie dat de beslissing louter op juridische gronden is genomen. Eind februari krijgt Hans Looy de sleutels van een driekamerwoning in de Lucellastraat, een steenworp verwijderd van de Gloriantstraat.

25 JAAR GELEDEN

Februari 1991


zaterdag 2 De Amsterdamse politie moet voortaan een bepaalde percentage van de hogere functies reserveren voor allochtonen en vrouwen. Alleen dan zal de racistische en seksistische houding van de "witte mannelijke personeelsleden" veranderen, denkt chef werving Henry Bel.
maandag 4 De politie slaat een blokkade voor de deuren van de Amsterdamse Effectenbeurs tegen de Golfoorlog hard uit elkaar.
woensdag 6 Door de aanhoudende vorst zitten alle opvangcentra voor daklozen 'chronisch vol'.
donderdag 7 Na de ontdekking van 11.000 fraudezaken trekt de sociale dienst twintig nieuwe sociale rechercheurs aan.
Burgemeester Ed van Thijn onthult op de Elandsgracht het door beeldhouwer Kees Verkade gemaakte borstbeeld van Johnny Jordaan.
vrijdag 8 Arbeidstijdverkorting voor 200 van de 300 personeelsleden van Hotel Krasnapolsky als gevolg van annuleringen van hotelkamers en internationale congressen door de Golfoorlog.
zaterdag 9 Leegstand dreigt voor ruim 400 Amsterdamse klaslokalen van doordat er sinds 1 januari minder budget is voor de huisvesting van basisscholen.
maandag 11 Stadsdeelraad Zuid scherpt het vergunningenbeleid voor commerciële manifestaties op het Museumplein aan. De Uitmarkt, de Boulevard of Broken Dreams, het Werktheater en de boekenmarkten mogen blijven rekenen op vergunningen.
dinsdag 12 "Een klont en een puist", zo betitelt de Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling de geplande uitbreidingen van het Stedelijk Museum en het Van Goghmuseum.
dinsdag 19 Ajax kan nog een jaar lang haar belangrijke wedstrijden blijven spelen in het Olympisch Stadion, nu stadsdeel Zuid de sloop uitstelt tot maart 1992.
woensdag 20 Een experiment met ruimere openingstijden voor winkeliers krijgt niet het fiat van het Amsterdams Ondernemers Verbond. Eenmanszaken en familiebedrijven worden opgescheept met ongezond lange werktijden of extra personeelskosten, vreest de bond.
vrijdag 22 De trams van lijn 13 wijken af van de gebruikelijke route, een protest van de bestuurders tegen de agressie op de trams tussen Centraal Station en Lambertus Zijlplein.
De Amsterdamse RIAGG luidt de noodklok over de almaar "verslechterende, deplorabele sociale maatschappelijke, juridische en economische status van migranten".
dinsdag 27 Het GVB ontvangt de Jaarprijs 1990 van de stichting Personeel en Organisatie voor de emancipatie van vrouwen en allochtonen.
donderdag 28 Het ABP ziet af van de bouw van 300 premiehuurwoningen op het KNSM-eiland.

Donderdag 14 februari 1991
Nieuwe sneltram naar Amstelveen geplaagd door storingen
"Ik betaal niet meer voor de wanprestaties van de Amstelveenlijn", zegt Anna Cornelius (54) als ze weer eens een eeuwigheid op de sneltram moet wachten. Ze is zo boos dat ze op een tramhalte medepassagiers oproept tot zwartrijden. "Je wordt de tram meer uitgezet, dan dat je erin mag." Het GVB erkent dat de nieuwe lijn 51 kampt met storingen. Deels is het winterse er schuld aan. Zo weigeren uitklapbare treeplankjes regelmatig dienst door bevriezing. Maar het zijn vooral technische storingen die voor vertraging en uitval zorgen. Het dieptepunt wordt bereikt op 14 februari als de tram op een deel van het traject buiten gebruik wordt genomen en passagiers moeten overstappen op bussen. De GVB-klachtencentrale wordt overspoeld met klachten en scheldkanonnades. "Je moet een olifantshuid hebben," aldus GVB-klachtenmedewerker Aaldert Brands. "Het is de laatste weken niets dan ellende. Onlangs heb ik een vrouw maar geadviseerd elke dag een uur eerder van huis naar werk te gaan."