50 en 25 jaar geleden: september 1966 en september 1991

50 JAAR GELEDEN

September 1966

donderdag 1 De benzineprijsoorlog gaat een nieuwe ronde in als de witte pomphouders de prijsverlaging van de grote merken pareren door nog eens twee cent lager te gaan zitten op 46,9 cent per liter.
vrijdag 2 De openbare en de katholieke bibliotheken gaan nauw samenwerken in gezamenlijk filialen.
zaterdag 3 Brigadier J. Bierenbroodspot van de politiemotordienst veroorzaakt een ongeluk bij het Bloemencorso. Hij botst met hoge snelheid op een auto die op teken van een politievrijwilliger vanaf de Prinsengracht de Vijzelstraat oversteekt.
dinsdag 6 Bernhard de Vries (25) wordt geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor Provo.
woensdag 7 Debutant Johan Cruijff scoort in de interland voor de Europese beker van het Nederlands elftal tegen Hongarije (2-2).
donderdag 8 Artis ontvangt tientallen telefoontjes over een pinguïn in de Weespertrekvaart. "Wij worden wel vaker gebeld door grappenmakers die vreemde dieren zien", is de eerste reactie. Maar bij telling ontbreekt een jong. Vorig jaar ontsnapten er ook al twee.
maandag 12 Op een enorme zandvlakte in het Westelijk Havengebied gaat de eerste paal voor de olieraffinaderij van Mobil Oil in de grond. De ruwe olie komt door een pijpleiding van mammoettankers in Rotterdam.
woensdag 14 Justitie laat 77 exemplaren van de nieuwe provo-uitgave God, Nederland en Oranje in beslag nemen; ook worden enkele redacteuren opgepakt.
donderdag 15 Na terugkeer van een damtoernooi in het Franse Alès wordt supertalent Ton Sijbrands (16) de toegang tot het Hervormd Lyceum ontzegd. De rector eist dat hij net als alle andere jongens zijn haar kort laat knippen. vrijdag 16 Onder het toeziend oog van een grote politiemacht houdt het tamboer- en trompetterkorps van het Veteranen Legioen Nederland op de Dam een militaire taptoe.
zaterdag 17 Op de Bosbaan vinden de Noord-Europese kampioenschappen waterski plaats.
zondag 18 Ruim 1000 mensen trekken door de stad uit protest tegen de voorgenomen vrijlating van de zieke oorlogsmisdadiger Willy Lages.
vrijdag 23 Twee 'donker uitziende mannen' plegen een gewapende overval op het hulppostkantoor aan de Rijksstraatweg in Duivendrecht en ontkomen met een vluchtauto.
woensdag 28 Agenten van bureau Mosplein rollen een jeugdbende op die in een paar maanden tijd op strooptochten door de binnenstad tientallen bromfietsen hebben gestolen.

Vrijdag 2 september 1966

Ontsnappen uit Lloyd Hotel is niet moeilijk
"Het Lloyd Hotel is geen gevangenis maar een van negen rijksinrichtingen voor moeilijk opvoedbare jongeren", reageert woordvoerder H.S. Dijk van het ministerie van Justitie na de zesde ontsnapping sinds de opening vorig jaar. Vorige week braken vijf jongens uit; de nachtwakers hadden ze met lakens vastgebonden. Met al die zware tralies voor de ramen oogt het monumentale pand (ooit gebouwd voor Russische en Poolse immigranten op weg naar Amerika) weliswaar als een gevangenis, maar het is een 'doorgangshuis' voor 30 minderjarigen in afwachting van hun berechting of plaatsing onder toezicht van de regering. Er gelden geen al te strikte regels. De jongens verrichten eenvoudige werkzaamheden, zoals het in elkaar zetten van plastic emmertjes, en krijgen onderwijs aangeboden. Om 22:00 uur gaan de lichten uit en de slaapzalen op slot. Ontsnappen is niet al te moeilijk. "Ideaal is het niet", geeft Dijk toe. "We verkeren nog in het beginstadium, zoals de hele kinderbescherming nog min of meer in de kinderschoenen staat."

 

25 JAAR GELEDEN

September 1991

dinsdag 3 Volgens de BVD is de Surinaamse cocaïnemaffia door al te coulante selectieprocedures bij werving van allochtone agenten met bijna twintig personen geïnfiltreerd binnen het Amsterdamse politiekorps.
Amsterdam begint een nieuwe campagne tegen hondenpoep.
donderdag 5 Ambtenaren krijgen 2,5 uur actietijd voldoende om mee te doen aan demonstraties of acties in de stad.
vrijdag 6 Vele tientallen miljoenen zijn verspeeld door slecht financieel beheer bij gemeentelijke diensten en bedrijven.
maandag 9 Het vermoedelijke IRA-lid Peter McNally (45) wordt op straat aangehouden. In zijn woning in de Elandstraat worden een pistool en munitie aangetroffen.
woensdag 11 Politie, GAK, FIOD en Belastingdienst treffen bij drie autosloopbedrijven aan de Meteorenweg meer kentekenbewijzen aan dan geregistreerde auto's en enkele verdachte opkopingsregisters.
Vandaag opent in de Stopera een tentoonstelling van tekeningen van Israëlische en Palestijnse kinderen.
vrijdag 13 Één avondzaak op 20.000 inwoners is te weinig, vindt de PvdA, die het kabinet vraagt om er meer toe staan.
Al na drie dagen sluit het politiewijkcentrum Rivierenbuurt wegens personeelsgebrek.
dinsdag 17 Het personeel van het GVB trekt zich niets aan van het verbod op een 24-uurs staking.
woensdag 18 V&D opent in de Kalverstraat na een ingrijpende verbouwing het eerste warenhuis nieuwe stijl. De verliesgevende supermarkt op de begane grond heeft plaatsgemaakt voor een bakkerij en ook de witgoedafdeling is verdwenen.
vrijdag 20 Gemeente en GVB moeten op zoek naar geld voor aanleg van toegangshekken bij de metro nu het Rijk geen f 40 miljoen wil bijdragen.
dinsdag 24 Rechercheur S.V. van bureau IJtunnel blijkt een lijkenpikker: hij ontving steekpenningen van een crematorium voor het bezorgen van lijken zonder nabestaanden.
woensdag 25 De politie maakt in een woning aan de Botteskerksingel (Osdorp) een einde aan een bloedig gevecht tussen drie pitbulls. Behalve de dieren honden is er niemand thuis.
donderdag 26 Een Amsterdamse tandarts wordt er van verdacht miljoenen te hebben verdiend aan wereldwijde handel in lsd gedoopte vellen papier.
zondag 29 Het Okura Hotel schenkt zowel Artis als stadsdeel De Pijp f 50.000,-. De Pijp gaat het geld besteden aan een onderwijsproject van allochtone kinderen, de dierentuin aan renovatie van de apenrots.

Vrijdag 6 september 1991
Gesteggel om sloop en bouw voetbalstadions
Verbouwing van het wat krakkemikkige stadion tot een topvoetbalarena is veel goedkoper dan de bouw van een nieuw stadion in Zuidoost, betogen directie en bestuur van het Olympisch Stadion op vrijdag 6 september op een hoorzitting van stadsdeel Zuid over de sloopplannen van het stadion: f 65 miljoen tegen f 202 miljoen. Het Ajax-bestuur reageert onmiddellijk. Ajax permanent in het Olympisch Stadion? Oh nee, hooguit vier jaar. Bestuurslid Uri Coronel (op de foto tweede van links, naast voorzitter Michael van Praag): "Wij zijn bereid de kosten voor het opknappen van het Olympisch Stadion voor onze rekening te nemen. Maar wij blijven ons kapot vechten voor een nieuw stadion bij Strandvliet." Een week later wijst het Rijk een bijdrage van f 20 miljoen af en praten club en gemeente dus maar over een grootscheepse renovatie van het oude stadion De Meer. Weer twee weken volgt beter nieuws: het Rijk gaat overstag en denkt aan een greep in de pot van de nieuwe krasloterij.