50 en 25 jaar geleden: augustus 1966 en augustus 1991

50 JAAR GELEDEN

Augustus 1966

 

maandag 1 Amsterdam heeft er in één klap 7700 inwoners bij gekregen door de opheffing van Weesperkarspel en de wijziging van de gemeentegrens met Oostzaan, Landsmeer en Ouder-Amstel.
zaterdag 6 Een stille tocht tussen Anne Frankhuis en De Dokwerker tegen de mogelijke vrijlating van oorlogsmisdadiger Willy Lager trekt ruim 150 mensen. De zieke Lages is in juni voor behandeling naar Duitsland overgebracht. dinsdag 9 De Amsterdamse supermarktondernemers Dirk van den Broek en Jac. Hermans verlagen "door gunstige inkoopcondities" de broodprijzen met vijf cent. Het supermarktbrood is nu acht cent onder de vastgestelde bakkersprijs.
vrijdag 12 Provo Peter Bronkhorst (20) dient een klacht in nadat hij gisteren bij een demonstratie op het Spui tegen de boycot van Beatles-platen door een agent aan zijn haren over straat naar een overvalwagen is gesleept.
dinsdag 16 Inbrekers stelen voor f 120.000,- aan postzegels uit een winkel op de Nieuwezijds Voorburgwal. Eigenaar H. Koopman: "Het waren kenners. Ze zijn er vandoor met prachtig spul, werkelijk onvervangbaar."
woensdag 17 Amsterdam krijgt een nieuw erfpachtstelsel, met eeuwigdurende erfpacht voor de industrie, een kortere duur voor particulieren (van 75 naar 50 jaar) en elke vijf jaar een inflatiecorrectie van de erfpachtcanon.
vrijdag 19 "Uw gedrag is beestachtig", zegt officier van justitie mr. J. van den Berge tegen fabrieksarbeider W.G.K. (61), die terecht staat voor jarenlange mishandeling van zijn bejaarde moeder (81).
zaterdag 20 "De riolering is al jaren defect", zegt W.F. Vos. Hij is met zijn echtgenote vanwege aanhoudende stank uit het toilet zijn huis aan Hoofdweg ontvlucht. Huisbaas en gemeente steggelen over de reparatie.
dinsdag 23 Het renpaard van J. Bakker uit de Goudsbloemstraat slaat bij het Frederik Hendrikplantsoen met sulky en al op hol door een harde trambel. De wilde tocht door het stadsverkeer eindigt tegen een auto op het Hekelveld.
woensdag 24 Het Jongeren Komitee Vrede en Zelfbeschikking start de inzamelingactie 'Plastic contra Napalm'. Drie meter plastic is genoeg voor de bescherming van een Vietnamees tegen het vuur van napalmbommen.
vrijdag 26 Ada Kok zwemt op de 100 meter vlinderslag naar de Europese titel.
woensdag 31 Max Tak, voormalig dirigent van het bioscooptheaterorkest, ontvangt in Tuschinski bij zijn 75ste verjaardag de zilveren medaille van Amsterdam.

Maandag 15 augustus 1966
Nieuwe supercomputer voor de gemeentegiro
Geld overmaken per telefoon en zonder tussenkomst van bankpersoneel is geen verre toekomstmuziek meer, voorspelt directeur A. Smies van het Gemeentelijk Girokantoor bij de installatie van een nieuwe computer in het nieuwe hoofdkantoor. De gemeentegiro huurt deze 'derde generatie' IBM S360 voor f 72.000,- per maand (op de foto de lichtste versie, zonder paneel).
"Wij zijn eigenlijk best ver met deze experimenten," verklapt hij. Telefonisch geld overmaken zou bijvoorbeeld kunnen door een cijfercombinaties te draaien van: het telefoonnummer van het girokantoor, het nummer van de computer, het gironummer van de klant, het te storten bedrag en het gironummer van de begunstigde. Sterker nog: "Computers zullen ook schrijfmachines en handschriften kunnen gaan lezen."
Het personeel hoeft de supercomputer niet te vrezen, ontslagen zijn niet aan de orde. En de klanten? Die hebben veel baat bij de automatisering: "De giroboekjes worden nu sneller gemaakt. Deze week verwachten we de inschrijving van de 200.000ste rekeninghouder."

25 JAAR GELEDEN

Augustus 1991

 

zondag 4 Met kettingen, stokken en pitbulls gaan autochtone buurtbewoners in Slotervaart vier Turkse mannen te lijf. Slechts met moeite lukt het enkele tientallen agenten de belaagden te ontzetten.
maandag 5 De sloop van het Olympisch Stadion wordt mogelijk een jaar uitgesteld, mits Ajax garandeert de sportarena slechts tijdelijk te willen gebruiken.
Bij een zware brand op de Surinamekade wordt onder meer de gemeentelijke opslagloods voor in beslag genomen inboedels verwoest.
dinsdag 6 Na klachten van bewoners over overlast van heroïneprostituees verscherpt de politie het toezicht op de naleving van het tippelverbod achter het Centraal Station.
donderdag 8 Opeens is de bekende groene krul voor het Maagdenhuis verdwenen. Het urinoir – een bekende homo-ontmoetingsplek – zou nu in de tuin van een excentrieke homoseksueel staan. De bewoonsters van het Begijnhof willen dat er snel een nieuwe komt, nu zatte studenten tegen hun gevelwand wateren.
maandag 12 De nieuwe openbare magneetschool Leonardo da Vinci gaat open in Oud-West, met evenveel kinderen van allochtone en autochtone afkomst, als antwoord op de opmars van exclusief witte en zwarte scholen.
dinsdag 13 De gemeente moet stoppen met de stadsvernieuwing in de Nieuwmarktbuurt, want er is geen geld meer voor, adviseert de ambtelijke projectgroep Nieuwmarkt.
donderdag 15 Het schilderij Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newmann, dat op 21 maart 1986 werd vernield met een stanleymes, is na restauratie door de New Yorkse restaurateur Daniël Goldberg terug op zaal in het Stedelijk Museum.
maandag 19 De politieleiding maakt 3000 overuren vrij voor het aanpakken van straatroof.
donderdag 22 In de Russisch-orthodoxe kerk aan de Utrechtsedwarstraat is een dankdienst voor het mislukken van de staatsgreep in Rusland tegen de hervormingsgezinde president Michael Gorbatsjov.
vrijdag 23 De gemeente trekt f 850.000,- om de 'fietsterreur' in de Leidsestraat aan te pakken met fietswerende strippen en paaltjes.
zaterdag 24 Twee op de drie uitheemse slagerijen in de stad voldoen niet aan de wettelijke eisen van de vleeskeuring, blijkt uit het jaarverslag van de Keuringsdienst van Waren.
woensdag 28 De overleden schaakgrootmeester Jan Hein Donner wordt geëerd met een eigen brug over de Singelgracht tussen het Vondelpark met het nieuwe Max Euweplein.

Dinsdag 13 augustus 1991
Restauratie van de Sint Olofskapel
Tante Trui Tepen, de oudste bewoonster van de Zeedijk, onthult de oorspronkelijke gevelsteen boven de toegangspoort van de Sint Olofskapel. De toegangspoort was meer dan 150 jaar lang verborgen achter een in 1838 aangebrachte buitenportaal die bij de huidige restauratie is verwijderd.
De gemeente heeft de oude kapel voor het symbolische aankoopbedrag van f 1,- gekocht van Vereniging Hendrick de Keyser. Grond en opstal zijn weer voor hetzelfde bedrag per jaar in voortdurende erfpacht gegeven aan Stichting Restauratie Monumenten Amsterdam, die eerder een tienjarige huurovereenkomst voor de kapel heeft gesloten met het tegenoverliggende Barbizon Hotel.
De kapel wordt nu verbouwd tot congres en zalencentrum, met waar mogelijk restauratie van het oorspronkelijke uiterlijk. De afgegraven grond wordt gestort op het braakliggende KNSM-eiland. Daar vinden spelende kinderen in het zand al snel schedels en botten, die na onderzoek afkomstig blijken te zijn uit de voormalige graven onder de kapelvloer.