50 en 25 jaar geleden: juli 1966 en juli 1991

50 JAAR GELEDEN

Juli 1966

 

vrijdag 1 De Amsterdamse politie krijgt permanent versterking in de vorm van 180 man extra rijkspolitie en 120 marechaussees om de voortdurende ongeregeldheden en relletjes het hoofd te kunnen bieden.
Provo Hans Tuynman en drie andere jongeren die op het Spui een blanco spandoek ontrollen worden aangehouden.
Op het Rokin worden bijna alle deelnemers aan een demonstratie tegen de Amerikaanse bombardementen in Vietnam gearresteerd, onder wie schrijver/beeldhouwer Jan Wolkers en provogemeenteraadslid Bernhard de Vries.
zondag 3 In de vroege nacht pakt de politie op het Leidseplein en het Spui 89 mensen op omdat ze weigeren door te lopen. Onder hen schaker Jan Hein Donner en provo's Rob Stolk en Koosje Koster,
maandag 4 De tweelingzusjes Ria en Caty Schoenmakers verwelkomen prinses Margriet bij de opening van het Ziekenhuis Amsterdam-Noord aan het Mosplein.
woensdag 6 De Tunesische president Habib Bourguiba legt aan het begin van zijn vierdaagse bezoek aan Nederland een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
maandag 11 Op de hoek van de Van Limburg Stirumstraat en de Van der Hoopstraat komt een vrachtwagen van supermarktketen De Gruyter in botsing met een tram van lijn 10.
dinsdag 12 Het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie is in verlegenheid gebracht door de hulp aan een boek van de Duitse vereniging van oud-SS'ers getiteld Die Waffen SS, eine Dokumentation.
woensdag 13 Met een grote hijskraan wordt uit een tuin aan de Admiraal de Ruyterweg een caravan op straat gehesen, door een enthousiaste doe-het-zelver in zijn achtertuin in elkaar gezet.
donderdag 14 Jossy en Jacques Halland van het cabaret Li La Lo uit de Kinkerbuurt (hoek De Clerqstraat / Agatha Dekenstraat) maken bij de Avro hun televisiedebuut.
vrijdag 15 In het eerste nummer van Image, het nieuwe 'zondagsblad' van Provo, lanceert schrijver Jef Last het Witte Bedjesplan: het Binnengasthuis moet naar het nieuwe gebouw (nog in de steigers) van De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein verhuizen.
zaterdag 16 Een van Artis' paradijskraanvogels krijgt na een uit de hand gelopen paringsdans een kunstpoot met rubberen tenen.
woensdag 20 Amesterdam heeft zijn eerste Engelse pub: de Britannia Inn in de Korte Leidsedwarsstraat, mét dartboard, zonder barkrukken.

Donderdag 7 juli 1966
Met ontslag bedreigde hoofdcommissaris bijt van zich af
De lol is er af voor hoofdcommissaris Hendrik Jan van der Molen, nu minister Jan Smallenbroek zijn ontslag heeft aangekondigd. De politieman vindt het "onvoorstelbaar triest voor zijn gezin en het politiecorps" dat hij tot zondebok wordt gemaakt voor de aanhoudende onrust in de hoofdstad. En burgemeester Gijs van Hall, met wie de samenwerking na de goede start in 1957 (zie foto defilé) toch al steeds stroever ging, beschuldigt hij ervan "liever het oor te lenen aan allerlei intriges dan een hecht team te vormen met de hoofdcommissaris". Maar hij is blij met de stroom fijne brieven, telegrammen, telefoontjes en bloemen. Het officiële 'eervolle ontslag onder dankzegging voor bewezen diensten' ontvangt hij de volgende dag, vrijdag 8 juli, uit handen van Smallenbroek zelf en gaat op 16 juli in. Met tegenzin stelt de bewindsman onder druk van de Kamer een commissie van wijze mannen in, die de Amsterdamse ongeregeldheden gaat onderzoeken. Burgemeester Van Hall zegt direct zijn medewerking toe.


25 JAAR GELEDEN

Juli 1991

 

maandag 1 Foutparkeerders die een wielklem krijgen moeten vanaf vandaag behalve de achterstallige parkeerkosten ook een boete van f 60,- betalen. Veel autobezitters vragen nu een parkeervergunning aan.
dinsdag 2 Na de televisie-uitzending over het zondag in het Vondelpark gevonden babylijkje krijgt de politie veertien tips binnen.
vrijdag 5 Tijdens de afscheidsvoorstelling voor Rudi van Dantzig als artistiek leider van het Nationaal Ballet in het Muziektheater breekt brand uit in de parkeergarage. De ontruiming verloopt problematisch en zes brandweermannen ontsnappen ternauwernood aan de dood.
zaterdag 6 De belastingdienst legt beslag op de nalatenschap van de vorige maand geliquideerde Klaas Bruinsma, naar schatting f 100 miljoen.
woensdag 10 Banenplannen voor criminele allochtone jongeren schieten hun doel voorbij, omdat langdurige begeleiding ontbreekt, blijkt uit een inventarisatie van de Reclassering Amsterdam.
donderdag 11 Het VU-ziekenhuis ontslaat een groep Poolse verpleger in opleiding, als het Centraal Bureau voor de Arbeidsvoorziening een collectieve werkvergunning weigert.
vrijdag 12 Horecazaak The Bulldog aan het Leidseplein moet dicht na mishandeling door portiers van een 21-jarige Duitse toerist. "Hij zat bomvol drugs, liep met gas te spuiten en stond tegen andere bezoekers te pissen. Dan doe je toch iets?", reageert eigenaar Henk de Vries.
Bedrijven en personen die tussen 1960 en 1969 chemisch afval hebben aangeboden aan afvalverwerker Goede uit Landsmeer, die het vervolgens illegaal heeft gestort bij de Diemerzeedijk, kunnen vervolging verwachten, zegt landsadvocaat mr. Brant Wubs.
zondag 21 De gevangenen van het Huis van Bewaring in de Havenstraat boycotten het gevangeniswinkeltje, dat veel te hoge prijzen zou rekenen. Gevangenisdirecteur Jan van den Brand erkent dat de prijzen "redelijk hoog zijn, vergelijkbaar met die van kleine middenstanders in de binnenstad".
maandag 22 Vijf van de zestien Afrikaanse asielzoekers die zaterdagavond uit het opvangcentrum op Schiphol-Oost ontsnapten, zijn nog spoorloos.
zaterdag 31 Bewoners van de Jordaan zijn verbijsterd over het plan van het welzijnsministerie om het kloostercomplex De Voorzienigheid te verbouwen tot een asielzoekerscentrum. Bewoonster Adrienne Hunkar: "Jordanezen zijn gewend aan buitenlanders, maar zo'n beslissing rauw op hun dank zal niet goed vallen." In café Rooie Nelis klinkt het: "Laat ze gauw oprotten. Wat moeten ze hier?"

Donderdag 15 juli 1991
De Gymnaestrada: plezier in lichaamsbeweging
De Gymnaestrada strijkt neer in Amsterdam. Minister Hedy d'Ancona verricht de opening van het grootste gymnastiekevenement ter wereld in een bijna uitverkocht Olympisch Stadion. De allereerste was in 1953 in Rotterdam, met 4000 deelnemers. Nu veroveren meer dan 20.000 turners en gymnasten uit 30 landen de stad: het grootste aantal sporters dat ooit in Amsterdam bijeen was.
De Gymnaestrada is net als de Olympische Spelen een vierjaarlijks evenement, maar heeft uitsluitend een demonstratief karakter. Er zijn geen wedstrijden, er is geen jury die beoordeelt en medailles worden niet uitgereikt. De deelnemers zijn van alle leeftijden. "De nadruk ligt op de ontmoeting tussen sporters uit de hele wereld en het plezier in lichaamsbeweging en training", aldus John Tielrooy. De algemeen secretaris van de Gymnaestrada verwacht vooral spektakel van de Tsjechische turners. "Vroeger waren de Oost-Europeanen niet geïnteresseerd, omdat er geen medailles worden verdeeld, maar nu zijn ze meer gericht op de gezondheidsbenadering."