50 en 25 jaar geleden: maart 1966 en maart 1991

50 JAAR GELEDEN

Maart 1966

 

zondag 6 Vier woningen op Kloveniersburgwal 38 gaan in vlammen op. Net als de brand in de Bethaniëndwarsstraat – vandaag een maand geleden, zes doden – is ook deze aangestoken met petroleum.
maandag 7 Zichtbaar opgelucht stijgt eerste stalmeester W.F.K. Bisschoff van Heemskerck 's morgens om zeven uur bij het Paleis op de Dam van zijn schimmel: de nachtelijke generale repetitie van de koninklijke rijtoer met de Gouden Koets op de grote huwelijksdag aanstaande donderdag is goed verlopen.
Hoofdinspecteur C.J. de Rhoodes gaat het onderzoek leiden naar de samenhang tussen de verschillende brandstichtingen, waarbij inmiddels elf slachtoffers zijn gevallen.
woensdag 9 Het City Theater kondigt de opheffing aan van het twaalf man tellende bioscooporkest: "De aanwezigheid van het orkest heeft geen aanwijsbare stimulerende invloed op het theaterbezoek."
donderdag 10 Irritatie bij de Rijksvoorlichtingsdienst als de Duitse journalist Max Glauner van Bildzeitung tussen de officiële koninklijke bruiloftsgasten weet binnen te komen bij het huwelijksbal op het Paleis op de Dam. "Het past niemand om ergens onaangekondigd op een feest te verschijnen."
zaterdag 12 Inbreker Gerrit S. (36) komt niet verder dan de Cornelis Lelylaan na de diefstal van 52 kostuums en 20 overjassen bij textielzaak Kreymborg op het Osdorpplein. Hij wordt door een politiekogel in de schouder geraakt en gearresteerd.
zondag 13 Een brand in de Eerste Jacob van Kampenstraat 22 verwoest twee etages. De dader? De huiskat heeft de oliekachel omvergelopen.
dinsdag 15 In de Bijlmerpolder, formeel nog grondgebied van de gemeente Weesperkaspel, slaat burgemeester Gijs van Hall de eerste paal voor de nieuwe Amsterdamse stadswijk Bijlmeer.
Componist Peter Schat bespeelt in de kleine zaal van het Concertgebouw de Artaudofoon, een nieuw elektronisch muziekinstrument van bespeelbare metaalplastieken waarmee 'wrede' klanken kunnen worden geschapen.
zaterdag 19 Premier Jo Cals gooit in de Tweede Kamer olie op het vuur met de veronderstelling dat de "relschoppers" rondom het huwelijk van Beatrix en Claus zijn aangezet door buitenlandse media.
zaterdag 26 In Amsterdam-Oost worden 's nachts De geldladen van een groot aantal sigarettenautomaten worden gekraakt in Amsterdam-Oost.
woensdag 30 Op de Amstel zinkt de acht van Nereus bij de training voor de roeiklassieker Head of the River na een frontale aanvaring met de concurrenten van De Hoop.

Zaterdagavond 19 maart 1966
Burgemeester Gijs van Hall bij Mies-en-scène
"Ons laatste onderdeel, de man in de stoel, waarvan wij het prettig vinden wanneer hij in de actualiteit staat en als dat ooit het geval was dan is dat vanavond." Presentatrice Mies Bouwman heeft de slotgast van het televisieprogramma Mies en Scène, live vanuit Frascati, nog niet geïntroduceerd of er klinkt vanuit de zaal applaus én boegeroep. Amsterdams burgemeester Gijs van Hall staat aan het begin van een legendarisch interview. Hij had het televisieoptreden al toegezegd en wil die belofte nakomen, ook al heeft de politie eerder die dag snoeihard ingeslagen op de menigte bij de fototentoonstelling Politieoptreden 10-3-1966 (zie blz. 22-23). Hij komt van een PvdA-bijeenkomst in Eindhoven en heeft voor de uitzending nog even geslapen. Wat volgt is een ontluisterend interview met een regenteske stadsbestuurder die de tijdgeest geheel niet aanvoelt. Hij hoopt op een "afkoelingsperiode" van de "grote herrie" met "jeugd die vindt dat zij moeten tonen dat ze er zijn". Die rust wordt hem niet gegund: de volgende avond is er een sit-down demonstratie voor zijn woning in de Beethovenstraat. Provo Hans Tuynman voert het hoogste woord.

25 JAAR GELEDEN

Maart 1991

 

vrijdag 1 Frans Hofman, raadslid voor de Centrumdemocraten, wordt bij de Stopera aangehouden nadat hij 'onder invloed' uit het stadhuis is verwijderd en buiten GroenLinks-raadslid Bert Holvast van zijn fiets duwt.
zaterdag 2 Bij een massale vechtpartij op een illegaal housefeest bij de Kabelweg, waar steekwapens, traangasbusjes en slagwapens aan te pas komen, raken 25 bezoekers gewond.
zondag 10 Koningin Beatrix en prins Claus wonen de wekelijkse dienst bij in de Westerkerk ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijksjubileum.
maandag 11 "Het is hier een onvoorstelbare oude troep, ongezond en kost kapitalen", verzucht bedrijfsleider L. Logtenberg van de centrale GVB-werkplaats in de Tollensstraat. De gemeenteraad praat al vijftien jaar over nieuwbouw, de benodigde f 100 miljoen is gereserveerd, maar een besluit over de bouwlocatie valt maar niet.
dinsdag 12 De rechtbank veroordeelt twee Amsterdamse bazen van illegale confectieateliers tot een halfjaar celstraf voor het uitbuiten van 26 illegale werknemers.
donderdag 14 Als het aan Chinese ondernemers ligt wordt de Zeedijk met twintig nieuwe restaurants en winkels en een boeddhistische tempel een soort Chinatown. Ambtenaren juichen het plan toe.
vrijdag 15 Aanleg van een ondergrondse sneltramlijn door het centrum zal ruim f 1,1 miljard kosten, vijf tot zes jaar duren en slechts beperkte overlast geven, zegt de stuurgroep Noord/Zuidlijn.
woensdag 20 Het AMC start met het testen van een nieuw Amerikaanse antiviraal geneesmiddel op aidspatiënten. Arts Sven Danner waarschuwt voor al te groot optimisme: "Het effect moet nog worden bewezen, maar het gaat om serieuze middelen."
donderdag 21 Bewoners van de Pijp zijn boos over de plannen van het stadsdeelbestuur met het Sarphatipark: "We vroegen verbeteringen en krijgen nu onzin te horen over een Engels landschapspark, een bomenplein en het kappen 250 van de 480 bomen."
dinsdag 26 Junks en drugsdealers zorgen voor steeds grotere problemen bij de Bijlmerflat Gerenstein. Er is illegale bewoning van kelderboxen en hordes snorders azen er op drugsritjes.
vrijdag 29 De Dienst Parkeerbeheer moet van iedere auto die wordt weggesleept een polaroidfoto maken, vindt het raadslid BoudewijnOranje. "Er is geen andere manier om achteraf vast te kunnen stellen dat het wegslepen terecht was."

Woensdag 13 maart 1991
Monumenten slopen voor nieuwbouw
Een storm van kritiek treft de dienst Bouw- en Woningdienst. Reden is haar advies tot sloop van Amsterdamse monumenten en beeldbepalende panden om 1000 nieuwe woningen in het centrum te kunnen bouwen. Op de weinige locaties die beschikbaar komen is slechts plaats voor gemiddeld vier woningen. Sloop van naastgelegen oude huizen moet soelaas bieden.
"Een kwalijk advies", reageert Ben Verfürden van de stichting Monumentenbescherming. Hij denkt dat de gemeente haast wil maken met oog op de naderende aanwijzing van de binnenstad als beschermd stadsgezicht. "De bestemmingsplannen moeten dan getoetst worden op hun historische kwaliteiten."
De gemoederen in de stad zijn de laatste tijd al aardig verhit door de naderende afbraak van historische gebouwen op het terrein van het voormalige Binnengasthuis (zie foto). Als wethouder Louis Genet de sloopplannen op een inspraakavond eind maart verdedigt – "Het gaat om panden die er zo besodemieterd slecht bij staan, dat het te kostbaar wordt ze te renoveren" –krijgt hij het dank ook zwaar te verduren. Huurders van gemeentelijke bouwvallen of monumentjes die op de slooplijst staan, reageren furieus: "Hier werken we niet aan mee. We zullen deze plannen alleen maar tegenwerken."