50 en 25 jaar geleden: april 1966 en april 1991

50 JAAR GELEDEN

April 1966

 

vrijdag 1 Een "Playboyachtige binnenplaat van de Engelse filmster Julie Christie" in studentenblad Bikkelacht die door beeldbewerking "insinuerend" zou zijn ten aanzien van kroonprinses Beatrix, leidt tot de arrestatie van drie redactieleden.
zaterdag 2 Artis is na een private schenking van een familie uit de Uruguese hoofdstad Montevideo een diersoort rijker: een Tata Naranja of sinaasappelgordeldier.
zondag 3 De 34ste Head of the River Amstel is een dubbele triomf voor studentenroeivereniging Nereus: achter de favoriete oude acht roeit de jonge acht naar een fraaie tweede plaats.
maandag 4 Roel van Duijn, Rob Stolk en Luuk Schimmelpenninck worden aangehouden op grond van opruiing en oproepen tot het plegen van strafbare feiten in het tijdschrift Provo.
woensdag 6 Negen jeugd- en studentenorganisaties vragen bij burgemeester Gijs van Hall een vergunning aan voor een demonstratieve optocht volgende week woensdag met als leus onder de andere: vrijheid van demonstratie.
vrijdag 8 De filmkeuring verbiedt de openbare vertoning in Cinétol van de korte film Omdat mijn fiets hier stond van Louis van Gasteren, over het gewelddadige politieoptreden op 19 maart bij een fototentoonstelling in een galerie op de Prinsengracht.
maandag 11 De 300 vrijdag uit Den Helder vertrokken deelnemers aan een ABC-protestmars tegen atomaire, bacteriologische en chemische oorlogsvoering komen aan op het Jonas Daniël Meijerplein.
donderdag 14 In de Coenhaven meert het Oost-Duitse cruiseschip Völkerfreundschaft aan met 500 Tsjechische toeristen aan boord.
vrijdag 15 Bij het abattoir in Oost ontsnapt een koe. Het angstige dier probeert zich te verbergen in een portiek aan de Zeeburgerkade. Tevergeefs.
zondag 24 Uit het water aan de Noordzijde van de Sloterplas wordt het lijkje van een pasgeboren meisje geborgen.
woensdag 27 Bureau Stadsspoorweg presenteert een metroplan, inclusief een ringspoorlijn van de NS met tien treinstations. Belangrijkste advies: leg een metrolijn van het Centraal Station naar de Bijlmermeer aan.
donderdag 28 Taxichauffeurs starten een handtekeningenactie tegen de oneerlijke concurrentie van illegale snorders 's avonds en 's nachts in de binnenstad.
zaterdag 30 Bij een ruzie op een scheepswerf op het Prinseneiland slaat scheepsbouwer H.L. met een zware houten handspaak de 45-jarige classificeerder J. Liesterdahl dood. De man zou niet hebben betaald voor een roeiboot.

Woensdag 6 april
Actie Kattenburgers tegen illegale bewoners
Het is onrustig op Kattenburg. De sanering van de wijk verloopt traag; de afgelopen vijf jaar zijn slechts 188 van de 397 te slopen panden tegen de grond gegaan. Leegstaande woningen worden illegaal betrokken. Bij een inval van de politie in een slooppand vallen dertien arrestaties, onder meer van vijf buitenlanders, die direct het land uit moeten. Ook is er een knokpartij tussen een glazenwasser en een 19-jarige illegale bewoner. Het houdt de buurt bezig. Boze bewoners vragen in een telegram aan de burgemeester om maatregelen, waaronder de registratie van bonafide bewoners. Op een buurtvergadering blijkt dat de Kattenburgers wel onderscheid maken tussen illegale bewoners "die zich aanpassen" en "niet bonafide" bewoners "die door hun gedrag en levenspatroon" een doorn in het oog zijn. Voorzitter van het actiecomité Lou Polak (31) – zelf ooit een illegale onderhuurder maar nu getrouwd met een Kattenburgse – stelt een zwarte lijst op van notoire lastposten.

25 JAAR GELEDEN

April 1991

 

maandag 1 "Het is waarschijnlijk iemand die een souvenir wilde", meent conservator Willy Halsema-Kubes van het Rijksmuseum na de diefstal van een ebbenhouten middeleeuws beeldje.
dinsdag 2 Achttien procent van de Amsterdamse huishoudens met een minimuminkomen heeft een schuldprobleem.
woensdag 3 Verkeerswethouder Rick ten Have (D66) wil met tolpleinen op de ringweg alleen automobilisten met vignet ongehinderd tot de stad toelaten.
Pieter Gijsberti Hodenpijl, de man die 45 jaar proeflokaal Wynand Fockink in de Pijlsteeg dreef, overlijdt een jaar na de sluiting op 65-jarige leeftijd.
dinsdag 9 De gemeente wil in kaart brengen waarom veel kiezers op de Centrumpartij en de Centrumdemocraten hebben gestemd.
woensdag 10 Zakenlieden, wereldleiders en opiniemakers buigen zich drie dagen over de toestand van de wereld op een bijeenkomst van de Global Panel Foundation in Tuschinski.
zaterdag 13 Twee Engelstalige inbrekers maken twintig schilderijen in het Van Gogh Museum buit met een waarde van f 1 miljard. De doeken worden bij het Amstelstation teruggevonden in een auto.
maandag 15 De gemeente mist de deskundigheid om het op te nemen tegen beleggers en financiers bij de ontwikkeling van de IJ-oevers, stelt voormalig Rijksbouwmeester Tjeerd Dijkstra.
woensdag 17 Artis-directeur Maarten Frankenhuis krijgt van de gemeente opdracht om te onderzoeken of de anticonceptiepil voor kippen – die hij bij toeval heeft ontdekt – ook bij duiven werkt.
"Dit gaat me door merg en been", zegt burgemeester Ed van Thijn in de docudrama In naam der wet over het liedje van Joop Visser waarin hij de schuld krijgt van de dood van kraker Hans Kok in oktober 1985.
vrijdag 19 Socioloog Mattias Duyves pleit voor bescherming van de schaarse plaatsen voor homorecreatie, met name op de Oeverlanden.
woensdag 24 Het Stoelenproject aan de Oostelijke Handelskade, waar dak- en thuislozen worden opgevangen, geeft te veel overlast en moet dicht, vindt de politie.
vrijdag 26 De gemeente wil paal en perk stellen aan de onder Polen populaire illegale automarkt rondom het Olympisch Stadion.
zondag 28 Vrijmarkthandelaren die al zijn begonnen hun waar voor Koninginnedag uit te stallen worden weggestuurd.
maandag 29 De GEB begint een proef met de eerste elektrische auto.

Dinsdag 23 april 1991
'Ik wil wel eens zo'n bol zwevend sap drinken'
"Dit willen de mensen zeker zien?" Gedwee poseert de 32-jarige Amsterdammer André Kuipers in een astronautenpak bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk voor de fotografen. Hij is een van de vijf Nederlanders die kans maken op uitverkiezing voor een astronautenopleiding. Al sinds zijn studie geneeskunde aan de UvA is hij geïntrigeerd door de ruimte. Hij schreef er ook zijn scriptie over. Na de ruimtereis van Wubbo Ockels wist hij het zeker: dat wil ik ook! Nu is hij weer een stap dichter bij zijn doel: de ruimte in als wetenschapper aan boord van spaceshuttle Columbus. Over de aard van het werenschappelijke onderzoek maakt hij zich weinig illusies: "Je voert gewoon experimenten uit van anderen die jaren zijn voorbereid." Maar hij droomt wel van kleine eigen experimenten. "Ik ben benieuwd naar bepaalde hoofdbewegingen in de ruimte. En ik wil wel eens weten hoe het is om zo'n bol zwevend sap te drinken."