50 en 25 jaar geleden: mei 1966 en mei 1991

50 JAAR GELEDEN

Mei 1966

 

zondag 1 Alle 31 bedlegerige bewoners van een verpleeghuis voor bejaarden in de Sophiastraat worden geëvacueerd als er brand uitbreekt op de zolderverdieping.
maandag 2 "U mag gerust republikein zijn, maar niet zo." De kantonrechter veroordeelt het echtpaar Lia de Wilde en Jaap Zander tot twee maanden hechtenis voor het afsteken van een rookbom in de Raadhuisstraat op de koninklijke huwelijksdag vorige maand.
Het gemeentelijk ontwerp voor de eerste 961 woningen van de nieuwe tuinstad Buikslotermeer is goedgekeurd door Den Haag.
donderdag 5 De Amsterdamse middenstand is verdeeld over een koopavond op vrijdag. Achttien branches zijn tegen, dertien voor.
Zaterdag 7 De demonstratie tegen de Amerikaanse Vietnampolitiek loopt bij het consulaat-generaal op het Museumplein uit de hand: ruiten sneuvelen, het naambord wordt van de muur gerukt.

dinsdag 10 Piet Nak, een van de initiatiefnemers van de Februaristaking, vertrekt vanaf het Centraal Station met zijn vrouw en de weduwe van mede-initiator Willem Kraan voor een bezoek aan Israël.
donderdag 12 Zes jonge gedetineerden ontsnappen langs aaneengeknoopte lakens uit het Loyd Hotel, het rijksinstituut voor jongens aan de Oostelijke Handelskade. Tegen het middaguur zijn ze alweer gepakt.
vrijdag 13 Drie met een loden pijp gewapende overvallers maken f 7000,- kasgeld buit bij een roofoverval op het Centraal Hotel in het AMVJ-gebouw aan het Leidsebosje
maandag 16 De 31-jarige kelner C.A.G.B. ontvoert zijn weggelopen vrouw bij de bushalte aan de Oostenburgergracht, maar zij steekt hem in de auto met een dolk in de maagstreek en de bebloede ontvoerder wordt opgenomen in het Binnengasthuis.
"Een gebiedsverbod is niet te handhaven en een te grote inbreuk op de persoonlijke vrijheid", stelt procureur-generaal bij het Amsterdamse gerechtshof mr. W.B.J. Aberson in de zaak van enkele bezoekers die zijn opgebracht bij een provohappening op het Spui.
dinsdag 17 Een verkiezingsavond "op beatmuziek": zo proberen de Amsterdamse PvdA-jongeren in Krasnapolsky hun "voor het merendeel langharige" leeftijdgenoten keizersvolk" binnen te vissen. "Alles bleef heel", stelt Het Parool vast.
zaterdag 28 Amsterdam beleeft een rustige Luilak: bij de politie komen slechts 200 klachten binnen over geluidsoverlast, baldadigheid en vernielingen.
dinsdag 31 Het gerenommeerde bankiershuis Teixeira de Mattos aan de Herengracht, opgericht in 1820, vraagt surseance van betaling aan.

Zondag 15 mei 1966
Ajax behaalt 11e landstitel
FC Twente-speler Ruud Vondeling heeft het negentienjarige fenomeen in wording onderuit geschoffeld, maar later zal Johan Cruijff toch scoren. In de tweede helft schieten hij en Piet Keizer Ajax op 15 mei tegen FC Twente uit naar de elfde landstitel. Het vorige seizoen ontsnapte de club nog ternauwernood aan degradatie. "Ik ben dolgelukkig", jubelt voorzitter Jaap van Praag. "Maar het is jammer dat we deze titel niet woensdag thuis tegen Feyenoord kunnen behalen." De wedergeboorte komt voor een belangrijk deel op conto van de nieuwe trainer Rinus Michels. Die haalt de twee ex-Ajacieden Ko Prins en Henk Groot terug naar De Meer. Zij vormen met de nieuwe generatie spelers, zoals Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Theo van Duivenbode en 'Cruijffie', een onverslaanbaar team. Alleen Sparta en Fortuna'54 brengen de Amsterdammers een nederlaag toe. Zanger en Feyenoord-fan Johnny Hoes schrijft snel Op een slof en een oude voetbalschoen (wordt Ajax kampioen).

25 JAAR GELEDEN

Mei 1991

 

woensdag 1 Anderhalf tot twee miljoen bezoekers bezochten gisteren de stad met Koninginnedag.
donderdag 2 Rabbijn Lody van de Kamp start een zoektocht naar Joodse bezittingen die tijdens de Duitse bezetting zijn geroofd en zoekgeraakt.
vrijdag 3 Koningin Beatrix opent op het nieuwe gerechtsgebouw Parnas aan de Parnassusweg.
De verkeerspolitie slingert 205 fietsers die door rood gaan "voor eigen bestwil" op de bon,
zaterdag 4 De Amsterdamse universiteiten starten een onderzoek naar het kraken van computers in binnen- en buitenland vanuit het computercentrum.
dinsdag 7 "Ik ben altijd een gokker geweest," reageert Simon F. Adriaanse alias Frits van de Wereld (68) als hij zeven jaar na de politie-inval in zijn gokhuis Mata Hari wordt vrijgesproken. "Je wint of verliest, vandaag heb ik gewonnen."
woensdag 8 De rechter veroordeelt een zwartrijder in een proefproces tot een boete van f 63,-, minder dan de f 100,- als je wordt gepakt en meteen betaalt en veel minder dan de acceptgiro van f 138,50.
dinsdag 14 Het treinverkeer rondom Amsterdam ligt plat tijdens de uitvaart van een vorige week tijdens zijn werk vermoorde treinconducteur. Ook bussen, trams en metro staan een minuut stil.
woensdag 15 Commotie in de Indische Buurt na de gewelddadige arrestatie van de zestienjarige geestelijk gehandicapte Turkse jongen Medet Candemir, die op het Javaplein met een speelgoedpistool speelde.
donderdag 16 De politie geeft hogere prioriteit aan de aanpak van illegaal vuurwapenbezit. "Er zijn vrij veel vuurwapens in omloop en daar moeten we wat aan doen," zegt commissaris Barry de Koningh. "Overvallers lenen wapens zelfs aan elkaar uit."
vrijdag 17 Akzo kondigt het ontslag aan van 120 mensen bij de zout- en chemievestiging in Noord, beter bekend als Ketjen.
De erfgenamen van Simon Carmiggelt geven geen toestemming voor publicatie van brieven en andere teksten in het boek Mijn betere ik van Renate Rubinstein, waarin zij over haar buitenechtelijke relatie met de populaire schrijver.
woensdag 22 Topambtenaren zetten vraagtekens bij de bouw van een nieuwe miljarden guldens kostende woonwijk op het Zeeburgereiland en in het IJmeer.
donderdag 23 Vanwege de slechte hygiënische omstandigheden gaat het stadsnomadenterrein aan de Gevleweg ontruimd worden.

Maandag 6 mei 1991
Politie grijpt in op illegale automarkt
Vorige week wist de politie met veel moeite amper een verkeerschaos te voorkomen bij de illegale automarkt op het Stadionplein. Stadsdeel vindt het genoeg geweest en grijpt in op de eerste maandag in mei. De handel in tweedehandsauto's trekt steeds meer volk, zeker na de tijdelijke sluiting van een soortgelijke automarkt in Utrecht. Niet alleen Poolse opkopers weten de maandagmarkt vinden, de aanwezigheid van veel cashgeld trekt ook veel criminaliteit aan. Bezoekers worden al weken met pamfletten gewaarschuwd voor het spel balletje-balletje en zakkenrollers. Er wordt een tijdelijk stopverbod ingesteld en alleen auto's die komen laden en lossen worden toegelaten. Handhavers zien toe dat de autohandel zich niet verplaatst naar aangrenzende straten.