50 en 25 jaar geleden: juni 1966 en juni 1991

50 JAAR GELEDEN

Juni 1966

 

woensdag 1 Brand verwoest het dak van de 15de-eeuwse Sint Olofskapel op de Zeedijk. De brandweer slaagt erin het voormalige kerkgebouw, dat wordt gerenoveerd, te behouden.
donderdag 2 'Extremisten van links en rechts' (CPN, Provo en Boerenpartij), aldus Het Parool, scoren in de oude binnenstad hun hoogste percentages bij de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren.
vrijdag 3 De officier van justitie geeft opdracht tot onderzoek naar verduistering van effecten door het gerenommeerde bankiershuis Teixera de Mattos, dat sinds vorige maand in surseance van betaling verkeert.
zaterdag 11 "Het zijn gekke jongens", zegt Artis-voorlichter J.G. Nieuwendijk over de drie giraffen van de dierentuin. De dieren weigeren al drie weken gebruik te maken van een noodhok. "Ze zijn erg gehecht aan hun oude verblijf, dat nu wordt verbouwd."
woensdag 15 "Niet optreden bij het bouwvakkersoproer bij het Telegraafgebouw was juist", stelt burgemeester Gijs van Hall in het VARA-programma Achter het Nieuws. "De politie zou misschien van vuurwapens gebruik hebben moeten maken, met de kans dat er doden en gewonden waren gevallen."
vrijdag 17 De regering besluit het verlof van 3500 infanteristen dit weekend in te trekken, om paraat staan voor het geval er ernstige ongeregeldheden in Amsterdam gebeuren.
zaterdag 18 De centrale recherche valt de redactie binnen van het marxistisch-leninistische jongerenblad Rode Jeugd en arresteert vier redactieleden wegens artikelen waarin wordt opgeroepen ruiten bij Amerikaanse instellingen in te gooien.
zondag 19 Amsterdam beleeft voor het eerst sinds tijden een rustig weekeind, nu Provo afziet van een demonstratie bij het Huis van Bewaring, waar Hans Tuynman zijn straf uitzit en het ook nog eens regent.
maandag 20 Scheepswerf ADM ontslaat 150 werknemers wegens herhaalde werkweigering uit protest tegen een verhoogde belasting van overwerk. De gevreesde onrust blijft uit.
dinsdag 21 De Spaanse dernywereldkampioen Guilermo Timoner traint al een week op de wielerbaan van het Olympisch Stadion. "De Grote Prijs van Amsterdam is mij alles waard."
donderdag 24 De centrale recherche arresteert dertien "vaste Lieverdjesklanten" op verdenking van diefstal uit auto's en het leegroven van honderden sigarettenautomaten.
dinsdag 28 Het eerste bouwplan voor de Bijlmermeer voorziet in acht woonblokken van elk negen woonlagen en verenigingsruimten.

Maandag 16 juni 1966
De dood van een metselaar
"Officieel weten wij nog niet dat mijn man is overleden." Daags nadat de politie bij het uitbetalingskantoor van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid aan het Marnixplantsoen met harde hand een demonstratie van bouwvakkers uit elkaar heeft geslagen, doet Anna-Maria Weggelaar-Tenheggeler (47) in Het Parool haar verhaal. "Mijn man is gisteren weggegaan op pantoffels, gewoon om even te gaan kijken. Zijn vakantiebonnen had hij thuisgelaten." De Amsterdamse bouwvakkers pikken het niet dat de vakbonden bij verzilvering van vakantiebonnen 2% administratiekosten inhouden bij niet-leden. Al rap gaat het gerucht dat agenten een demonstrant hebben doodgemept. Maar het sectierapport stelt dat de 51-jarige metselaar Jan Weggelaar een "natuurlijke dood is gestorven" als gevolg van een hartaanval. Woedende bouwvakkers trekken door de stad. In de ochtend van 17 juni bestormen ze ongehinderd het Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal en vernietigen een deel van de oplage van de gehate krant. Op het Damrak komt het tot een treffen met de politie. Er vallen schoten, 30 arrestaties worden verricht en er zijn 91 gewonden. Burgemeester Gijs van Hall vraagt de regering om politieversterking.

25 JAAR GELEDEN

Juni 1991

 

zaterdag 1 De GVB moet f 80 miljoen bezuinigen en verliest 800 arbeidsplaatsen. Directeur Ben Smit wil nu de nachtbussen op weekdagen schrappen en de frequentie van buslijnen naar de buitenwijken verminderen.
maandag 3 Er zijn plannen voor een grootscheepse renovatie van de Bijlmermeer: 16.000 woningen worden opgeknapt, anders ingedeeld of gesloopt.
woensdag 5 Asielzoekers krijgen voorrang bij de toewijzing van woningen. vrijdag 7 Amsterdam moet zich meer richten op het verbeteren van de onderwijskwaliteit en minder op het bestrijden van de scheiding tussen witte en zwarte scholen, zeggen onderzoekers.
zondag 9 Zanger Max van Praag overlijdt op 77-jarige leeftijd. Ooit zei hij over zichzelf: "Eigenlijk zie ik mezelf niet als een zanger. Dat ik het heb toch heb gered, komt omdat ik verstaanbaar was voor de mensen."
woensdag 12 Stichting Refugium, die zich inzet voor hulp aan illegalen, beschuldigt de politie van een 'jacht' op Ghanezen, waarbij zelfs doden zouden zijn gevallen. "Onzin", reageert de politie.
vrijdag 14 Louis van Gasteren is kort na de oorlog niet gerehabiliteerd voor de moord in mei 1943 op de Joodse onderduiker Walter Oettinger, oordeelt de Raad van State. De cineast en zijn advocaat beweren van wel.
maandag 17 Ajax wil alle thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion spelen, omdat daar meer toeschouwers in kunnen, maar stadsdeel Zuid ligt dwars. Dat wil het stadion slopen voor een nieuwe woonwijk.
De noodkreet van de Amsterdamse politiecommissaris Eric Nordholt dat rassenrellen dreigen en moeten worden voorkomen, vindt gehoor bij de Tweede Kamer: het kabinet doet te weinig, zeggen de parlementariërs.
dinsdag 18 Het draaiorgel Zaza van de gebroeders Perlee verdwijnt naar Japan. Een onbekende Japanse dame koopt bij veilinghuis Sotheby's het beroemde orgel voor f 1000.000,-.
vrijdag 21 Burgemeester Ed van Thijn voelt niets voor een "ongebreidelde jacht" op illegalen. Hij keert zich daarmee tegen PvdA-partijleider Wim Kok keert, die illegalen wil laten uitzetten.
maandag 24 Het terrein aan de Gevleweg, dat in gebruik was genomen door stadsnomaden, wordt vandaag ontruimd. Veel van de 250 bewoners blijken al te zijn vertrokken.
donderdag 27 Manke Nelis geeft in de Jaap Edenhal zijn afscheidsconcert. De bassist blijft nog wel in café The Shorts of Londen op het Rembrandtplein optreden.

Donderdag 27 juni 1991
Liquidatie van de Dominee
"Topcrimineel in Amsterdam doodgeschoten", kopt Het Parool op 27 juni. Het is de 37-jarige Klaas Bruinsma, "een van de grootste en gewelddadigste misdaadondernemers van Nederland". De liquidatie vindt plaats op straat in de vroege ochtenduren, als Bruinsma het casino van het Hilton Hotel aan de Apollolaan verlaat. "Het enige wat we weten is dat tussen een aantal mannen ruzie is ontstaan, dat er geschoten is, en dat het slachtoffer is gedood en achtergelaten", zegt een politiewoordvoerder voorzichtig. Bruinsma alias Frans van Arkel alias de Dominee geldt als de grondlegger van de Nederlandse drugshandel en is leider van een van de drie "maffia-achtige organisaties". Pas in 1988 duikt zijn naam voor het eerst op in de media, als Het Parool zijn drugshandel en liquidaties beschrijft. Ex-politieman Martin Hoogland, die voor de Joegoslavische maffia is gaan werken, wordt op basis van kroongetuige Steve Brown veroordeeld voor de moord. (Hij zal altijd blijven ontkennen, en wordt op 18 maart 2004 tijdens een verlof zelf ook op straat doodgeschoten.)